SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Karlovački bejzbolaši europsko su i svjetsko ime koje promovira Karlovac i Hrvatsku. Koji to još karlovački sport čini, i može?

Karlovački bejzbolaši europsko su i svjetsko ime koje promovira Karlovac i Hrvatsku. Koji to još karlovački sport čini, i može?

Prije tjedan dana kadetska U-16 momčad bejzbolaša karlovačke Olimpije u odlučujućoj utakmici serije Best of 3 osvojila je naslov prvaka Hrvatske. Tako su kadeti kluba iz gradske četvrti Grabrik krenuli putem svoje seniorke momčadi koja je naslov prvaka države osvojila nešto ranije.

Baseball klub Olimpija, Karlovac je u 31 dosad održanih prvenstava 18 puta osvajala naslov seniorskih prvaka Hrvatske, sveukupno imaju u vitrinama 45 trofeja. Karlovac je zahvaljujući bejzbolu bio domaćin i organizator europskih kupova i prvenstava natječući se u konkurenciji Stockholma, Barcelone, Pariza ... Bio je domaćin MLB kampova kao jedno od odredišta u Europi. Osnivač tog sporta u gradu na četiri rijeke Kruno Karin aktualni je čelni europske asocijacije i u Izvršnom odboru Svjetske baseball federacije, što do sada nitko iz Karlovca nije postigao.

Malo sportova osim nogometa se može pohvaliti da su prvi sport u nekoj zemlji a bejzbol je prvi i nacionalni sport u Japanu, Koreji, Taipehu i svim zemljama Srednje Amerike i Karibima. Zanimljivo, izgubio je taj primat u USA od američkog nogometa, ali je američka profesionalna liga MLB i dalje najgledanija liga na svijetu sa 70 milijuna prodanih ulaznica po sezoni. Za usporedbu, Premiership proda oko 11 milijuna ulaznica po sezoni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dežurni kritičari reći će sad da to ništa ne znači jer bejzbol u Hrvatskoj nije pustio „duboke korijene“. Svakako da bejzbol u Lijepoj Našoj nije ukorijenjen poput nogometa, rukometa, vaterpola, odbojke ili košarke ali ... Za ka-bejzbolaše nastupaju Amerikanci, Venecuelanci, Kubanci i Japanci, Olimpija igra međunarodne utakmice i tome slično. Za usporedbu, karlovački klub tzv. najvažnije sporedne stvari na svijetu igra s hrvatskim klubovima iz gradova koje je teško pronaći i na vojnim topografskim kartama. Dakle, prihvaćali to neki ili ne, Olimpija i karlovački bejzbol europsko su i svjetsko ime koje promovira Karlovac i Hrvatsku. Koji to još karlovački sport čini, i može?

Sve je počelo prije 40 godina kad se grupe građana okupila u Pizzeriji Marino na Senjskoj cesti i dogovorili da će osnovati bejzbol klub, a na Vunskom polju nakon toga je odigrana ekshibicijska-promocijska utakmica dvije postave BK Zagreba. Od tada pa sve do danas  nezaobilazna osoba i sportski entuzijast je (ne samo poklonik bejzbola) Kruno Karin bez kojega takvog kluba možda i ne bi bilo.

Sposobnost i snalažljivost Karin je potvrdio početkom ove godine kad je izabran za predsjednika Europske baseball i softball federacije WBSC Europe (jedan od najvećih europskih saveza sa 70 članica). Generalni kongres, izborna skupština, održan je u Ljubljani (Slovenija) a protukandidat mu bio je Talijana Andree Marconija. Glasovanje je završilo 44:28 (63 posto) za Hrvata čime je dosadašnji dugogodišnji glavni tajnik Europe i član komisije svjetske federacije dobio povjerenje da bude na čelu Europske baseball i softball asocijacije. Velika je to stvar za Hrvatsku, Karlovac i naravno njega osobno. Tko to ne razumije, i ne treba, to su činjenice! 

Hrvatski bejzbol danas je u gornjem domu europskog bejzbola a to potvrđuje 7. mjesto reprezentacije na zadnjem EP-u. Nažalost bejzbol u Hrvatskoj gubi bitku sa zemljama u okruženju koje zadnjih godina ulažu u sport puno više od nas tako da su nas u budžetima daleko pretekli i Austrija, Mađarska, Srbija i Slovačka koji su ipak daleko od Hrvatske u rezultatima u zadnjih 10 godina.

U usporedbi sa zemljama gdje je bejzbol prvi sport zadnjih godina je napredovao i europski bejzbol. To se vidi po svjetskim prvenstvima gdje su u prilikama za medalje što je nedavno bili nezamislivo. Da, recimo, Česi pobijede Meksiko usred Meksika je bila naučna fantastika, a to se počelo događati.

Ogroman broj vrhunskih igrača proizvode Venezuela, Dominikanska Republika, Kuba, Kolumbija. Svi oni koji ne uspiju u USA, Japanu i Koreji žele doći u Europu, Hrvatsku, igraju i u Karlovcu. U Hrvatskoj, na primjer, Amerikanci zarade po 1000-1500 dolara mjesečno. U Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj puno više. „Latinosi“ znatno manje jer je prosječna plaća u Venezueli oko 20 dolara mjesečno. Njima je samo važno da odu od tamo. Neki su se igrači dokazali ovdje i postali su interes velikih talijanskih i njemačkih klubova. Činjenica je da su oni zadnjih godina donijeli veliki pomak u kvaliteti klubova, ali je ujedno nakrcalo reprezentacije tim igračima koji su u međuvremenu dobili i državljanstva. Na primjer, Izrael je predstavljao Europu na Olimpijskim igrama u Tokiju a da je svih 24 igrača rođeno u USA. Oni su napravili svoju zadaću na pravi način, time su digli veliku prašinu u Izraelu i da su dobili organizaciju Europskog prvenstva 2025. godine. Vlada će im za tu prigodu napraviti čak četiri stadiona. 

Svjetsko klupsko prvenstvo ima ovaj mjesec premijeru u Meksiku. Cilj je u 2023. umjesto turnirskog sistema igrati profesionalnu ligu prvaka u Europi. Postoji ogroman interes od strane svjetske asocijacije i sponzora da financijski prate ovaj projekt. Plan je i da Savez financijski pomogne manjim sredinama da se podignu na bolji nivo, te osnivanje regionalnih saveza. Prva stepenica je, kaže Karin, prvo prvenstvo Balkana u baseballu, softballu ... Nakon toga idu Baltičke zemlje pa Skandinavci, Srednja Europa, tu je i ulazak u stalni program Mediteranskih igara.

Izdvojeno


Reci što misliš!