SPORT

HOO i HGK

Europska konferencija o ulaganjima u sport: „Što više ulažemo, više se isplati“

Europska konferencija o ulaganjima u sport: „Što više ulažemo, više se isplati“

U predblagdanskom ozračju, u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), online načinom održana je Europska konferencija o investicijama u sportu, uz sudjelovanje brojnih uglednika iz društvenog, političkog i sportskog života naše zemlje, kao i eminentnih gostiju iz inozemstva.

Kako je istaknuo predsjednik HGK Luka Burilović, već treću godinu HGK pruža potporu i sudjeluje u organizaciji konferencije kako bi se podigla institucionalna svijest o važnosti i višedimenzionalnosti sporta te potaknula ulaganja u infrastrukturu i kadrove.
- Sport donosi višestruku korist društvu. Ključan je za zdravlje, ali i važan pokretač gospodarstva. Procjenjuje se da će globalna sportska industrija 2022. godine dosegnuti vrijednost od 600 milijardi dolara. To je čini jednom od najvećih svjetskih biznisa. Hrvatska desetljećima dobiva puno više nego što ulaže u sport. Dosadašnji uspjesi naših sportaša, u odnosu na broj stanovnika, potvrđuju da smo nacija nadarena za sport. Ipak, ako želimo, a moramo, osnažiti gospodarsku stranu priče, moramo povećati i strateška ulaganja u sport. Svaki euro uložen u sport stvara gotovo 80 centi bruto dodane vrijednosti. Dakle, s ekonomske strane računica je jasna: što više ulažemo, to se više isplati - poručio je Burilović.
 
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša govorio je o sportu kao dvosmjernoj djelatnosti koju treba učiniti vrijednom za cijelu zajednicu jer donosi puno veći povrat ulaganja u usporedbi s drugim gospodarskim djelatnostima:
- Kada razgovaramo o sportu sa stručnjacima iz područja gospodarstva, uglavnom razgovaramo o razlici između percepcije sporta kao rekreacije ili vrhunskog sporta s druge strane. Koji je ekonomski učinak sporta za gospodarstvo u EU ili u Hrvatskoj? Dakle, prošle godine smo se  koncentrirali na satelitske račune sporta, koji nam pokazuju ulogu podrške bruto dodane vrijednosti. A u slučaju Hrvatske, to je značajno, 2,3 posto u 2015., što je vrlo visok postotak u odnosu na ostale gospodarske djelatnosti. S druge strane, prilično velik utjecaj ima i sportska  infrastruktura kao generator gospodarskih vrijednosti u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Ministrica turizma i sporta u Vladi Republike Hrvatske Nikolina Brnjac referirala se na Vladina ulaganja u sektor sporta i sportsku infrastrukturu u posljednjih pet godina:
 - Sjajni uspjesi naših sportaša i sportašica na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju, te rezultati nacionalnih nogometnih i teniskih reprezentacija, kao i mnogi drugi izuzetni rezultati naših sportaša, osim što pozicioniraju Hrvatsku u sam svjetski vrh, imaju višestruke pozitivne učinke na promociju Hrvatske, promicanje važnosti sporta i pozitivan utjecaj na naše gospodarstvo. Vlada Republike Hrvatske je u posljednjih pet godina napravila značajan napredak u razvoju, ali i ulaganju u sport. Od 2016. godine investicije su narasle sto posto, a što se tiče sportske infrastrukture, Vlada je sufinancirala oko 100 projekata vrijednih 50 milijuna kuna. Višegodišnji financijski okvir, koji povezuje turizam i sport u istu industriju, pruža nam dodatne mogućnosti ulaganja. Cilj razvoja sportskog turizma i inovativne cjelogodišnje turističke ponude temeljene su na povećanju sportskih aktivnosti i aktivnog načina života građana u svim dijelovima Hrvatske. S tim ciljem Vlada je povećala sredstva za lokalni sport za 10 puta. Na kraju ćemo spomenuti još jednu važnu aktivnost ove Vlade, sufinanciranje eko sportskih događanja od najmanjih domaćih do onih svjetski poznatih. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Europsku konferenciju o ulaganjima u sport podržali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar financija u Vladi Republike Hrvatske i dopredsjednik Vlade  i ministar financija Zdravko Marić, članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Kolinda Grabar-Kitarović te dopredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Europske perspektive ulaganja u sportsku infrastrukturu 2021. - 2027. pojasnili su zastupnici u Europskom parlamentu: Željana Zovko, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Karlo Ressler. 

- Europske članice su, uz Europsku uniju, ključne za pomaganje sportu iz svih raspoloživih izvora, poput nacionalnih fondova i europskih strukturnih fondova. Što se novog sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja tiče, postoje brojne mogućnosti za sport, ponajviše iz Kohezijskog fonda EU, Invest fonda EU, Europskog fonda za regionalni razvoj, programa Erasmus+, LIFE programa, te iz programa EU za zdravlje i Obzor Europa. Svima im je zajedničko to što predstavljaju velike napore Europske unije za napredak sportskog sektora u svim državama članicama. Republika Hrvatska ima pametne, snalažljive i sposobne ljude, a za daljnje ulaganje u cjelokupni sportski sektor je nužno redovito pratiti natječaje Europske komisije i prijavljivati se na što više projekata - istaknula je zastupnica Željana Zovko. 

Za prezentaciju Studije o ekonomskom utjecaju ulaganja u sport pobrinuli su se gosti iz inozemstva - Günther Grohall i Anna Kleissner s austrijskog Instituta sportske ekonomije, a na konferenciji je gostovao i Themistoklis Kokolakakis iz Centra za istraživanje sportske industrije na Sveučilištu Sheffield Hallam. O ulaganjima u sportsku infrastrukturu iz perspektive sportskog kluba, iskustva je podijelio  direktor Rukometnog kluba PPD Zagreb Vedran Šupuković.

U ulozi mederatorice i prezenterice Hrvatski olimpijski odbor na konferenciji je predstavljala i koordinatorica za EU fondove i programe Alma Papić, a na zatvaranju konferencije zaključke o pozitivnim ekonomskim učincima sporta na cjelokupno gospodarstvo sažela je dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj.
Ukratko: o sportu se treba govoriti i kao o gospodarskoj djelatnosti jer ima neograničen potencijal, pozitivno utječe na druge sektore i državni proračun, generira nova radna mjesta te se svako investiranje u sport višestruko isplati kroz zdravlje građana. 

Izvor: HOO/V. Knežević

Izdvojeno


Reci što misliš!