SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Sedmero Karlovčana primljeno u Kuću slavnih taekwondoa

Sedmero Karlovčana primljeno u Kuću slavnih taekwondoa

Prijam u Taekwondo Hall of Fame dodjeljuje se osobama zaslužnim za razvoj taekwondo sporta, na podizanju statusa tog olimpijskog sporta u svijetu, Europi i u Hrvatskoj. Organizacija ima sjedište u New Jersey, s uredima u Koreji, Kanadi, Meksiku, Portoriku, Rusiji, Indiji i Irskoj.

Između ostalih, članovi Kuće slavnih su i najveći korejski šampioni svih vremena Dong Keun Park i Kook Hyun Jung. Zatim, Australka Lauren Burns, osvajačica prve olimpijske zlatne taekwondo medalje (Sydney 2000.), kao i svjetski juniorski i trostruki europski prvak Britanac Aaron Cook.

Nedavno su, 19. kolovoza 2022., u Kuću slavnih taekwondoa na ceremoniji koja se održala u New Jerseyu u kategoriji za životno djelo, primljeni Hrvati Tamara Pradegan i Tomislav Horvat. Tamara Pradegan, trenerica i majstorica taekwondoa, nositeljica 7. dana majstorskog pojasa. Bila je vrhunska natjecateljica, a više od 30 godina vodi jedan od najuspješnijih hrvatskih taekwondo klubova – TKD Jastreb, u kojem su stasali brojni osvajači medalja s najvećih natjecanja. Tomislav Horvat je aktivan u taekwondou 51 godinu, nosilac je crnog pojasa 8. Dan, bivši  natjecatelj, državni prvak i reprezentativac, višegodišnji izbornik muške seniorske reprezentacije, dugogodišnji predsjednik Zagrebačkog taekwondo saveza te aktivni predsjednik TKD Osvit.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KARLOVČANI U KUĆI SLAVNIH TAEKWONDOA

U Kući slavnih taekwondoa primljeni su i Karlovčani. Ovo visoko priznanje primili su 10. travnja 2009. godine Karlovčani Miro Brežan i Marijeta Željković-Ćelić. Brežan je čast ulaska u Kuću slavnih zaslužio dugogodišnjim djelovanjem u taekwondou. Dakle, nešto kao nagrada za životno djelo. Imenovan je bio i direktorom Taekwondo Hall of Fame za Europu koju je vodio do prosinca 2014. godine. Marijeta Željković-Ćelić zaslužila je ovo značajno priznanje kao istaknuta hrvatska reprezentativka. U Kuću slavnih taekwodoa izabran je i Nikola Car. Legendarni Slobodan Coco Martinović (Pioneer Taekwondo Instructor) ovo visoko priznanje primio je 2013. godine. Prije tri godine (24. kolovoza 2019.) u Taekwondo Hall of Fame, svečanosti koja je održana u Bangkoku (Tajland) primljen je i Boško Rupčić koji se ovim sportom počeo baviti prije 50 godina. Nagradu, onu za životno djelo (Lifetime achievement) dobila je karlovačka renomirana međunarodna sutkinja Grandmaster 9. DAN (jedna od tri u svijetu) Svjetlana Kana Gvozdić na 8. dodjeli nagrada Official Taekwondo Hall of Fame Award Ceremony. Kana je ovu nagradu zaslužila kao jedna od prvih žena međunarodnih sudaca u Europi i jedna od 5 u svijetu, a također i kao „ženski” pionir taekwondoa u ovom dijelu Europe. Postavljena je bila i na dužnost direktora Hall of Fame za Europu. 

Od Karlovčana koji odavno više ne žive na karlovačkoj adresi već zagrebačkoj, u Kuću slavnih primljeni su još i bivši predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza prof. dr. sc. Franjo Prot (Lifetime Achievement), te poznati odvjetnik i jedan od nositelja aktivnosti svjetske ITF scene Anto Nobilo (Lifetime Achievement), aktualni predsjednik HTS-a.

SVEČANOST U ZAGREBU 2015. GODINE 

Ovo najviše svjetsko priznanje dobili su još i doajen borilačkih vještina  i jedan od pokretača taekwodoa u RH Petar Mijić (Lifetime Achievement). Pokretač WTF taekwondoa u Dalmaciji prof. dr. sc Dragan Primorac (Pioneer Instructors). Zatim, doc. dr. sc. Dražen Čular (Pioneer Instructors). Dugogodišnji zapovjednik specijalne postrojbe policije Slavko Jereb (Outstanding Leadership). Pored navedenih počasnika uvrštenih u Kuću slave, posebno priznanje (Outstanding Taekwondo Instructor) Gerrarda Robbinsa, osnivača i direktora Hall of Famea, dobili su i instruktori Tihomir Horvath i Branko Leš.

U zagrebačkom Hotelu Esplanada, 25. rujna 2015. godine, po prvi puta u Europi, organizirana je šesta u nizu svečanosti prijema novih laureata u taekwondo Kuću slave (Hall of Fame). Prethodne svečanosti organizirane su: 2007. i 2009. u New Yorku 2011. godine.  

 

Izdvojeno


Reci što misliš!