SPORT

SVJETSKI DAN SPORTSKIH NOVINARA

Sport se vratio, čak se nadoknađuju natjecanja propuštena zbog Covida. Radimo!

Sport se vratio, čak se nadoknađuju natjecanja propuštena zbog Covida. Radimo!

U subotu 2, srpnja 2022. je Svjetski dan sportskih novinara. Dvije smo godine mi, sportski novinari, željno čekali dan kad ćemo reći da nam više nema Covida, da slobodno možemo raditi, da se sport događa, da nema zaraze - piše Jura Ozmec, predsjednik HZSN.

Taj dan još nismo dočekali, ali smo ipak aktivniji, sportaši se natječu širom svijeta, a posla ima kao i prije Covida. I, iako bi ovo bio izvrstan uvod u žalopojku oko radnih mjesta, oko uvjeta rada, oko plaća, hajd'mo ove godine te žalopojke preskočiti.
Znamo, dobro znamo kako nam je, gdje smo i što nas tišti. Ne moram vam još ja trljati sol u ranu. Bolje je da se okrenemo sportu, sportašima, natjecanjima, dobroj strani sporta. Već sam napisao – sport se vratio, čak se nadoknađuju natjecanja propuštena zbog Covida. Radimo!  Nedavno je Svjetska udruga sportskih novinara, AIPS, dodijelila godišnje novčane nagrade svjetskim sportskim novinarima, za članke, video uratke, fotografije, za istraživačko novinarstvo, za životno djelo. Sjajna ostvarenja! Dakle, radi se na svim meridijanima i paralelama, radi se odlično i postajemo svjedoci činjenice da je sportsko novinarstvo sve bolje.  Jedna se članica AIPS-a našla uvrijeđena što je ta dodjela bila organizirana u Dohi i istupila je iz članstva. Sad još neke asocijacije žele iz te katarske priče stvarati sebi podlogu za „soljenje pameti“ svima drugima. Naravno, ne smeta ih što se u Dohi održava SP u nogometu, ne smeta ih što i svjetska i europska udruga novinara sastanči također u „netransparentnim“ zemljama. Bit će da im je jednostavno samo dosadno. Ili im je barem bilo u ovih prethodnih dvije godine, kad nam je Covid radio rasporede sportskih događanja, kad smo se češće testirali nego putovali na sportske događaje.

I zato, ponavljam, idemo se ponadati da će sport nadvladati sve ove i ovakve situacije, da će i nama sportskim novinarima zasjati ona ista svijetla koja su sjala i prije dolaska pandemije i da ćemo u idućih godinu dana javnosti donositi prave sportske vijesti, bez obzira bile one da je netko izgubio ili pobijedio, jer u našem je poslu to, u konačnici, nevažno ...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sretan vam Svjetski dan sportskih novinara, 2. srpnja!

---------------------------------------------------------------------------------------

HOO: Mateša i Krajač čestitali svjetski dan sportskih novinara

U znak sjećanja na 2. srpnja 1924. godine, kada je u Parizu osnovana Međunarodna udruga sportskih novinara (AIPS), taj dan se obilježava kao Svjetski dan sportskih novinara. Tim povodom čestitku predstavnicima "sedme sile" koji su za profesionalno (i životno) usmjerenje izabrali sport, uputili su vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač:

„Dragi sportski prijatelji,
Svjetski dan sportskih novinara samo je simbolički povod za čestitku i zahvalu vašoj struci koja na multimedijalne načine promovira sport. Svjesni činjenice da su mediji prozor u svijet i iznimno cijeneći vaš doprinos u informiranju javnosti o velebnim dometima hrvatskog sporta, izražavamo nadu za nastavkom uspješne i nadasve konstruktivne suradnje - kako s vašom strukovnom udrugom, tako i s brojnim pojedincima iz vaših redova. Svima vama želimo dobro zdravlje i puno zadovoljstva na profesionalnom i osobnom planu!“

 

Izdvojeno


Reci što misliš!