SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Bicikliranje je stil života i idealna aktivnost koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje

Bicikliranje je stil života i idealna aktivnost koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje

Stephen Williams pobjednik je ovogodišnje biciklističke utrke CRO Race kojemu je ova utrka i sve što se dogodilo u vikendu iza nas najbolje što mu se ikada dogodilo u karijeri. Nastupa za Bahrain Victorious, a to znači da je ozbiljnoj World Tour momčadi.

CRO Race je ispao njegov highlight. Iako, kad se dolazilo u Hrvatskoj, kad je ova utrka kretala iz Osijeka, nekako su prvi favoriti ove momčadi za koju su u Hrvatskoj do sada osvajali Sivcov i Nibali, bili Mikael Landa ili sprinter Phil Bauhaus. Ipak, na koncu je to ispao Williams. Iza imena Macieja Paterskog, Matije Kvasine, Kanstantina Sivcova, Vincenza Nibalija i Adama Yatesa, osvajača dosadašnjih izdanja Cro Race, smjestio se tako i ovaj 25-godišnji Velšanin iz Aberystwytha. 

Na ovogodišnjem izdanju Cro Racea nastupilo je i 6 hrvatskih biciklista. Od toga su četvorica na popisu vozana Meridiana Kamen Teama, jedine hrvatske profesionalne momčadi. Riječ je o Antoniju Baraču, Mariju Beđiću, Filipu Kvasini i Lorenzu Merenziju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

CRO Race je veliko sportsko događanje, biciklistička utrka čije je ovogodišnje bilo šesto izdanje, a održana je od 28. rujna do 3. listopada. Organizator utrke bila je tvrtka Top Sport Events, koja je uspješno organizirala sva izdanja ovog natjecanja u proteklih pet godina. Utrka se sastojala od 6 etapa, koje su obuhvatile više od 1000 kilometara diljem Hrvatske, a njeno uvrštenje u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) i rang kvalifikacije utrke 2.1 osigurao je da Hrvatska ugosti najbolje bicikliste i timove. Vrhunska sportska uzbuđenja i kadrovi Hrvatske emitirani su na 6 kontinenata.

Hrvatska ima dugu tradiciju biciklizma. Najstariji dokument o biciklizmu potječe iz 1497. godine. Hrvatski biciklistički savez osnovan je 14. travnja 1894. u Zagrebu pod imenom Savez hrvatskih biciklistah. Osnovala su ga tri zagrebačka kluba te po jedan klub iz Karlovca, Varaždina i Siska. U sljedećim četirima godinama pristupilo mu je još 10-ak klubova iz Zagreba, Samobora, Varaždina, Koprivnice, Slavonske Požege i Osijeka. Prethodnike biciklističkom savezu možemo smatrati Prvo Hrvatsko društvo biciklista osnovano 1885. i Klub biciklista hrvatskog Sokola iz 1887. godine.

Biciklizam u Karlovcu ima više od 150 godišnju tradiciju. Državni arhiv u Karlovcu čuva arhivsku građu dužu od četiri kilometra. BK Karlovac 1862 iznjedrio je sjajne bicikliste. Godinama je olimpijac Ivan Levačić, Podravac s karlovačkom adresom, bio najboljih hrvatski i jugoslavenski biciklist svih vremena koji je službeno nastupao i na svjetski poznatim biciklističkim utrkama u Europi. 

Poklonika 'međunožnih gurala' u Karlovcu je sve više koji se okupljaju oko nekoliko rekreativnih klubova. Imali smo svoje predstavnike i na brevetu svih breveta utrci Pariz – Brest – Pariz koja se vozi još od 1891. i gotovo je posljednja prava amaterska utrka u cestovnom biciklizmu.

Danas u Karlovcu postoji nekoliko biciklističkih klubova, uglavnom rekreativnih. Najpoznatiji je Sportsko rekreacijski klub Pedala Laganini koji tijekom godine organizira desetak rekreativnih vožnji, uglavnom za građanstvo i za svoje članove. Rekreativni biciklistički maraton čije je organizator Biciklistički klub Miljokaz, a njegovi članovi i sudionici utrke pod nazivom Tour de Lujzijana, odvozili su ove godine turu u dužini od 88 kilometara, od Delnica do Karlovca.

Članovi karlovačkog BBK T-Rex Boris Basta, Domagoj Milaković i Danijel Perković poznati su i priznati vozači na domaćim i međunarodnim MBA utrkama.  Boris Basta je nastupio i na BMW HERO Südtirol Dolomites 2021 maratonu u Selvi di Val Gardena (IT) koji se smatra najtežim MTB maratonom na svijetu i dio je prestižne serije UCI MTB maratona za 2021. godinu. 

U Zagrebu je ove godine održana cestovna biciklistička utrka Roller Coaster 2021. Na kraćoj stazi uspješno su nastupili karlovački biciklisti i biciklistice, Adriano Držić i Darinka Vučković. Darinka-Dada Vučković je zauzela 1. mjesto u kategoriji 50+ te 2. mjesto ukupno u kategoriji kod žena. Adriano Držić je zauzeo 12. mjesto u kategoriji M 18-34 i ukupno 39. mjesto.

Članova SRK Pedala Laganini sudionici su poznate utrke Randonneurs Croatie. Ove godine je iz Karlovca na tu utrku krenulo 10 biciklista, članova i prijatelja SRK Pedala Laganini: Mirjana i Josip Benčić, Alen Katić, Dario Matanić, Žarko Šlat, Petar Lukežić, Zagrepčani Milan Štrk i Dalibor Papec te Delničanka Jelena Špoljar i Božica Mamula iz Vrbovskog.

Isto tako je 16 biciklista krenulo iz Karlovca na ovogodišnji breveto 1000 kilometara. Alenu Katiću, Milanu Štrku i Dariju Mataniću iz „Pedale“ ovo je bio treći breveto na kojem nastupaju. 

Do sada je u Karlovcu održano 26 prvomajskih biciklijada u organizaciji Nikole Badovinca Ureda SSSH Povjerenstva za Karlovačku županiju kojom se obilježavao Međunarodni praznik rada 1. svibnja. U proteklih 26 godina biciklijadi se odazvalo gotovo 50000 građana, svih dobnih skupina. Organizaciju je svake godine pomoglo nevjerojatnih 50-ak sponzora. Zbog pandemije korona virusa ova tradicionalna biciklijada nije održana, prošle godine prva u 27 godina postojanja, a i ove godine nije održana. 

Zaključimo na kraju da je bicikliranje danas stil života i idealna aktivnost koja pozitivno utječe na mentalno i fizičko zdravlje.

Izdvojeno


Reci što misliš!