SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Novi Zakon o sportu, Master plan za rukomet .... kako će se sve to odraziti na sport u Karlovcu?

Novi Zakon o sportu, Master plan za rukomet .... kako će se sve to odraziti na sport u Karlovcu?

Nakon što je Vlada RH usvojila Nacrt prijedloga novog Zakona o sportu kojim će se, nadamo se, riješiti niz izazova u funkcioniranju sustava sporta te provesti mjere Nacionalnog programa sporta o Zakonu se raspravljalo i u Hrvatskom saboru. Novi Zakon o sportu trebao bi stupiti na snagu od Nove godine, 1. siječnja 2023.

Ovom prigodom podsjećamo da je država od 2018. godine u sportsku infrastrukturu odobrila 80 milijuna kuna sredstava za preko 170 projekata. Uključeni su projekti izgradnje i obnove sportskih dvorana, teniskih, nogometnih i atletskih terena i vanjskih vježbališta. Uz to, kroz lokalne programe koji su važni za uključivanje djece u sport, uloženo je više od 55 milijuna kuna. U sport je besplatno uključeno više od 270.000 djece.

ZAKON O SPORTU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prijedlogom Zakona o sportu otvorena je i mogućnost definiranja sportskih građevina od nacionalnog značenja koje će se odrediti sukladno kriterijima a koje će donijeti Ministarstvo turizma i sporta, zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO). Nakon donesenih kriterija u suradnji s nacionalnim savezima i svim drugim zainteresiranim dionicima odredit će se koje su to građevine i model financiranja u kojem će Vlada RH biti partner u sufinanciranju u modalitetu koji će biti određen za svaku pojedinu građevinu.

Među ključnim novinama Zakona o sportu je kategorizacija sportova koja će postati temelj za dodjelu sredstava, jasnije se definira sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava, te nadzor nad stručnim radom. Također, uvodi se plaćanje doprinosa vrhunskim sportašima I. kategorije, te uvođenje trajnih naknada za trenere.  Uvodi se i kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja. Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I., II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država.

Naglasak Zakona je i da se što veći broj djece i mladih uključi u sport. Kroz županijske sportske saveze bit će omogućeno izravno financiranje iz državnog proračuna za djecu i mlade do 18 godina čime će se moći besplatno osigurati treneri, oprema i cijela stručna pomoć u onim jedinicama koje to nisu mogle. Uz to, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, pokreće se izgradnju školskih sportskih dvorana kako bi se djeca cijelu godinu mogla uključiti u sport.

MASTER PLAN ZA RUKOMET

Dobra vijest dolazi od čelne rukometne federacije u Europi (EHF). Ovaj projekti trebao bi zaživjeti i potaknuti rukometne klubove u Hrvatskoj da se sami organiziraju i predstave djeci rukomet. 

Naime, HRS je dobio podršku za realizaciju projekta koji obuhvaća animaciju djece počevši od predškolskoj uzrasta. Sve je potpisano na razdoblje od sljedeće tri godine. Programom se želi provoditi sadržaj prilagođen uzrastu. Uz to bit će i prilagođeni golovi, lopta u spužvastom obliku te posebno educirani treneri. EHF će akciju podržati u vidu golova i lopti za 10 škola godišnje koje se odluče prijaviti za natjecanja u mini rukometu.

Provodit će se u 6 hrvatskih gradova. Još je u pregovorima koji će to biti gradovi a nas zanima hoće li među njima biti i Karlovac s vrlo jakom i najstarijom školom rukometa u Hrvatskoj. Dakle, koliko će hrvatskom rukometu, pa tako i karlovačkom, pomoći Master plan što su ga potpisali EHF i HRS – rukomet u škole i vrtiće - još se ne zna. Ali, nadamo se saznati. 

VATRENI 

Za kraj još jedna dobra vijest o našim Vatrenima a nije vezana uz SP u Kataru što će se održati krajem ove godine. Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj igrat će u skupini D u društvu Walesa, Armenije, Turske i Latvije. Utakmice u skupinama igraju se prema kalendaru utakmica europskih kvalifikacija od ožujka do studenoga 2023. godine.

Vatreni su do sad nastupili na 6 europskih smotri, jedino se nisu plasirali na EP 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj. Hrvatska je dvaput igrala četvrtfinale (Engleska 1996., Austrija i Švicarska 2008.), dvaput ostvarila plasman u osminu finala (Euro 2020., Francuska 2016.), a dvaput završila natjecanje u skupini (Portugal 2004., Poljska i Ukrajina 2012.).

 

Izdvojeno


Reci što misliš!