SPORT

MISIJA KATAR

Prvenstvo u Katru počinje za točno sedam dana! Sve o nogometu, prvenstvu i Katru u RTL Dosjeu

Prvenstvo u Katru počinje za točno sedam dana! Sve o nogometu, prvenstvu i Katru u RTL Dosjeu
RTL

Bit će to prvo prvenstvo koje se igra u zimskim mjesecima, prvo na Bliskom istoku, prvo u muslimanskoj zemlji, prvo u pustinji - prvo koje se praktički igra u jednom gradu

Točno je sedam dana do početka svjetskog nogometnog prvenstva u Katru! Prvi put u povijesti najvažnija sporedna stvar na svijetu bačena je u drugi plan. Zemlja koja je površinom pet puta manja od Hrvatske, koja ima najmanju stopu kriminala, u kojoj je benzin jeftiniji od vode - za većinu čista nepoznanica. Katar je jedna od najskupljih zemalja na svijetu što je mnogim navijačima i prepreka. No podrška s klimatiziranih tribina u vrućoj Dohi neće izostati.

Bit će to prvo prvenstvo koje se igra u zimskim mjesecima, prvo na Bliskom istoku, prvo u muslimanskoj zemlji, prvo u pustinji - prvo koje se praktički igra u jednom gradu. Prvenstvo u Katru bit će prvo po mnogo toga i počinje za točno sedam dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Puno smo se trudili kako bi dočekali cijeli svijet u Katru. Sada smo i više nego spremni kako bi poželjeli dobrodošlicu svima", poručio je Khaled Al Suwaidi, glasnogovornik Organizacijskog odbora u Dohi.

A doći će mnogi - Katar će primiti više od milijun i pol navijača, 32 nogometne reprezentacije i nekoliko tisuća vatrenih hrvatskih navijača iz cijelog svijeta.

"Mi polazimo sad za vikend, većina naših navijača, iz Zagreba i Frankfurta. Već sam stupio u kontakt s našim navijačima iz Amerike, Južne Amerike, Australije, Novog Zelanda, koji također dolaze", kaže Milan Katanušić, Nezavisni klub navijača.

Do smještaja nije bilo lako doći u zemlji gdje boca vode stoji više nego litra benzina, u zemlji u kojoj se ne plaća porez… Spremno je šest tisuća kontejnera za sve kojima su apartmani i hoteli preskupi. Cijeli kompleks je na tri kilometra i prima 12 tisuća navijača. Za noć u kontejneru treba izdvojiti 200 dolara.

U glavnoj luci bit će i stotine hotela na vodi. Prvi kruzer uplovio je u glavnu luku u Dohi. Širok je 47 metara, i ima gotovo 3 tisuće navijačkih kabina.

A ovako je sve počelo - dugih 12 godina Katarci su čekali na ovogodišnji Mundijal. 220 milijardi dolara kasnije svjetsko prvenstvo u Katru najskuplje je do sada. Nije se štedjelo jer nema potrebe - Katar je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Svi stadioni, njih osam u krugu su od samo 50 kilometara, a najveća kontroverza prvenstva, iako ih je mnogo su izgubljeni životi više tisuća radnika. 95 posto radne snage u Katru su stranci, najviše ih je iz Indije, Pakistana koji rade u paklenim uvjetima.

"Navijači moraju znati kako se to dogodilo, da su stadione na kojima će sjediti radili radnici, mnogi od njih su radili u uvjetima koji se mogu nazvati prisilnom radom ili modernim oblikom ropstva", objašnjava Namrara Raju, vlasnica poslovne komapnije EQUIDEM iz Indije.

Primjerice, danski reprezentativci u Katar stižu bez bliskih članova obitelji, u znak protesta zbog gaženja ljudskih prava. U Dohi je zabranjeno fotografiranje domaćih ljudi bez dozvole, javno iskazivanje nježnosti, bez obzira na spol, zakonom je zabranjeno i pljuvanje po ulici.

"Kulturološki su se promijenili svim strancima i puno su više otvorili zemlju nego što se očekivalo što se tiče svega, različitih kultura. Svi su dobrodošli, i Katar će biti otvoren za sve nacije koje dolaze u posjet", kazala je Nika Stančić, Hrvatica u Dohi.

Otvorio se, minimalno - kada je alkohol u pitanju. Navijači će ipak moći uživati u pivu, ali u fan zonama i posljednje će popiti tri sata prije utakmice, a proslaviti mogu sat nakon posljednjeg zvižduka. Alkohol u Dohi skup je sport: prosječna cijena piva je 10 eura, koktela oko 15.

"Ne bojimo se nereda, nego konzumacije alkohola, i svega onog sto navijački svijet nosi ne sad da se opijamo, nego uz sport ide ta konzumacija, veselje, toga nažalost, bojimo se da neće biti", rekao je Slavko Husnjak, predsjednik Udruge Budi Ponosan.

Organizatori su ove godine ispisali povijest: 36 je nogometnih sudaca, 69 pomoćnih i 24 VAR suca, ali prvi put utakmice će suditi žene i to sutkinje iz Francuske, Ruande i Japana. Možda će one i biti na nekoj od utakmica hrvatske reprezentacije - koja ide u širem sastavu od 26 igrača. Popis je objavio izbornik Zlatko Dalić, a Vatreni nemaju lagani zadatak. Brane srebro iz Rusije, prvu utakmicu igramo s Marokom 23. studenog. U grupi nas očekuju okršaji s Kanadom i Belgijom. I to sve uz brojnu podršku s tribina, koje su, usputno rečeno, klimatizirane.

"U Rusiji smo isto išli par dana prije početka prvenstva vratili se nakon finala. Ja se nadam da ove godine ćemo imati malo bolji rezultat nego tada - prvo mjesto", poručio je Katanušić.

Još je deset dana ostalo do njihove prve utakmice na Svjetskom prvenstvu - Vatreni sretno u katarskoj avanturi!

Izdvojeno


Reci što misliš!