SPORT

PRIHVAĆENE KRITIKE

Na prijedlog sportskih novinara i gradska i županijska sportska zajednica mijenjaju pravilnike o izboru najboljih sportaša?

Na prijedlog sportskih novinara i gradska i županijska sportska zajednica mijenjaju pravilnike o izboru najboljih sportaša?

Obje krovne sportske organizacije pokušat će do ljeta izraditi prijedloge novih pravilnika

Na inicijativu karlovačkih sportskih novinara Karlovačka športska zajednica i Zajednica športova Karlovačke županije napravit će prijedloge novih pravilnika o nagrađivanju sportaša, koji bi trebali poboljšati sustav nominacija i izbora najboljih u karlovačkom i županijskom sportu.

Novinari već dulje vrijeme upozoravaju na neke nelogičnosti i neusklađenosti pri izboru najboljih sportaša i sportašica u gradu i županiji, a sada je održan i radni sastanak karlovačke sekcije Hrvatskog zbora sportskih novinara s čelnicima KŠZ-a i ZŠKŽ-a, na kojem se i ukazalo na osnovne probleme. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je prije svega neravnopravno valoriziranje uspjeha pojedinaca u ekipnim sportovima, kao i sustav nominacija koji je prepušten samim klubovima, što je već nekoliko puta urodilo ozbiljnim propustima, jer sami klubovi ne bi prijavljivali odlične sportaše i sportašice, ili sam klub, iako su zaslužili biti među nominiranima.

Spomenuta je i nužnost da se veća pažnja obrati na brojnost konkurencije u pojedinim sportovima - posebno problematični su borilački sportovi u kojima se događa da se medalje na državnim prvenstvima ostvaruju bez ijedne jedine pobjede, a ukazalo se i na neobjektivno glasanje članova Skupštine u obje organizacije koje je često neobjektivno i pristrano. 

Sportski novinari zato su predložili da nominiranje i odlučivanje o najboljima preuzme svojevrsno povjerenstvo u kojem bi bili odabrani predstavnici sportskih organizacija, trenera te sportskih novinara. 

Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice, kazao je da su promjene Pravilnika moguće i posebno ukazao da se kod financiranja sportaša u obzir uzima pravilo da se rezultati ostvareni u konkurenciji manjoj od 6 sportaša ili ekipa ne boduju te da bi se nešto slično moglo primijeniti i kod biranja najboljih.

S primjedbama novinara složio se i prvi čovjek županijske organizacije Želimir Feitl koji je kazao da se dosadašnje glasovanje nije pokazalo najsretnijim rješenjem te da razmišljaju o preuzimanju sustava Hrvatskog olimpijskog odbora u kojem bi prijedloge davala radna skupina sastavljena od predstavnika svakog grada te sportskih novinara. 

Obje krovne sportske organizacije pokušat će do ljeta izraditi prijedloge novih pravilnika o izboru najboljih u sportu, u koje bi implementirale neke od prijedloga karlovačke sekcije HZSN-a, te potom te prijedloge dati na uvid javnosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!