SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Prijavite se za volontiranje na Europskim igrama 2023. u Krakovu i Malopoljskoj regiji!

Prijavite se za volontiranje na Europskim igrama 2023. u Krakovu i Malopoljskoj regiji!

Organizacijski odbor Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. započeo je proces odabira volontera koji će igrati sastavnu ulogu u koordinaciji prestižnog višesportskog događaja sljedeće godine u Europi.

Europske igre će se održati od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine. Krakov i Šleska službeni su domaćini Igara. Obje svečanosti - otvaranja i zatvaranja Igara - održat će se na Gradskom stadionu u Krakovu. Dvanaest dana akcije na Europskim igrama pružit će sportsko natjecanje najvišeg standarda. Sportaši i sportašice će se natjecati u Krakovu, Krynici Zdróju, Tarnówu, Zakopaneu, Chorzówu i Vroclavu.

EUROPSKE IGRE 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Europske igre u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. su pred vratima, do svečanosti otvaranja ostalo je još samo osam mjeseci. Volonterski program je najbolji način da postanete dio najvećeg sportskog događaja koji se ikada održao u Poljskoj.

- Upoznao sam volontere kao sportaš natjecatelj, zatim kao trener, da bih konačno radio s njima kao šef misije poljskog tima. Dakle, potpuno sam svjestan da se njihova uloga ne može uzeti zdravo za gotovo. Stavljamo veliki naglasak na ovaj projekt. Uostalom, duboko nam je stalo do svakoga tko dolazi u Krakov, želimo da se svi osjećaju dobro i učinit ćemo što god možemo kako bismo riješili svaki problem koji bi se mogao pojaviti - kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Europskih igara 2023. Marcin Nowak te dodao:
- Volonteri će biti jako potrebni u svakom segmentu Igara - čak i prije svečanosti otvaranja i zatvaranja. Oni će nam pomoći da ostanemo u kontaktu s navijačima i sportašima iz cijele Europe. Oni će pomoći novinarima, sucima i trenerima. Rad tijekom igara pružit će im mnogo prilika da upoznaju različite ljude i sklope vrijedna prijateljstva ...

KOGA ORGANIZATORI TRAŽE? 

Glavni uvjet je dob: volonteri moraju imati 16 ili više godina do početka Igara u lipnju, a ne postoji mogućnost da su "prestari". Volonteri mogu biti studenti, radnici ili čak stariji građani. Potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika, a volonteri moraju biti dostupni najmanje osam dana tijekom trajanja događaja od prosinca do travnja 2023. godine.

- Tražimo ljude koji su aktivni, voljni pomoći, otvorenog su duha i imaju strast za olimpijski pokret. Nije potrebno prethodno volontersko iskustvo, volonteri će sve naučiti usput. Rad s nama izvrsna je prilika za promatranje i sudjelovanje u svim događajima iza kulisa jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja. Uvjeravam vas, ovo je avantura koja se događa jednom u životu - zaključio je Nowak.

Svaki će volonter dobiti početni paket koji uključuje odjeću (službenu odoru Igara) i potrebnu opremu (gadgets). Organizacijski odbor također će osigurati: potrebnu obuku i certifikat, prehranu na poslu, besplatan javni prijevoz, NNW osiguranje (od nesreće na poslu). Svim volonterima koji nisu iz Malopoljske regije bit će osiguran i smještaj.

Kako bi postali volonteri, kandidati moraju uspješno proći dvostupanjski proces "regrutiranja" (selekcije). U prvom koraku morate se registrirati na web stranici volontera i ispuniti obrazac. Link je dostupan ovdje: https://ie2023.pl/en/volunteering 

Druga faza podrazumijeva online intervjue za odabrane kandidate. Obrazac za registraciju bit će dostupan do 15. siječnja 2023., a razgovori će se provoditi od prosinca 2022. do travnja 2023. godine. (Izvor: HOO/EOO)

UNIVERZIJADA '87 I RUKOMETNO SP 2003. U KARLOVCU 

Sve me ovo podsjeća na 1987. i 2003. godinu u Karlovcu koji je bio domaćin Univerzijadi i Svjetskom rukometnom prvenstvu za žene

Godine 1987. u Zagrebu je održana Univerzijada '87. Dio te priče bio je i Karlovac gdje su se održala natjecanja u nogometu, košarci i odbojci. Bilo je pravih sportskih spektakala pred prepunom dvoranom kao što je odbojkaška utakmica SAD – SSSR koju je izravno prenosila i televizija. Na Univerzijadi u Hrvatskoj je sudjelovalo  6.423 natjecatelja iz 122. države svijeta. Natjecanja u 12 sportova održala su se u čak 26 sportskih objekata u Zagrebu te u 14 objekata u Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Kumrovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini. 

Godine 2003. Karlovac je bio domaćin 16. Svjetskog rukometnog prvenstva za žene za Grupu C. Pokrovitelj je bio Grad Karlovac a glavni sponzori Karlovačka banka i Wienerberger. Natjecali su se ukupno 24 ekipe po grupama i kasnije u polufinalu i finalu. U ŠSD igrali su Ukrajina, Norveška, Rumunjska, Japan, Tunis, Argentina. Svjetsko prvenstvo je odigrano u 6 gradova, prvi dio natjecanja se igralo u Splitu, Poreču, Karlovcu i Čakovcu, dok je drugi dio bio u Zagrebu i Rijeci. 

I u prvom i u drugom slučaju mnoštvo mladih Karlovčanki i Karlovčana odazvalo se pozivu volontera sa željom da budu dio tog velikog i značajnog natjecanja. Osobno pamtim te događaje jer sam i sam bio sudionik – na Univerzijadi dio tima Press centra, a na SP-u šef Press službe. Kompletna novinarska ekipa KAŠ-a radila je u Press centru rukometnog SP-a. Svakodnevno je izlazio bilten, emitirane su radijski i televizijski prilozi, nakon svake utakmice bila je konferencija za novinare ... 

Šef Press centra na Univerzijadi 1987. godine u Karlovcu bio je Vlado Bojkić a sportski novinari koji su bili dio press tima bili su Josip Perković, Tomica Belavić, Milan Cimeša, Željko Gvozdić i moja malenkost. Nije bilo mobitela ni internet veza pa su i djelatnici Pošte bili dio press tima. Glavni za animiranje karlovačkih kadrova bio je prof. Davorin Magdić, tajnik SIZ-a. Sjećam se da smo odlazili u Zagreb gdje smo dobivali akreditacije, odijela, cipele, kravate, košulje, bedževe ... Još i danas čuvam bedž i kravatu s te Univerzijade. 

Zato bih poručio mladima - prijavite se! Priuštite sebi dva tjedna nezaboravnih uspomena!

Izdvojeno


Reci što misliš!