SPORT

DODJELA NAGRADA

Sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara! Jura Ozmec i Karlovčanin Marijan Bakić dobili nove mandate za vodstvo Zbora

Sabor Hrvatskog zbora sportskih novinara! Jura Ozmec i Karlovčanin Marijan Bakić dobili nove mandate za vodstvo Zbora

Jura Ozmec i Marijan Bakić dobili su nove četverogodišnje mandate za funkcije predsjednika i glavnog tajnika HZSN-a (2023.-2027.). Ozmecu je ovo 6 mandat na čelu udruge sportskih novinara Hrvatske, a Karlovčaninu Bakiću četvrti na mjestu tajnika

Dugogodišnji sportski novinar i urednik Darko Kolombo dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je novinar godine Tomislav Dasović iz Večernjeg lista. Dodijeljena im je plaketa HZSN, poklon paket i novčana nagrada Atlantic grupe, glavnog sponzora Hrvatskog zbora sportskih novinara.

Darko Kolombo je radio u Vjesniku, a od 1984. godine bio je urednik sportske rubrike i deska. Kao iskusan i etabliran novinarski kadar prihvatio je 1998. godine izazov koji ga je vratio na uredničke početke - postao je urednikom sportske redakcije novopokrenutog Jutarnjeg lista.Uz brojne druge dužnosti, Kolombo je bio predsjednik HZSN-a u mandatu od 1983. do 1987. godine. U protekloj 2022. godini svojim je tekstovima, intervjuima, kritikama i komentarima novinar godine 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomislav Dasović ostavio važan trag u hrvatskom novinarstvu. Radio je ekskluzivne intervjue sa Zlatkom Dalićem, Ivanom Rakitićem, Lukom Modrićem, Borom Milutinovićem, izvještavao s nogometnog SP-a u Kataru kao jedini novinar Večernjeg lista, radio reportažu iz sjedišta Uefe u Nyonu, pisao sjajne priče iz prošlosti hrvatske nogometne reprezentacije i Dinama, bavio se aktualnim problemima hrvatskog nogometa. 

HZSN u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) od ove godine pokreće Nagrada 'Milka Babović' za promoviranje ženskog sporta, a prva dobitnica je Antonija Dujmović i emisija Ženska strana sporta Sportske televizije (SPTV). Urednica Dujmović nikad, ni u jednoj emisiji ne inzistira na razlikama u ženskom i muškom bavljenju sportom, već na jednostavan i pristupačan način od svojih gostiju traži informacije o tome kako treniraju, što rade izvan sportskih terena, kakve probleme imaju kao sportašice ili da pričaju o projektima koji unaprjeđuju ne samo žensku stranu sporta, već kompletan hrvatski sport, stoji u obrazloženju. 

Priznanje za fotografiju dobio je Igor Kralj iz Pixsella, a priznanje za komentar Hrvoje Tironi iz 24sata. dok je priznanje za intervju otišlo u ruke Alena Lesičkog iz Germanijak.hr. Priznanje za lokalno novinarstvo pripalo je Umbertu Piasevoliju iz Hrvatskog radija Zadar, priznanje za tv-reportažu dobili su Vlado Boban i Stipe Antonijević iz Nove TV, a priznanje za dokumentarni film uzeo je Zlatko Mijoč iz MAXSporta, režiser filma Generacija '82, posvećenog 40-toj obljetnici legendarnog Dinamova osvajanja naslova prvaka. Priznanje za press službu otišlo je u ruke Tomislava Packa iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), priznanje za suradnju s medijima pripalo je atletičarki Mateji Parlov Koštro, a posebno priznanje za projekt SP 2022 u nogometu dobio je HRT, za projekt Qatara. 

Na tradicionalnoj dodjeli nagrada i priznanja HZSN-a u zagrebačkome Novinarskome domu ponovno se okupila sportska i politička elita. Nazočni su bili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić i mnogi drugi.

Na početku svečanog dijela Sabora predsjednik HZSN Jura Ozmec i ravnatelj Studentskog centra Karlovac Željko Šančić potpisali su novi sponzorski ugovor. Studentski centar Karlovac osnovan je 1997. godine. Brinu o studentskom standardu, prehrani, smještaju, privremenom i povremenom zapošljavanju, kulturnoj i zabavnoj djelatnosti, te sportu i rekreaciji. U povijesnoj jezgri grada Karlovca Studentski centar raspolaže Studentskim domom Karlovac, koji preko ljeta postaje Hostel Bedem. Studentski dom nudi smještaj za 151 studenta, a po potrebi i za članove Hrvatskog zbora sportskih novinara… 

RADNI-IZBORNI SABOR, Jura Ozmec: „HZSN ne može, ne smije i neće živjeti na 'starim lovorikama' jer se svijet novinarstva, a i općenito svijet oko nas drastično mijenja“

Prije svečanog dijela 38. Sabora Hrvatskog zbora sportskih novinara održan je radni dio na kojem su članovi HZSN-a usvojili izvještaje predsjednika i glavnog tajnika (izvještaj o radu i financijski izvještaj). 

Jura Ozmec i Marijan Bakić dobili su nove četverogodišnje mandate za funkcije predsjednika i glavnog tajnika HZSN-a (2023.-2027.). Ozmecu je ovo 6 mandat na čelu udruge sportskih novinara Hrvatske. Za predsjednika je prvi put izabran prije 20 godina, 2003. godine. Karlovčaninu Marijanu Bakiću ovo jer četvrti četverogodišnji mandat na funkciji glavnog tajnika. Prvi put je biran prije 12 godina, 2011. godine. Član Izvršnog odbora bio je dva mandata ili 8 godina (2003.-2007. i 2007.-2011.). 

- Hrvatski zbor sportskih novinara ugledna je i postojana, financijski sigurna udruga sportskih novinara na području RH. No, HZSN ne može, ne smije i neće živjeti na “starim lovorikama” jer se svijet novinarstva, a i općenito svijet oko nas drastično mijenja. Ne samo zbog pandemije Covida i ne samo zbog rata u Ukrajini, ali na sport se posljednjih godina drugačije gleda. Uloga novinara je da to sve bilježe i prilagođavaju se. – kazao je Ozmec.

Pored Ozmeca i Bakića na prijedlog novoizabranog predsjednika izabran je novi Izvršni odbor: Ivana Lukačić, Ana-Marija Vuković, Stjepan Balog, Dean Bauer, Robertino Šalinović, Vinko Knežević, Nikola Lipovac, Lovorko Magdić, Damir Senčar. U Vijeće časti izabrani su: Goran Čop, Antonija Dujmović i Robert Valai. 

Foto: Damir Senčar/HINA

Izdvojeno


Reci što misliš!