SPORT

ROMA: 84. AIPS KONGRES

Svjetska organizacija sportskih novinara: Talijan Merlo izabran za predsjednika, Hrvat Ozmec za rizničara i glavnog tajnika

Svjetska organizacija sportskih novinara: Talijan Merlo izabran za predsjednika, Hrvat Ozmec za rizničara i glavnog tajnika

Gianni Merlo ponovno je izabran za predsjednika Međunarodne udruge sportskih novinara (AIPS) kojemu je to peti mandat. Talijan je ponovno izabran aklamacijom zadnjeg dana 84. kongresa AIPS-a održanog u Rimu 5. listopada 2022. Esat Yilmaer iz Turske i Jura Ozmec iz Hrvatske također su ponovno izabrani na funkcije - Yilmaer za prvog dopredsjednika, Ozmec za rizničara i glavnog tajnika AIPS-a.

Završni dan 84. Kongresa AIPS-a započeo je emotivnom tri minute šutnje za sve kolege sportske novinare koji su preminuli u dvije i pol godine od prošlog Kongresa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U radu kongresa iz redova sportskih novinara Hrvatske sudjelovali su predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec, ujedno glavni tajnik i rizničar AIPS-a, a delegati na kongresu bili su glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i Stjepan Balog, član Izvršnog odbora HZSN.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
DOPREDSJEDNICI Tajnim glasovanjem izabrana su četiri potpredsjednika. Prvi put u povijesti udruge dvije su žene izabrane za potpredsjednice - Evelyn Watta iz Kenije koja ponovno birana na tu funkciju i Zsuzsa Csisztu iz Mađarske koja je izabrana za potpredsjednica nakon što je u prošlom mandatu bila članica Izvršnog odbora. Za potpredsjednike su ponovno izabrani i Ioannis Daras iz Grčke i Mohammed Hiji iz Katara. Svi su izabrani većinom glasova; Csisztu je dobio 96 glasova, Daras - 94, Watta - 93 i Hiji - 89.
 
ČLANOVI  Prvotno je bilo 14 kandidata za 13 članova Izvršnog odbora, no El Hassan iz Mauritanije se kasnije povukao, a sukladno statutu preostalih 13 članova izabrano je aklamacijom. To su: Malik Amjad Aziz (Pakistan), Adel Al Zahrani (Saudijska Arabija), Gao Chao (Kina), Vicente Dattoli (Brazil), Emanuel Fantaneanu (Rumunjska), Josef Langer (Austrija), Morad Moutaouakkil (Maroko), Ernesto Ortiz (Urugvaj), Juan Antonio Prieto (Španjolska), Ahmadi Seyed Abdolhamid (Iran), Hiroshi Takeuchi (Japan), Marc Ventolluiac (Francuska) i Jose Zidar (Slovenija).

- Ovo je vrijeme za obnovu nakon dugog razdoblja Covida. Suočit ćemo se s još ali vrlo je važno ponovno biti zajedno. U ovim godinama, čak i s Covidom, učinili smo nešto posebno - započeo je izlaganje Gianni Merlo, predsjednik AIPS-a.

Prije toga prikazan je videa s glavnim događajima AIPS-a od 2017. godine uključujući AIPS Sport Media Awards (četiri izdanja od 2018.), AIPS-ove programe za mlade reportere (Austrija, Katar, Nizozemska, London, Amsterdam, PyeongChnag, Birmingham, Bruxelles, Urugvaj, Lausanne, Abu Dhabi, Italija i San Marino, Rabat, Lima, Doha, Lausanne, Oregon). Zatim, pokretanje AIPS e- College (dva izdanja) i pet AIPS e-konferencija i seminara o diskriminaciji, rodnoj neravnopravnosti, mentalno zdravlje, Olimpijske igre u Tokiju i Liga prvaka.  

- Moramo ostati ujedinjeni i graditi mostove zajedništva. Potpuno smo neovisni u ostatku svijeta i nadam se da je ovo početak nove ere, da radimo nešto dobro sljedećoj generaciji sportskih novinara. Naša se profesija mijenja, ali principi, da budem iskren, nisu radili ispravno. Jedina stvar koja se mijenja su alati za postizanje naših ciljeva. Moramo nastaviti s ovim procesom inovacija. Iz tog razloga, nadam se da ćemo započeti novu eru – kazao je predsjednik Gianni Merlo.

Novoizabrani Izvršni odbor AIPS-a (2022.-2026.)

PREDSJEDNIK Gianni Merlo (Italija)
PRVI POTPREDSJEDNIK Esat Yilmaer (Turska)
POTPREDSJEDNICI: Zsuzsa Csisztu (Mađarska), Ioannis Daras (Grčka), Mohammed Hiji Ali (Katar), Evelyn Watta (Kenija)
IZVRŠNI ODBOR: Malik Amjad Aziz (Pakistan), Adel Al Zahrani (Saudijska Arabija), Gao Chao (Kina), Vicente Dattoli (Brazil), Emanuel Fantaneanu (Rumunjska), Josef Langer (Austrija), Morad Moutaouakkil (Maroko), Ernesto Ortiz (Urugvaj), Juan Antonio Prieto (Španjolska), Ahmadi Seyed Abdolhamid (Iran), Hiroshi Takeuchi (Japan), Marc Ventolluiac (Francuska) i Jože Zidar (Slovenija),

Carlos Julio Castellanos izabrani je aklamacijom za predsjednik AIPS America, a AIPS Asia, Hee Don Jung, izabran je za predsjednika AIPS Asia.

CHARLES CAMENZULI PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA AIPS EUROPE

Charles Camenzuli ponovno je izabran za predsjednika AIPS Europe, koji je europski odjel Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS). 

Na kontinentalnim izborima održanim tijekom 84. kongresa AIPS-a u Rimu (Italija), televizijski novinar Camenzuli s Malte pobijedio je francuskog kandidata Marca Ventouillaca novinara L'Equipe s 26 glasova prema 13. Ukupno 39 zemalja imalo je pravo glasa dok ih je nekoliko prisustvovalo kao promatrači.

Charles Camenzuli je u svom prvom komentaru zahvalio svima koji su podržali njegovu kandidaturu da i dalje ostane na mjestu predsjednika, naglasivši da je on predsjednik svih europskih država.

Turčin Murat Agca, bivši rizničar, zamijenio je Predraga Milinkovića sa srpske televizije na mjestu glavnog tajnika kontinentalne asocijacije. Agca nije imao protukandidata. U međuvremenu, novi rizničar - također kao jedini kandidat - je Cipranin Miltiadus Erodotos.

Za 9 članova Izvršnog odbora prijavilo se 12 kandidata a izabrani su: Talijan Gianfranco Coppola, Austrijanac Michael Schuen i Mađar György Szöllősi. Dvije kandidatkinje postale su članice novog predsjedništva Nargiz Mahmudzada iz Azerbajdžana i Aspasia Velonaki iz Grčke. Ostali članovi EK su Slovenac Gašper Bolhar, Ukrajinac Oleksandr Glivinski, Gruzijac Zurab Talakvadze i Bugarin Najden Todorov.

Izvor: AIPS Media

Izdvojeno


Reci što misliš!