SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Rukometno "biti ili ispasti“? Zna se tko u našem gradu kroji i sportske gaće!

Rukometno

Karlovački rukomet je na prekretnici – ostati u istom rangu natjecanja ili ispasti? Potencijala ima. Na žalost, o sebi ne može odlučivati sam. Oni koji bi mogli pomoći na to gledaju drugim očima...

Rukometaši Karlovca izgubili su u Zagrebu 22:43 od lidera prvenstva i vjerojatno nikad pobjedive momčadi u prvenstvu i kupu domaćeg rukometa - vječitog prvaka i pobjednika kupa RK Zagreb PPD. Pobjeda zagrebačke momčadi nikoga nije iznenadila jer svaki drugi rezultat bio bi ravan senzaciji. Karlovčani će uspjeh tražiti u susretu sljedećeg 13. kola koja se igra u subotu 11. prosinca. RK Dubrava je na 4. mjestu s 12 bodova. Momčad Tanje Rašić je nakon spomenutog poraza šesta s 10 bodova. Potom slijedi stanka do 12. veljače kada Karlovčani dočekuju Goricu.  

Pobjedama Umaga protiv Dubrave (37:30) i Poreča u Vinkovcima (32:3o) situacija na vrhu ljestvice Paket24 Premijer lige (Liga A) zakomplicirala se do krajnjih granica. Iznad crte, a to znači u Ligi za prvaka, za sada je siguran samo PPD Zagreb. Za preostala dva mjesta čak je pet kandidata: Gorica, Poreč, Dubrava, Umag i Karlovac. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naravno, pitanje je hoće li Karlovac osigurati nastavak igranja u Ligi za prvaka ili Ligi za ostanak. Važnije od toga je mogu li karlovački rukometaši ostati u društvu najboljih? Relativno lako bi mogli odgovoriti na taj upit kad ne bi znali da se „šuška“ kako će već tokom pauze braća Smojver napustiti Karlovac. Svi koji prate aktualno stanje znaju da su iskusni igrači Dominik i Domagoj Smojver te Ivan Bačić oslonci sastava, a ne takozvana pojačanja poput Brune Negrana (sada) i Filipa Begića (nekada). Isto tako možemo zaključiti da Karlovac nije bez igračkog kapitala izraslog u KA-školi pa čini solidnu postavu zahvaljujući i Rukavini, Hrvojeviću, Bosiljevcu, Janjaninu i drugima … Najslabije karike su golmani. Gorka je istina da odlaskom braće Smojver HRK Karlovac ne bi imao gotovo nikakve šanse ostati u Premijer ligi. 

I onda se naravno pitate zašto bi uopće Smojveri trebali napustili Karlovac? Kad su se vraćali u klub obećano im je da će ih zaposliti, što je moguće prije. To je i bio glavni uvjet povratka. Egzistencija je minimalno što bi se sportašu trebalo osigurati. Do danas je, međutim, sve ostalo na „obećanje ludom radovanje“. Nije im klub ponudio rješenje a da prije  nije razgovarao s onima koji u gradu odlučuju o zapošljavanju po ZNA SE kojim referencama. U to smo se imali prilike osvjedočiti na bezbroj raznih primjera. No kad su posrijedi sportaši koji nastupaju pod njegovim imenom i promoviraju ga – to nije važno. Važni su samo partijski kadrovi. Dokad!? 

Ništa bolja situacija nije u ženskom rukometu koji je ove sezone osigurao Drugu hrvatsku  ligu – zapad. Domaće igračice izgubile su u dvorani kraj Korane od Samobora 27:29. Do 4-5 minuta prije svršetka mislilo se da će bodovi ostati na četiri rijeke i osam obala, ali tada se dogodio preokret... Dosad su Samoborke bile šeste, što i ostaju. Karlovčanke pak zadržavaju pretposljednju poziciju sa samo 2 boda i dvije utakmice više od posljednje ekipe Zaprešića s kojom se igračice trenera Dražena Keče sastaju na domaćem terenu u idućem 12. kolu koje se igra 12. veljače. Uoči višemjesečne stanke karlovačke rukometašice imaju omjer 10-1-0-9-239:287-2 što znači da u 10 utakmica imaju jednu pobjedu, niti jedan remi, devet poraza, gol razliku – 48 i ta dva tanka boda. 

Nismo takvim raspletom ogorčeni već tužni jer znamo da je moglo bolje. Trebalo je pošto-poto zadržati onu najbolju, Kristinu Vuković, budući da bi uz nju i povratnicu Mariju Kusanić to bi sasvim druga formacija. A i dobilo bi se vremena/prostora za uigravanje neiskusnih igračica koje su najmanje krive za postojeći rezultat. Tko je onda kriv – zna se.

Koliko i kako će Dražen Keča, kojemu sigurno nije lako, iskoristiti zimski predah da bi bolje pripremio svoju postavu i stoga ne bi u Drugoj ligi plesala samo jedno ljeto, vidjet ćemo.  Najbolja solucija bilo bi vratiti Kiki u RKŠR Karlovac, što nije nemoguća misija. Kako god okrenuli lako neće biti, ali u nadi je spas. 

Nemojmo se čuditi što nam kolektivni sport cupka u mjestu ili pada u niži natjecateljski razred. O momčadskom prvaku države (osim u bejzbolu) možemo samo sanjati, a karlovački olimpijac udaljen je od karlovačkog sporta tri svjetlosne godine. I da zaključimo: nije sve u novcu i nije dovoljno reći „Ove godine smo iz proračuna osigurali više“. Krivac za stagnaciju sporta u našem gradu nisu samo igračice i igrači, treneri, članovi klupskih uprava. Dapače, ZNA SE vrlo dobro tko „kroji gaće“ i tako indirektno odlučuje o uspjesima koji se sukladno takvom odnosu sve češće pretvaraju u neuspjehe.

Izdvojeno


Reci što misliš!