SPORT

NBA

LA Lakersi će umiroviti dres sportskog velikana vivodinskih korijena koji je promijenio košarku

LA Lakersi će umiroviti dres sportskog velikana vivodinskih korijena koji je promijenio košarku
NBA

Čak 66 godina nakon što je odigrao posljednju utakmicu i 17 godina nakon smrti, Lakersi će Mikanu iskazati najveću počast i umiroviti njegov dres s brojem 99

Prva velika zvijezda NBA u povijesti bio je George Mikan, inače vivodinskih korijena, u sedam sezona igranja za ondašnje Minneapolis Lakerse osvojio pet naslova prvaka i postavio standarde za buduće legendarne centre poput Wilta Chamberlaina, Billa Russella, Kareema Abdul-Jabbara ili Shaquillea O'Neala.

Čak 66 godina nakon što je odigrao posljednju utakmicu i 17 godina nakon smrti, Lakersi će Mikanu iskazati najveću počast i umiroviti njegov dres s brojem 99. Kako piše Index, svečanost će se održati već početkom sezone, 30. listopada na utakmici protiv Minnesote. Odabir je prikladan jer je Mikan cijelu karijeru proveo u Lakersima dok su igrali u Minneapolisu, prije selidbe franšize u Los Angeles.

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mikan je s 208 cm bio jedan od rijetkih pravih centara u ondašnjoj košarci i toliko je dominirao da su zbog njega mijenjali brojna pravila, uveli silaznu putanju, udvostručili širinu reketa i uveli ograničenje napada. Od 1947. do 1954. s Lakersima je osvojio pet naslova prvaka, a 1956. se nakratko vratio iz mirovine kako bi postao prvi igrač koji je premašio 10.000 poena u NBA povijesti.

Na 50. godišnjicu lige 1996. izabran je među 50, a lani među 75 najvećih NBA igrača svih vremena. I danas se u radu s mladima koriste Mikanove vježbe, kojima se poboljšava koordinacija i korištenje obje ruke.

U predvorju dvorane u Minneapolisu od 2001. stoji njegova statua, a sada će mu počast odati i u Los Angelesu, iako su u klubu dugo zanemarivali dio svoje povijesti prije dolaska u Kaliforniju. Ali bez tog dijela i Georgea Mikana imali bi pet naslova manje i ne bi s Boston Celticsima dijelili epitet najtrofejnijeg NBA kluba sa 17 titula.

Izdvojeno


Reci što misliš!