SPORT

KŠZ – SEKCIJA HZSN KARLOVAC

Za najbolje u karlovačkom sportu više neće glasovati članovi Skupštine i Nadzornog odbora KŠZ?

Za najbolje u karlovačkom sportu više neće glasovati članovi Skupštine i Nadzornog odbora KŠZ?

Sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara Karlovac ponukana nekim nelogičnostima i nepravilnostima u dosadašnjem Pravilniku o godišnjim nagradama i priznanjima KŠZ-a, prije nekoliko mjeseci je kod krovne sportske asocijacije grada Karlovca pokrenula inicijativu za izmjenu tog Pravilnika.

Predsjednik KŠZ Željko Šančić i glavna tajnica Marijeta Ćelić prihvatili su tu inicijativu sportskih novinara Karlovca te su do sada na tu temu održani sastanci i nekoliko prepiski mejlom, zaključaka s prethodnik sastanka predstavnika Sekcije s KŠZ-om. Potom su na zadnjem zajedničkom sastanku održanom u utorak 18. listopada usuglašene izmjene i dopune novog Pravilnika, kojega još treba prihvatiti Upravni odbor KŠZ da bi se moglo krenuti u provedbu. Kako su izbori za najbolje u ka-sportu sve bliže najvjerojatnije je da će prijedlog novog Pravilnika ići na usvajanje na prvu sljedeću sjednicu Upravnog odbora.

Uglavnom, jubilarni 60. izbor najboljih u karlovačkom sportu za 2022. godinu bit će proveden po novim pravilima. Vjerujemo pravednijima i objektivnijima! Evo i zašto. Zadnjih godina sportski novinari su vrlo često upozoravali da se glasuje pristrano prvenstveno preferirajući svoje kandidate čime one najbolje dovode u podređen položaj. Namjerno ili ne, ali tako je bilo. Prigovora je bilo sa svih strana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nominacije ubuduće neće biti prepuštene isključivo klubovima jer se taj sustav pokazao izuzetno manjkavim. Sada će, uz klubove, najbolje moći nominirati i sve ostale udruge i fizičke osobe koje djeluju u sustavu sporta, a što uključuje i sportske novinare. Stoga se najvažnija promjena u odnosu na dosadašnji Pravilnik odnosi na to da se najbolje u karlovačkom sportu više neće birati kroz anketu u kojoj glasuju članovi Skupštine i Nadzornog odbora KŠZ već će Upravni odbor KŠZ-a imenovat će Povjerenstvo od 5 članova u kojem će biti i jedan sportski novinar član karlovačke Sekcije HZSN. Na temelju pristiglih nominacija, a nakon što prouče sve nominacije, Povjerenstvo će UO KŠZ na usvajanje predložiti najbolje po kategorijama. Diskrecijsko je pravo Upravnog odbora koga će od predloženih kandidata izabrati.

Ukratko, broj nagrada u kategoriji sportskih nada smanjuje se na 10. Neće se bodovati ostvareni rezultati ako na natjecanjima nacionalne razine u pojedinoj konkurenciji nije nastupilo najmanje 6 natjecatelja u pojedinačnim sportovima iz 4 različita kluba ili, kad se radi o ekipnim sportovima 4 ekipe iz 3 različita kluba. Na međunarodnoj razini za bodovanje bit će potrebna konkurencija od najmanje 8 natjecatelja u pojedinačnim sportovima iz 6 različitih klubova ili, 6 ekipa iz 5 različitih klubova kad je u pitanju ekipni sport.

Posao Povjerenstva neće biti nimalo lagan. Odgovornost za objektivan prijedlog kandidata itekako je velika. Već će se u ovoj godini vidjeti koliko je bio dobar ovakav zaokret.

Izdvojeno


Reci što misliš!