SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Krenulo je nogometno ludilo, trebat će sve to izdržati! Još da Vatreni zaigraju kako svi Hrvati priželjkuju ...

Krenulo je nogometno ludilo, trebat će sve to izdržati! Još da Vatreni zaigraju kako svi Hrvati priželjkuju ...

U Katru je započelo je Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. Hrvatska nastupa u skupini F zajedno s Marokom, Kanadom i Belgijom. SP 2022. započelo je u nedjelju, 20. studenog, a veliko finale je 18. prosinca.

Hrvatska reprezentacija svoju prvu utakmicu na SP-uu igra u srijedu, 23. studenog već od 11 sati ujutro po našem vremenu. Hrvatska i Maroko igraju u Al Khoru. Drugu utakmicu na SP-u Vatreni igraju protiv Kanade u nedjelju, 27. studenog od 17 sati u Dohi. Treći susret u grupi F Hrvatska igra protiv Belgije u četvrtak, 1. prosinca od 16 sati u Al Rayyanu. U osminu finala plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz svih 8 grupa. Skupina F, u kojoj su Vatreni, križa se sa skupinom E, u kojoj se nalaze Španjolska, Njemačka, Japan te Kostarika.

VATRENI U KATRU  Nakon prijateljske utakmice Saudijska Arabija – Hrvatska  i pobjede Vatreni su do početka SP-a u svojoj bazi u Katru gdje su imali tjedan dana da se pripreme za današnju utakmicu (11 sati) s Marokom. Misli izbornika Zlatka Dalića i njegovih igrača usmjerene su upravo na tu prvu utakmicu na prvenstvu koju su mnogi unaprijed proglasili najvažnijom u grupnoj fazi i borbi za plasman u osminu finala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vatrenima je za početak najvažnije proći skupinu. Belgija je najteži protivnik u skupini, Kanada najlakši. U igri hrvatske reprezentacije sve se zna a koliko se zna o današnjim prvim suparnicima Vatrenih ...? 

MAROKANCI  Marokanci su prva afrička reprezentacija u povijesti koja je prošla grupnu fazu SP-a, napravivši to 1986. godine u Meksiku, a do danas su ostali jedan od respektabilnijih predstavnika afričkog nogometa. U Katru su završili na impresivan način. Skupinu su prošli uz svih 6 pobjeda te gol-razliku 20:1, a onda su u posljednjem krugu eliminirali DR Kongo s ukupnih 5:2. No, izbornika koji je to napravio, Vahida Halilhodžića, smijenili su zbog neslaganja s tri glavne zvijezde reprezentacije te time i njihova možebitnog nepozivanja na SP. I još nešto, Marokanci preferiraju nogomet lijep oku, uz puno kombinatorike, ali i prezentacije individualnih kvaliteta. 

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je sve iznenadila kada su se na Instagramu pojavile fotografije koje otkrivaju narodnu nošnju koju planira odjenuti u Katru, a sada je otkrila i zašto je upravo tu odjevnu kombinaciju odabrala za bodrenje naše reprezentacije sa tribina. 

Neosporno je da će u narednih mjesec dana sve sportske aktivnosti biti podređene Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine u Katru. Još samo da Vatreni zaigraju kako svi Hrvati ... Trebat će sve to izdržati!

NOGOMET U KARLOVCU  Kad smo već kod nogometa onda spomenimo i da je prekinut pobjednički niz karlovačke plavo-bijele momčadi. Dinamo, ne zagrebački već iz Odranskog Obreža, neočekivano je s Karlovcem na stadionu u Mekušanskom polju odigrao bez pogodaka i tako zaustavio pobjednički niz kojega je do ovoga kola imala karlovačka momčad.

Djelomično je okončan prvi dio prvenstva u Prvoj i Drugoj županijskoj nogometnoj ligi. Zašto djelomično? Zato što se trebaju odigrati još neke utakmice koje su zbog loših vremenskih (ne)prilika odgođene i biti će odigrane na jesen. No, jesenski prvaci u obje lige su poznati. To su NK Vatrogasac iz Gornjeg Mekušja među prvoligašima i NK Mrežnica iz Zvečaja kod drugoligaša. 

NOVINARSKE NAGRADE Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) je objavio kandidature za godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2022. godinu. Rok za dostavu je 15. prosinac 2022. Kandidirati se može za Nagradu za životno djelo i Novinar godine, dok ostali prijedlozi ovise o vama, pa npr. možete predlagati priznanja za novinsku reportažu, vijest, TV ili radijsku emisiju, intervju, suradnju s medijima, lokalno novinarstvo, press službu, fotografiju, publicistiku itd … Po prvi put bit će, u suradnji HZSN-a i HOO-a, dodijeljena i Nagrada ‘Milka Babović’ za medijsko praćenje ženskoga sporta.

DRAGO ĆOSIĆ  Legendarnog Drage Ćosića već neko vrijeme nema u televizijskom eteru, zadnji prijenos vezan za reprezentaciju je odradio u finalu SP-a u Rusiji 2018. godine. Naime, radi se o tome da je kultni Narodni radio ugašen, ali se umjesto njega pokrenuo Bravo!. Na samom startu Bravo! će dobiti i legendarno pojačanje. Za vrijeme SP-a u Katru pridružiti će im se Drago Ćosić kao specijalni gost komentator. Ovo je ujedno i povratak na HTV nakon što je od tamo dobio otkaz zbog optužbi da je preprodavao ulaznice na SP-u.

Inače, Drago Ćosić dobitnik je HZSN-ove nagrade Novinar godine za 2016. godinu na svečanom 26. Saboru HZSN-a koji je održan u Karlovcu 20. veljače 2017.

DRAŽEN BRAJDIĆ  Na svečanoj Skupštini VSZ uručena su priznanja najuspješnijim sportašima u 2021. i 2022. Priznanja su uručena svim najbolji hrvatskim veslačima – Patriku i Antonu Lončarić, Ivani i Josipi Jurković, Damiru Martinu, Valentu i Martinu Sinković i njihovim trenerima.  Za doprinos zagrebačkom veslanju između ostalih priznanje je uručeno i Večernjakovu novinaru Draženu Brajdiću koji korijene vuče iz slunjskoga kraja.

Izdvojeno


Reci što misliš!