SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Novi Zakon o sportu - predviđeno je niz pozitivnih promjena za čitav sustav

Novi Zakon o sportu - predviđeno je niz pozitivnih promjena za čitav sustav

Na Zakonu o sportu koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2023. čekao se gotovo 16 godina, čija se izmjena najavljivala godinama, ali stvarnih promjena nije bilo sve do sada. U izradi prijedloga Zakona sudjelovala je radna skupina od 15 članova, predstavnici krovnih sportskih udruženja i nacionalnih saveza, ali i akademska zajednica.

Nacrt prijedloga Zakona o sportu nalazi se u e-Savjetovanju od 30. srpnja, a tijekom mjesec dana održane su i radionice diljem Hrvatske s dionicima sustava sporta u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Nacrtom ovoga prijedloga predviđa se izvršenje zadaća iz Programa rada Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2020. - 2024. kao i realizacija niza mjera i aktivnosti koje su propisane Nacionalnim programom športa 2019. - 2026., a temeljem kojih će se još snažnije nastaviti podupirati sportaše i cijeli sustav sporta kao i sve hrvatske građane u bavljenju sportom.

Zakonom se definira sustav sporta kako bi se unaprijedio status sportaša i kvaliteta obavljanja sportskih djelatnosti te potaknulo što više djece i mladih na bavljenje sportom. Propisuje se i obrazovanje trenera kako bi bilo usklađeno sa stvarnim potrebama sporta i usmjereno na zaštitu sportaša, a osobito djece i mladih. Osim toga, jasnije se definira sustav financiranja sporta, a financiranje povezuje s transparentnim kriterijima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sportaše su osobito važni noviteti koji se odnose na plaćanje doprinosa, odnosno mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije uz postavljeni imovinski cenzus, na dodjeljivanje nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I, II. i III. kategorije kao i trajne naknade za trenere osvajače medalja na olimpijskim, paraolimpijskim i olimpijskim igrama gluhih. Vlada RH preuzela je odgovornost i za razvoj sporta na lokalnoj razini, osiguravši izravno izdvajanje iz Državnog proračuna za županijske sportske zajednice, za stručni kadar i opremu za sportaše do 18 godina. 

To je vrhunska stvar za naše sportaše, koji su se dokazali na europskoj i svjetskoj sceni, a nisu bili te sreće da mogu puno zarađivati od sporta. Limit je 24 tisuće eura i takvim će sportašima biti plaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Za vrhunske sportaše prve kategorije stipendija iznosi 3.000 kuna, za drugu 2.000 kuna, a za treću 1.000 kuna. Plaćat će se doprinosi samo prvoj kategoriji sportaša, ali to je mali broj od 300-injak sportaša. Ako to budu dozvoljavale financijske mogućnosti rečeno je da će se ići će se u proširivanje broja sportaša. Nacionalna stipendija bi, u prijevodu, bila plaća sportaša.

Uvodi se i nacionalna stipendija za sportaše prve, druge i treće kategorije u kojem sudjeluje i Karlovačka športska zajednica. Također, jedan dio državnih sredstava koji se ostvaruju putem igara na sreću, bit će spušten na Županiju, a onda je usmjeren konkretno na sportske klubove i udruge, tvrdi Željko Šančić, predsjednik Karlovačke športske zajednice (KŠZ). 

Obaveza liječničkih pregleda bit će jednom u 24. mjeseca. Do sada su karlovački morali obaviti liječnički pregled svakih 6 mjeseci i nisu mala stavka u proračunu KŠZ. Pregled iznosi 125 kuna, a KŠZ financirala je 50 posto  iznosa, a 50 posto iznosa sam klub ili igrač ističe čelni čovjek karlovačkog sporta. 

Iz Vlade ističu da je ulaganje u sport od 2016. naraslo u 100-postotnom iznosu te da u ovoj godini iznosi gotovo 440 milijuna kuna. Ulaganja su bila usmjerena kako u vrhunski sport, tako i u lokalni, školski i akademski sport te u sportsku infrastrukturu i velike sportske manifestacije. Stupanjem na snagu Zakona, koje je predviđeno s početkom 2023. godine, dodatno će se povećati sredstva za sport te će ona iznositi oko pola milijarde kuna, a u daljnjoj suradnji s drugim resorima nastavit će se raditi na svim izazovima u sustavu, a koji nisu u nadležnosti ovog Zakona, kazala je ministrica turizma i sporta, Karlovčanka Nikolina Brnjac. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!