SPORT

USUSRET ZOI PEKING 2022.

Hrvatska s 11 sportašica i sportaša na ZOI u Peking. Nošenje olimpijske baklje uoči ZOI-ja trajat će samo dva dana

Hrvatska s 11 sportašica i sportaša na ZOI u Peking. Nošenje olimpijske baklje uoči ZOI-ja trajat će samo dva dana

Na Zimskim olimpijskim igrama (4. do 20. veljače 2022.) u Pekingu, nastupit će ukupno 11 hrvatskih sportašica i sportaša, od kojih je čak 10 predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza.

Kako je odlučila struka i vodstvo Hrvatskog skijaškog saveza, temeljem 3+3 norme u alpskom skijanju, Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, te u muškoj konkurenciji - Filip Zubčić, Matej Vidović i Samuel Kolega. Svi alpski skijaški reprezentativci nastupit će u veleslalomu i slalomu, osim Mateja Vidovića koji nastupa samo u slalomu.

Nordijsko skijanje predstavljat će u trećem olimpijskom nastupu Vedrana Malec te debitanti Marko Skender i Tena Hadžić. Skijaške trkačice nastupit će u disciplinama: sprint slobodnim načinom, 10 km klasičnim načinom, u ekipnom sprintu, a Vedrana Malec okušat će se i u utrci na 30 km slobodnim načinom s grupnim startom. Marko Skender nastupit će u utrkama - sprint slobodnim načinom, na 15 km klasičnim načinom i u ski maratonu - 50 km slobodnim načinom s grupnim startom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U snowboardu će nas predstavljati Lea Jugovac, a nastupit će u disciplinama Big Air i Slopestyle, dok će premijerno naša predstavnica u brzom klizanju na kratkim stazama (short track) biti Valentina Aščić na 500 i 1500 metara. Unatoč činjenici da je ostvario rezultat unutar olimpijske norme, biatlonac Krešimir Crnković ostao je prvi ispod crte, a na listi čekanja ostala je i bob posada, predvođena pilotom Draženom Silićem u obje discipline (dvosjed i četverosjed). 

Jedanaest sportašica i sportaša na ZOI-ju Hrvatska je imala i u Sočiju 2014. godine, a rekord po broju naših predstavnika i dalje drži Torino 2006. godine s 23 sportašice i sportaša.  Od 24. do 27. siječnja traje elektronička sjednica Vijeća HOO-a na kojoj će se, između ostaloga, odlučiti i o tome tko će u svojstvu stjegonoš/ice predvoditi hrvatsko izaslanstvo na svečanosti otvaranja Igara 4. veljače na velebnom stadionu Ptičje gnijezdo u Pekingu, izgrađenom za ljetne OI 2008. godine. 

Nošenje olimpijske baklje uoči ZOI-ja u Pekingu trajat će samo dva dana

Štafetno nošenje olimpijske baklje za Zimske olimpijske igre u Pekingu (od 4. do 20. veljače) počet će 2. veljače i završit će samo dva dana kasnije, na svečanosti otvaranja Igara. 

U nošenju baklje sudjelovat će 1200 sportašica i sportaša, kao i drugih osoba, a svi oni koji će nositi baklju morat će biti cijepljeni i testirani na Covid-19, a njihovo zdravstveno stanje bit će posebnim aplikacijama praćeno dva tjedna dana uoči sudjelovanja u štafeti.

Zbog zabrinutosti od širenja koronavirusa samo će mali broj stanovnika kineske prijestolnice moći uživo vidjeti prolazak olimpijske baklje, jer ruta će biti kraća negoli na prijašnjim Igrama. Između ostalih destinacija, uključivat će Veliki kineski zid, središnji olimpijski park u Pekingu, Ljetnu palaču dinastije Qing.

- Uzimajući u obzir prevenciju od zaraze, štafeta olimpijske baklje i druge ceremonijalne aktivnosti bit će organizirani samo na mjestima koja su sigurna i koja mogu biti kontrolirana - izjavio je dužnosnik iz pekinškog Odbora za sport Yang Haibin. 

Izvor: HOO/HINA

Izdvojeno


Reci što misliš!