SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Povećava se broj sati tjelesnog, neće ga više voditi učiteljice, škole će trebati 1.500 kineziologa

Povećava se broj sati tjelesnog, neće ga više voditi učiteljice, škole će trebati 1.500 kineziologa

TOP TEMA: Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je hvalevrijedne mjere u području nastave tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama, a one su upravo na tragu dugogodišnjeg zalaganja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, učiteljice razredne nastave bit će oslobođene obveze održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Umjesto njih u planu je da učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole tjelesni drže magistri kineziologije. Antonio Jurčev, tajnik Udruge ravnatelja osnovnih škola načelno pozdravlja uvođenje novosti u cilju povećanja nastave tjelesnog u četvrtom razredu jer, napominje, kineziolozi su vjerojatno najpozvaniji da drže nastavu tjelesne kulture.

Kako neslužbeno doznajemo za tu bi potrebu u iduće četiri godine u školama trebalo zaposliti oko 1500 kineziologa. Od ove jeseni, kada je predviđeno da eksperimentalni program cjelodnevne škole krene u 50-ak škola odabranih javnim pozivom, u njima bi trebalo zaposliti prvih 50-ak kineziologa. Puni kapacitet očekuje se u školskoj godini 2027./28. kada bi sve škole trebale prijeći u jednu smjenu i prihvatiti koncept cjelodnevne škole.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema dostupnim podacima, trend povećanja sati nastave tjelesnog prisutan je u nizu zemalja, primjerice u Češkoj i Estoniji riječ je o 8 sati tjedno, u Danskoj, Francuskoj i Mađarskoj 5 sati. Prema podacima Kineziološkog fakulteta, kineziolozi su uključeni u nastavu u školi u Portugalu, Slovačkoj, Sjevernoj Makedoniji te dijelom u Sloveniji.

Kineziološki fakultet u Zagrebu prošle je godine upisivao 230 studenata na sveučilišni integrirani studij kineziologije, na kojem godišnje u prosjeku diplomira 130 studenata. Uz to, na prijediplomskom i diplomskim studijima izobrazbe trenera godišnje diplomira oko 170 studenata. Na Kineziološkom su zadovoljni planom, no upozoravaju da bez svakodnevne tjelovježbe učenika neće biti moguće prevenirati pretilost i ostale zdravstvene probleme.

Intencija je s jedne strane rasteretiti učiteljice razredne nastave, od kojih se očekuje da preuzmu rad na drugim programima u okviru cjelodnevne škole, koja podrazumijeva rad škola do popodnevnih sati. Na taj način učiteljice ne bi gubile normu. S druge strane, razlog prepuštanja TZK-a kineziolozima u projektu cjelodnevne škole jest i prevencija pretilosti djece, s obzirom na podatak da su Hrvati među najdebljim nacijama u EU. Kineziolozi se godinama zalažu za veću satnicu tjelesnog u školama, a po informacijama koje smo dobili u planu je povećati satnicu tjelesnog u četvrtom razredu osnovne škole s dva na tri školska sata tjedno. Time bi se satnica iz tog predmeta izjednačila u sva četiri razreda razredne nastave.

Dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Mario Baić napominje kako Ministarstvo tek kreće s pilot-projektom cjelodnevne škole u kojem neće biti potreban veći broj kineziologa. Tvrdi kako će dati podršku ovoj inicijativi Ministarstva budući da Kineziološki fakultet školuje magistre kineziologije na integriranom prijediplomskom i diplomskom studiju kineziologije i na taj način učenicima bi se pružila najviša razina rada u tjelesnom odgoju. Po njegovim riječima, na tržištu postoji veći broj kineziologa koji rade izvan struke pa očekuje da će se dio njih vratiti radu u struci i uključiti u ovaj projekt. Svemu ide u prilog što su se studijski programi Kinezioloških fakulteta u Zagrebu, Splitu i Osijeku pokazali među 10 najpoželjnijih u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko smatra kako bi, dođe li do povećanja upisnih kvota na tri kineziološka fakulteta u Zagrebu, Splitu i Osijeku, potreban broj nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture za rad u školi u perspektivi mogao biti dovoljan. Kineziolozi koji su trenutno angažirani u drugim, većinom privatnim djelatnostima bili bi spremni preorijentirati se na rad u školi. Drugim riječima, vratili bi se svojoj primarnoj struci. (Izvor: Jutarnji list)

Izdvojeno


Reci što misliš!