SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Karlovčani prvi u Hrvatskoj odigrali ligu u „virtualnom“ golfu - prva tri metra su u stvarnom, a ostatak u virtualnom svijetu

Karlovčani prvi u Hrvatskoj odigrali ligu u „virtualnom“ golfu - prva tri metra su u stvarnom, a ostatak u virtualnom svijetu

Kolumnu ćemo započeti jednim neuobičajenim sportom, barem u ovom našem okruženju. Radi se o tome da je povodom svoje 25-te obljetnice Golf klub Karlovac organizirao Zimsku liga u golfu na simulatoru. Ovo jer prvi takav turnir u Hrvatskoj.

Iako mnogima možda i nije poznato ali u stvarnom svijetu Karlovac je važan grad na golf mapi Hrvatske. Klub je jedini od svih klubova u RH koji je do sada sve godine nastupao u 1. Hrvatskoj golf ligi, a Želimir Feitl i Božidar Brajković su standardni reprezentativci u konkurenciji 55+ s brojnim nastupima na internacionalnim natjecanjima.

Napredak tehnologije omogućio je igračima da hladnu i dosadnu zimu zamijene sa uvijek sunčanim golf terenima diljem svijeta. Užitak prave igre omogućava vrhunski golf simulator smješten u Indoor centru Play Golf Karlovac u gradskoj četvrti Grabrik koji očitava sve vrste udaraca, brzinu palice i loptice, kut pod kojim je loptica odletjela, rotaciju loptice te na osnovu pravog udarca preračunava gdje će ta loptica završiti na virtualnom terenu.  Sve se to dešava u real time odnosno dok loptica udari u projekcijsko, ujedno i zaštitno platno, udaljeno 3,5 metra od točke sa koje igrač udara lopticu, kompjuter precizno preračuna putanju loptice i na virtualnoj inačici pravog terena prikaže gdje je loptica završila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je Karlovac uvijek inovativan i kreativan u sportu tako su KA-golferi 2023. godinu počeli igranjem Zimske Lige. Zimska liga sastoji se od igre na 4 svjetska terena (Nizozemska, Engleska, Mediteran i USA). No umjesto da igrači putuju po svijetu, što bi i financijski i organizacijski bilo zahtjevno, tereni su „doputovali“ u Karlovac. Radi se o „virtualnom“ golfu ili bolje rečeno pravom golfu koji svojih prva tri metra ima u stvarnom svijetu a ostatak se odigrava u virtualnom svijetu. 

PRVI POBJEDNICI LIGE BRAJKOVIĆ I KARIN

Karlovačku Zimsku ligu igra 9 igrača GK Karlovac a natjecanje se odigrava u dva sustava bodovanja: Stroke play (broj udaraca) s kojim se boduju profesionalna natjecanja i StableFord play (svaka rupa ima broj bodova) koji je više prilagođen amaterskim natjecanjima. Utrka po Stroke play-u je zanimljiva s 3 igrača – Želimir Feitl, Božidar Brajković i Nenad Panić, u razmaku od 6 udaraca. U Stable Ford bodovanju gužva na vrhu je još veća gdje 2 Josipa – Blašković i Bišćan i 2 brata KarinKrunoslav i Damir.

Dakle, u napetoj završnici na četvrtom terenu Zimske Lige, Laughlin Ranch Golf Kluba u USA zadnji udarci su odlučivali o pobjednicima u dvije kategorije. Dobili smo i prve pobjednike u kategorijama, top su Božidar Brajković i Damir Karin. Najstariji igrač je bio Tomislav Pavletić - osnivač golf kluba u Karlovcu, a najmlađi Ron Karin.  

TEŽNJA KLUBA - VJEŽBALIŠTE NA OTVORENOM

Božidar Brajković upravo završava edukaciju za Golf instruktora što će klubu omogućiti širenje baze igrača (trenutno je 20-tak aktivnih muških i ženskih igrača) i popularizaciju ovog zanimljivog sporta u Karlovcu.

Ono bez čega će taj put biti teži je vježbalište na otvorenom. Najbliže vježbalište na otvorenom je u Zagrebu što gotovo eliminira širenje ovog sporta na mlade Karlovčane. Trenutno je u klubu samo jedan kadet. Za sada se igrači snalaze sa treniranjem u Indooru u Grabriku i Borlinu a ako žele trenirati vani moraju igrati po parkovima. 

Za izgradnju vježbališta nisu potrebna značajna sredstva, radi se o zemlji 300 x 150 metara na koju se postavlja zaštitna ograda. Održavanje je jednostavno kao i kod svakog parka izuzev 100 m2 na kojem bi trebala biti uzgojena posebna trava. Nadaju se da će Golf klubu Karlovac u skorijoj budućnosti biti omogućeno da se skrasi pod plavim nebom. Dok se to ne riješi marljivo će nastaviti trenirati na virtualnim terenima diljem svijeta.

TENISAČI IZ KARLOVCA I OGULINA NA DAVIS CUP-u

Popularno odmaralište Karlovčana u Selcu već je širom otvorilo vrata posjetiteljima. Prvi gosti bili su sportaši, njih oko 120. Nakon mladih nogometaša iz Karlovca Hostel Karlovac ugostio je i teniske nade iz Karlovca i Ogulin koji su vikend prenoćili u Selcu a u Rijeci su gledali kvalifikacijski Davis Cup susret Hrvatske i Austrije. Ogulinski i karlovački klub bili su zapravo jedini klubovi iz Hrvatske koji su organizirano otputovali u Rijeku na Davis Cup. Bila je to izvrsna prilika da uživo vide svoje sportske uzore i osjete što znači igrati pred mnogobrojnom i navijački raspoloženom publikom. 

Svoj obol odličnoj organizaciji Davis Cupa već godinama daju i Karlovčani. Prvi je u organizaciju bio uključen Dragutin Mikša, onda je Dugorešanin i član karlovačkog kluba Tomislav Poljak postao direktor umaškog turnira, a voditelj sudačke službe u Umagu i na meču u Rijeci zadnjih godina je Marin Mikša, član Teniskog kluba Karlovac.

Podsjetimo na kraju još i da je Hrvatska teniska Davis Cup reprezentacija prošla kvalifikacije te osigurala prolaz u jednu od skupina ovog natjecanja nakon što je u Rijeci pobijedila Austriju 3-1. Natjecanje po skupinama, gdje se opet plasirala Hrvatska, bit će održano od 12. do 17. rujna u četiri različita, zasada još uvijek nepoznata grada. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiriju skupina izborit će plasman u četvrtfinale, na turnir kojem će od 21. do 26. studenoga domaćin, kao i prošle godine, biti Malaga.

 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!