SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Odbojkašice stabilne, rukometaši traže izlaz kroz rješenje za braću Smojver, nogometaši optimisti ...

Odbojkašice stabilne, rukometaši traže izlaz kroz rješenje za braću Smojver, nogometaši optimisti ...

Ukratko najavljujemo najvažnije sportske događaje u Hrvatskoj u 2022. godini, ali nikako bez osvrta na ovogodišnja očekivanja sportaša grada Karlovca. Na kraju kolumne novogodišnja poruka i za sportsko-novinarsku branšu. Pročitajte što im poručuje Gianni Merlo, prvi čovjek sportskih novinara svijeta (AIPS).

KARLOVAČKI SPORT – ČEMU SE NADATI? 

Odbojkašice Karlovca su u prvom dijelu natjecanja Superlige pokazale da za njih ne bi smjelo biti problema kad je u pitanju ostanak u elitnom razredu hrvatske ženske odbojke. Ekipa trenera Gorana Zeca trenutno je najstabilnija i najperspektivnija karlovačka ženska ekipa s velikim izgledima i da ponese titulu najbolje ženske ekipe 2021. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To se, nažalost, ne može reći za žensku rukometnu ekipu RK Škola rukometa Karlovac koja nakon prvog dijela natjecanja ne stoji baš najbolje na ljestvici  2. HRL zapadne skupine. Odlazak iz kluba najbolje igračice Kristine Vuković oslabio je ionako neiskusnu ekipu i zadalo dosta glavobolje treneru Draženu Keči i vodstvu ekipe koju logistički predvode bivša rukometašica Ksenija Stepić i od 1. siječnja umirovljenik, tehniko Tomislav Lang. 

Rukometaši trenerice Tatjana Rašić nikako nisu u boljoj situaciji od kolegica rukometašica. Nakon solidnog starta završnicu prvog dijela natjecanja odigrali su dosta loše pa su se spletom (ne)sretnih okolnosti doveli u situaciju da će se morati grčevito kroz Ligu za ostanak boriti za ostanak u društvu najboljih. Da to neće biti lako ostvariti dade naslutiti i najava kako bi već prije nastavaka natjecanja momčad mogao napustiti jedan od ponajboljih igrača Domagoj Smojver, a u „paketu“ i njegov brat Dominik. Obećanje zbog kojih su se vratili u matični klub nije održano tako da bi Smojveri „trbuhom za kruhom“ u dijasporu odakle već imaju ponudu u džepu a kamo su već bili otišli neki karlovački igrači. Ako odluče otići Uprava ih nikako neće moći zadržati. Saznajemo da ključ rješenja drži KŠZ koja bi Domagoja trebala staviti na listu profesionalnih trenera na pola radnog vremena. Zaštio bi to trebao biti problem? Navodno je, saznajemo, netko iz KŠZ-a kočničar takvog rješenja. Nevjerojatno nam zvući da bi iz KŠZ-a netko radio protiv rukometa? Neka se dečkima obećano konačno izvrši i „mirna Bosna“. Tek bi se tada mogli nadati da bi HRK Karlovac imao šanse zadržati Paket24 Premijer ligu. 

Plavo-bijelo nogometaši s „Čavleka“ opasno najavljuju bolje proljeće, prvo mjesto i viši rang natjecanja - ulazak u novu drugu ligu koja bi trebala krenuti od jeseni. Iako za to imaju lutrijske šanse obzirom na kojem su mjestu završili jesenski dio natjecanja u 3. HNL Središte. Ali, kako je nogomet „najvažnija sporedna stvar na svijetu“ onda je sve moguće pa i „drveni šparet“. Živi bili pa vidjeli ...

Košarkaši Šanca prvi dio natjecanja u 2. HKL  Zapad završili su na 4. mjestu ljestvice s 15 bodova. Ispasti neće ali karlovačka košarka i dalje tapka na mjestu. Predkadeti kluba koje trenira Marko Novaković imaju šansu da se kroz kvalificiraju plasiraju u Jedinstvenu hrvatsku predkadetsku ligu. Ivan Bošnjak, najbolji predkadet karlovačke momčadi vjerojatno neće nastupiti jer je prešao u zagrebačku Cibonu. Spriječiti njegov odlazak iz Karlovca nije se moglo. Nažalost po karlovački sport ovo nije prvi a niti zadnji odlazak talentiranih sportaša iz Karlovca. Tko to može zaustaviti?!

Pojedinačni sportovi - atletika, gimnastika, veslanje, svi borilački pa i kuglanje – ne bi trebali podbaciti. Od njih smo se uvijek nadali dobrome pa se tako nadamo da će biti u ovoj godini. No, to je još uvijek jako daleko od seniorski reprezentativnih uspjeha koji bi zadovoljavali karlovački sportsku javnost. 

EVO ŠTO NAS ČEKA U 2022. 

Iza nas smo ostavili 2021. godinu u kojoj smo nadoknadili odgođene Olimpijske igre i nogometni Euro. Bila je to bogata godina, ali još je jedna takva, ma i luđa, pred nama. Za većinu događaja već znamo termine. Spomenuti ćemo stoga samo neke od događaja koji nas očekuju. 

Kauboji 13. siječnja otvara Euro protiv Francuske, a već dva dana kasnije slijedi utakmica sa Srbijom koja će u mađarskom Szegedu biti skoro na domaćem terenu. Izbornik Hrvoje Horvat pomladio je reprezentaciju i vidjet ćemo što može jedna nova Hrvatska. U drugi krug putuju dvije najbolje reprezentacije, a hoće li tamo biti i Kauboji vidjet ćemo možda već nakon prve dvije utakmice. Francuska ili Srbija moraju pasti, a onda nas pobjeda protiv Ukrajine u zadnjem kolu vodi dalje.

Od 4. do 20. veljače Peking te njegova bliža i dalja okolica bit će domaćini Zimskih olimpijskih igara. Hrvatsku će u alpskom skijanju predstavljati petero natjecatelja predvođenih Filipom Zubčićem, a imat ćemo i predstavnice i predstavnike u skijaškom trčanju, brzom klizanju, biatlonu i bobu. Točan broj znat ćemo sredinom siječnja.

U  prošloj smo godini usprkos svim teškoćama mogli doživjeti i jedan od najvećih sportskih događaja ikad održanih u Hrvatskoj. U Hrvatsku se od 21. do 24. travnja vraćaju najveće zvijezde relija. Svi su bili oduševljeni, gledatelji i vozači. Mnogi smatraju kako će se upravo ovogodišnji reliji sezonu ponovno održati u okolici Zagreba i Karlovca. WRC Croatia Rally opet će automobilizam tih dana staviti na sve naslovnice medija. 

Prvog dana mjeseca travnja saznat ćemo s kime će Hrvatska igrati u skupini na SP u Kataru. Ždrijeb će biti jako zanimljiv, a Vatreni bi trebali biti u drugom jakosnom šeširu. Godina se završava na spektakularan način. SP u Kataru igrat će se tijekom zime. Otvorenje je 21. studenog, a finale je na rasporedu 18. prosinca, tjedan dana uoči Božića.

NOVOGODIŠNJA PORUKA 

„Godina 2021. nije bila laka a sada se suočavamo s 2022. s nadom da će doći bolje. Naša profesija u protekle dvije godine dovedena je u opasnost. Mnogi od nas su ostali bez posla jer nije bilo mogućnosti ući na stadione i općenito, razvijati svoje vještine i međusobno se upoznavati. Ovo je nešto što se mora obnoviti. Moramo braniti svoju neovisnost u situaciji pandemije, čak i od nekih sportskih dužnosnika koji se radije bave PR-om umjesto pravim novinarstvom. Naša borba biti će teža nego prije ali sam optimističan jer svi vi želite boriti za obranu naše profesije i kredibiliteta. Mnogo smo puta govorili o lažnim vijestima, bližimo se pobjedi u toj borbi“, poručio je između ostaloga sportskim novinarima predsjednik AIPS-a Gianni Merlo.

Izdvojeno


Reci što misliš!