SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Tko su laureati jubilarnog 60. izbora krovne sportske asocijacije grada Karlovca?

Tko su laureati jubilarnog 60. izbora krovne sportske asocijacije grada Karlovca?

Nakon Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i sportski novinari hrvatskih redakcija odabrali su najbolje u sportu Hrvatske u anketi zagrebačkih Sportskih novosti (SN). U petak u 19 sati laureate sporta grada na 8 obala obznaniti će i Karlovačka športska zajednica (KŠZ) u svojem jubilarnom 60. izboru.

71. IZBOR SN-a
Glasovalo je 264 novinara iz 55 redakcija i laureati su bili baš veliki. Sandra rekorderka, neponovljivi Modrić, nogometaši i kuglačice. Teško je sjetiti se kad je u zgradi HRT-a bilo više sportaša, kad je bilo više razgovora, nekako svečanije. 

Među 264 novinara-glasača bilo je i 9 novinara KAŠ-a jedan s Hrvatskog radija Karlovac, jedan kao karlovački dopisnik Sportskih novosti, a jedan je glasovao kao član HZSN-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo postpandemijsko proglašenje bilo je baš posebno zbog toga što je zagazilo zbog SP-a u nogometu u 2023. godinu. Hrvatski sport je iza sebe ostavljao još jednu veliku godinu. I ne treba dalje otići od nogometne bronce, od neponovljivog Luke Modrića, koji je osim Hrvatsku, vodio i Real Madrid do europske krune. A imali smo i veliku godinu Sandre Perković, nove rekorderke ovoga izbora s devetim pokalom najbolje, imali smo i sjajnu godinu vaterpolista, kuglačica Mlake, braće Sinković, Filipa Mihaljevića, Lene Stojković, ma bilo je tu baš svega. Na ponos jedne male nacije po broju stanovnika, ali velikog sportskog srca.

Hrvatska nogometna reprezentacija je jednako kao i Luka Modrić slavila pobjedu u momčadskoj konkurenciji, dok je u ekipnoj konkurenciji najboljim proglašen Kuglački klub Mlaka iz Rijeke je slavila pobjedu sa 106 glasova. Hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković je rekordni deveti put u karijeri proglašena najboljom hrvatskom sportašicom. Pobijedila je sa 87 bodova. U muškoj konkurenciji uvjerljivo je slavio kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić sa 208 glasova. Posebno priznanje dobili su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

KARLOVČANI U SN-ovom IZBORU
U proteklu 71. godinu naslov najbolji u anketi Sportskih novosti osvajali su i karlovački sportaši. Započelo je s atletičarom Krešom Račićem koji je 1956. godine izabran za najboljeg sportaša. Godine 1960. naslovom najboljeg u anketi SN okitio se Dugorešanin Željko Perušić, tadašnji igrač zagrebačkog Dinama. Legendarna karlovačka atletičarka Jelica Pavličić danas još i Štefančić, najbolja sportašica u izboru sportskih novinara bila je 1974. godine. Godinu dana kasnije za najboljeg sportaša izabran je tada jedan od najboljih stolnotenisača na svijetu, Dugorešanin Antun Tova Stipančić, član zagrebačkog Vjesnika. Jelica je za najbolju sportašicu izabrana još i 1977. godine. 

Među osvajačima Trofeja SN koji je dodjeljivao do 1990. godine je i atletičarka Jelica Pavličić-Štefančić koja je taj trofej dobila 1973. godine. Podsjetimo da je Jelica u to vrijeme bila članica Atletskog kluba Osijek. 

Zanimljiva je i statistika koliko je momčadi i ekipa od 1990. do prošle 2022. godine ponijelo naslov najboljih u SN-ovom izboru. Sa najviše naslova okitio se rukometni sport (14), po 7 naslova imaju veslanje i vaterpolo. Po 6 naslova uzeli su košarka i odbojka, a 5 naslova imaju nogomet i samostrel, dok su po 3 naslova uzeli kuglanje i stolni tenis. Najviše ih je s 2 naslova – tenis, alpinizam, karate i para-stolni tenis.

60. IZBOR KŠZ
Jubilarni 60. izbor najuspješnijih sportaša, sportašica, ekipa i sportskih djelatnika Karlovca za 2022. godinu biti će održan u petak 20. siječnja u 19 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. 

Osim najuspješnijih sportašica, sportaša, ekipa te perspektivnih sportaša – mlade nade, bit će dodijeljene i nagrade zaslužnim sportskim djelatnicima te nagrada sportskom djelatniku za dugogodišnji rad u sportu i uspješnom sportašu/sportašici veteranu. Priznanja će primiti i klubovi koji su tijekom prošle godine obilježili 10 i više godina djelovanja kluba (u razmaku od 10 godina).

Podsjetimo da naslov najboljih u gradu na 4 rijeke iliti 8 obala iz 2021. godine brane: gimnastičarka Petra Furač, atletičar Bruno Belčić, ženska odbojkaška ekipa i bejzbolaši Olimpije. Kome će pripasti jubilarni 60. izbor krovne sportske asocijacije grada Karlovca?  

Nakon Karlovca najbolje u sportu proglasit će gradske sportske asocijacije Duga Rese, Slunja, Ogulin i Ozlja a Zajednica športova Karlovačke županije održat će proglašenje do kraja veljače 2023., nakon što svi gradovi odaberu svoje laureate.

KARLOVČANI DOBITNICI NAGRADA NA NACIONALNOJ RAZINI
Nikad nije previše ponovno podsjetiti na Karlovčanke i Karlovčane koji su bili dobitnici krovnih sportskih asocijacija u Hrvatskoj. 

Trofej Hrvatskog športskog saveza 
1955. - Jovan Tomić (hokej na ledu)
1957. - Ante Tešija (atletika)
1958. - Slavko Srića 
1963. - dr. Ivo Lipovšćak 
1971. - Željko Cindrić
1975. - Zdenko Kuzmanić (atletika) i Juraj Radovčić (rukomet)
1983. - Branko Čavlović – Čavlek (nogomet)
1985. - Gimnastičko društvo „Ivo Marinković“
1987. - Karlovački šahovski klub Karlovac
1990. - Nogometni klub Karlovac

Majska nagrada Sekretarijata za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu SR Hrvatske 
1962. - Danijel Mejaški 
1963. - Nikola Juraić
1964. - Juraj Radovčić
1968. - Branimir Majder  
1972. - Janko Mihalić 
1973. - Zdenko Blašković 
1974. - Danijel Kukina 
1977. - Mihajlo Prezelj 

Nagrada fizičke kulture SR Hrvatske 
1978. - prof. dr. Milan Blašković (dekan Fakulteta fizičke kulture u Zagrebu)
1987. - Milenko Mamula (košarka)
1988. - Ankica Macokatto 
1989. - Biciklistički klub Karlovac 

Posebno republičko priznanje za dugogodišnji rad i doprinos na unapređenju fizičke kulture u Hrvatskoj dodijeljeno je dr. Branku Kesiću, potpredsjedniku JAZU (1985.)

Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora
1992. - Josip Perković (sportski novinar)
1996. - Teniski klub Karlovac

Državna nagrada “Franjo Bučar”  
1996. - Prof. dr. Milan Blašković, za životno djelo
2000. - Ante Tešija, godišnju nagradu
2005.  - Jelica Pavličić-Štefančić, godišnja nagrada
2017. – Jelica Pavličić-Štefančić, za životno djelo
2022. – Želimir Feitl, godišnja nagrada

Nagrada „Dražen Petrović“ za najuspješniju športašicu mlađih dobnih kategorija
2012. - Mateja Kunović (taekwondo), juniorsko SP 3. mjesto (do 46 kg)

HOO-ova Nagrada "Milan Neralić"
2020. – Želimi Feitl

Nagrada "Matija Ljubek"
2021. - Želimir Feitl dobio od HOO-a priznanje za životno djelo ‘Matija Ljubek’

HOO-ov Izbor najboljih u sportu 
1994. – Marijeta Željković-Ćelić, najuspješnija hrvatska sportašica

Nagrade i priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara
1997. – Slavko Cvitković, nagrada za televizijsko novinarstvo
2000. – Zdravko Švegar, nagrada za publicistiku
2001. – Marijan Bakić, urednik godine
2007. – Zdravko Švegar, nagrada za životno djelo
2010. - Redakcija 4 Rijeke, priznanje za lokalno novinarstvo
2020. – Gordan Tomičić, priznanje za lokalno novinarstvo
 

Izdvojeno


Reci što misliš!