SPORT

UKRAJINSKA VESLAČKA REPREZENTACIJA

Ukrajinski veslači i veslačice pripremaju se za novu sezonu s hrvatskim kolegama na Jarunskom jezeru

Ukrajinski veslači i veslačice pripremaju se za novu sezonu s hrvatskim kolegama na Jarunskom jezeru

Sukladno preporukama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za pomoć ukrajinskim sportaši(ca)ma izbjeglim iz ratom zahvaćene domovine, Hrvatski veslački savez (HVS) pružio je u Zagrebu gostoprimstvo ukrajinskoj veslačkoj reprezentaciji, koja se skupa s hrvatskom izabranom vrstom priprema za prvu regatu Svjetskog kupa u Beogradu.

Jarunsko jezero, inače dom hrvatskih veslača, osvajača olimpijskih medalja, postalo je novi dom i veslačke reprezentacije Ukrajine. Devetnaest članova reprezentacije došlo je u Hrvatsku iz Turske, gdje su bili na pripremama kada je započela ruska agresija na njihovu domovinu.
- Omogućili smo im posudbu čamaca gdje su deficitarni, vesala, kao i smještaj, prehranu, nutricioniste i cijela priča je krenula. Oni su jako zadovoljni, hvale i zahvalnosti s njihove strane i nikad više - rekao je glavni tajnik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Gajšak.

Dvostruko srebrni te potom i brončani olimpijac Damir Martin i sam je kao dječak preživo strahote rata u Vukovaru pa svesrdno pomaže prijateljima iz Ukrajine.
- Prije svega treba biti čovjek, onda prijatelj, a evo mi smo stvarno jedna velika veslačka obitelj, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Skupa stojimo jedni za druge, znam da bi sigurno Ukrajinci pomogli da se ne daj bože nešto dogodi nama - kazao je Martin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među ukrajinskim veslačicama i veslačima nalaze se mnogobrojni osvajači europskih i svjetskih medalja.
- Naravno da je teško trenirati nakon što kontaktiramo s obiteljima koje su ostale u Ukrajini. Ni za koga situacija nije normalna, ali trudimo se trenirati da budemo kvalitetni - rekla je Anastasia Koženkova, a Oleksej Selivanov je dodao

- Čujem se sa svojom obitelji i prijateljima koji su ostali kod kuće, u stalnoj smo komunikaciji i što je najvažnije, od njih dobivamo veliku potporu, kažu da sportom promičemo svoju zemlju.

Nakon priprema u Hrvatskoj, Ukrajinci će prvi nastup imati na 1. regati Svjetskog kupa u Beogradu krajem svibnja, a zatim će ih ugostiti veslački kolege iz Francuske. 

Izvor: HOO/V. Knežević

Izdvojeno


Reci što misliš!