SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Dame na koje se trebaju ugledati gentlemani! Danas je Dan žena pa ovu kolumnu posvećujemo ženama u sportu

Dame na koje se trebaju ugledati gentlemani! Danas je Dan žena pa ovu kolumnu posvećujemo ženama u sportu

Danas gotovo i nema sportske discipline a da u njoj ne participiraju žene. One su, apsolutno, nezaobilazan i nadasve značajan faktor u svakom sportu. Kao rekorderke ili kao sportske djelatnice koje udaraju poseban pečat. Zato su vrijedne goleme pozornosti te isto takvog priznanja i poštovanja.

ODBOJKA  U Školskoj sportskoj dvorani igrao se derbi odbojkaškog prvenstva Superlige u kojem  je domaća drugoplasirana ekipa odbojkašica Kelteksa, inače najugodnije iznenađenje ovog prvenstva, ugostila prvoplasiranu, strašnu i nepobjedivu zagrebačku Mladost koja u ovoj sezoni ima sve pobjede u prvenstvu i kupu, uz samo pet izgubljenih setova. Nedodirljive Zagrepčanke u Karlovcu su potvrdile da su za razinu kvalitetnije od svih ostalih ekipa u državi. Demonstrirale odličnu odbojku, dominirale cijelim susretom i glatko uzele tri boda. Domaće neiskusne igračice bile su previše impresionirane suparnicama pa nisu pružile ni približno koliko mogu. 

Ali, štogod rekli o igri trenutno najbolje ženske ekipe Karlovca i Karlovačke županije – Karlovčanke su pobjednice i zaslužuju da ovu prigodnu kolumnu započinjemo s njima. Evo i zašto. Karlovačka ženska odbojka zadnjih se godina uzdigla za što pohvalu zaslužuje i jedan muškarac, trener Goran Zec, čijim žilama teče odbojkaška krv s obzirom na to da su njegov pokojni otac Vladimir-Plandi i stric Jovan-Haze bili uspješni „svirači“ nekad sjajnog „orkestra“ karlovačkih odbojkaša pod ravnanjem isto tako uspješnog „dirigenta“ trenera Ive Vidakovića. Mladi Zec oslonio se na pomoć jedne žene, Irene Zdjelar, što u prijevodu znači da iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ŽENE U KA-SPORTU  U ovdašnjoj sredini, Karlovcu, s ponosom ističemo našu sugrađanku, svjetsku atletsku rekorderku i olimpijku Jelicu Pavličić-Štefančić, dobitnicu Državne nagrade 'Franjo Bučar' za životno djelo i Marijetu Čelić Ex Željković, koja je bila sportašicu godine u izboru HOO-a. 

Karlovac je imao sjajnih atletičarki, gimnastičarki, rukometašica, tenisačica, košarkašica, tekvondašica, veslačica, odbojkašica ... Kineziologinja Alenka Belčić bivša je karlovačka atletičarka i majka tri uspješna sina atletičara – Brune, Matka i Andreja.  Nekadašnje atletičarke i prvakinje, Katica Mataković-Milčić i Ana Guštin-Dragojević, još su aktivne kao trenerice i klupske dužnosnice. Uspješne rekreativke karlovačkog kluba RaN 047 jesu Gabrijela Šalković, Marijana Grbac, Željka Cunić Milošević, Darinka Dada Vučković, Andrea Grman Fanfani, Zrinka Pavlov, Nikolina Smajla, Danica Bago, Jadranka Bela Belavić ... 

Bivša gimnastičarka a danas trenerica Tina Pavlić-Kučan uzela je „ka-sokole“ pod svoje a iz njenog uspješnog trenerskog rada rodila se prvakinja Petra Furač, kasnije i najbolja sportašica grada i županije. Profesorica Marija Štedul osnovala je pri OŠ Dubovac novi gimnastički klub u kojem okuplja djecu i prenosi im svoje iskustvo bivše gimnastičarke. U odbojkaškom sportu pored već spomenute Irene Zdjelar ističe se i Ines Curman dok je Maja Medak zaslužna je što su karlovačke odbojkašice dobile novog glavnog sponzora.  Marina Capan odana je fitnesu. Sanja Ninković-Oroši jedna je iz gradske plejade mlađih profesionalnih sportskih dužnosnica. Važna karika u karlovačkoj košarci već četiri desetljeća je Kristina Peris. Romija Radočaj-Naglić aktivno djeluje u udruzi sportaša s invaliditetom. O Tanji Rašić toliko je toga napisano da bi svako novo slovo bilo suvišno. Vrijedna članica RK Škola rukometa Karlovac je i Ksenija Stepić. Agilna predsjednica ŽNK 4 Rijeke je Nikolina Zorinić. Jasenka Štimac je trenerica i udarna snaga ŽKK Karlovac. Bivša tekvondašica Svetlana-Kana Gvozdić respektabilan je međunarodni taekwondo sudac. Ljlja Vokić je alfa i omega karlovačkog konjičkog kluba. U VK Korana je perjanica Ema Hodak, trenutno najbolja mlada veslačica Hrvatske u kategoriji. Anja Santini Mikulić, članica PD Dubovac i PK Fothia iz Zagreba, članica je i hrvatske reprezentacije u sportskom penjanju po umjetnoj stijeni. Ove godine primila je posebnu nagradu KŠZ. Mia Primužak, Lucija Špigelski, Dora Spudić, Mia Šnajder, Dorontina Lekaj, Tena Pudina i Ana Katušin članice su IHK Karlovac i reprezentacije Hrvatske u hokeju na ledu. U "Pedali" ih je nekoliko aktivnih a najaktivnija "pedala" je Mirjana Benčić.

ŠLAG NA TORTU  U Zagrebu je održano dvoransko atletsko veteransko prvenstvo Hrvatske i Slovenije. Članica AK Karlovac Renata Novosel alias Plavetić skočila je u dalj 5,29 metara što je novi dvoranski svjetski rekord u skoku u dalj u kategoriji W55. Dosadašnji rekord iznosio je 5,22 metra i pripadao je Amerikanki Neringa Jakstiene. Pored tog rekorda Novosel je sjajno trčala i na 60 metara te s 8.24 srušila hrvatski rekord. Dobra je ovo najava za Svjetsko dvoransko prvenstvo veterana koje se od 25. ožujka do 1. travnja održava u Torunu i na kojem će Novosel biti među devetoro hrvatskih predstavnika. 

Sve su to dame na koje se trebaju ugledati gentlemani!

Izdvojeno


Reci što misliš!