SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

"Ne zvao se ja Stipe, ako...! Predviđanja se obistinjuju, rukometaši Karlovca još samo trebaju potvrditi povratak u Premijer ligu

Rukometaši Karlovca su prošli tjedan pobijedili RK Umag, trećeplasiranu momčad 1. Hrvatske rukometne lige južna skupina. Momčad za koju je nekad davno igrao Lino Červar. Kasnije, nakon igračke karijere bio je trener Umažana, kluba koji se u jednoj sezoni Hrvatske jedinstvene lige s Dubovcem žustro nadmetao za naslov prvaka.

Prisjetimo se tih dana. 

U jesen 1980. formirana je Jedinstvena hrvatska rukometna liga. Među republičkim ligašima je Dubovac kao prvoplasirana momčad HRL - Sjever. Ekipu trenera Nikola Lulić. Unatoč neuspjehu u prethodnim kvalifikacijama sa splitskim Ledererom i Rovinjom, igrači su ostali na okupu sa željom da ponovno pokušaju ostvariti plasman u Drugu saveznu ligu. Jedinstvena republička liga bila je vrlo jaka. U njoj su poslije nekoliko kola po kvaliteti iznad ostalih stršila tri kluba – RK Istra Triko iz Umaga s trenerom Linom Červarom, RK Varteks i RK Dubovac. U završnici prvenstva više nego je to uobičajeno pisale su gotovo sve novine u zemlji. Prvak je postao Linin RK Istra Triko boljom gol razlikom ispred RK Dubovca i RK Varteksa. Reorganizacijom natjecanja sva tri kluba kasnije stječu pravo nastupa u Drugoj ligi. Zapravo se radilo o međurepubličkom rangu gdje se natječu klubovi iz Slovenije, Hrvatske i sjevernog dijela BiH. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon ovog kratkom vremeplova o karlovačkom rukometu vratimo se u stvarnost –zadnjem odigranom kolu prvenstva 1. HRL Jug. Naime, drugoplasirani RK Buzet, najozbiljniji konkurent Karlovčanima u utrci za naslov, izgubio je u Dugom Ratu od Hrvatskog dragovoljca i sada pet kola prije kraja prvenstva Karlovac ima velikih osam bodova prednosti, i što nije nevažno - bolji međusobni omjer. Za potvrdu naslova Karlovcu su potrebna još samo dva boda. Po tome bi već mogli zaključiti da se u karlovačkoj momčadi sad već lakše diše i bez bronhija - postigli su zacrtani cilj i osigurali povratak u društvo najboljih hrvatskih momčadi kojega još samo praktički trebaju potvrditi. Zapravo, prvo mjesto još uvijek nije potvrđeno jer prvenstvo nije završeno. Nikad nije dobro prije reći hop nego skočiti, zato opreza nikad dovoljno.

U sljedećem 18. kolu Karlovac odlazi u Dubrovnik kod RK Ardiaei  (treći na ljestvici s utakmicom manje) i u slučaju pobjede ostvarit će i tu matematičku potvrdu.  U 20. kolu opet gostuju, u Puli kod RK Arena Pule (deveti na ljestvici). Potom u Karlovcu u pretposljednjem 21. kolu dočekuje RK Rudar Adria Oil (posljednji na ljestvici). U posljednjem 22. kolu odlaze u Rovinj (peti na ljestvici) k momčadi s kojom su 80-ih godina Dubovčaki igrali kvalifikacije za popunu Druge savezne lige. 

Još jedan podsjetnik.

Predsjednik HRK Karlovca Stipe Smojver je u intervjuu za KAŠ (u rujnu 2022.) autoru ovih redaka izjavio: „Ne zvao se ja Stipe Smojver ako ne uspijemo!“ Vjerujemo da nije preuranjeno ustvrditi da će biti upravo tako kako je vidoviti predsjednik HRK Karlovca predvidio prije početka ovog prvenstva. 

Samo ...

Ono što također nije nevažno spomenuti je da već sada u Karlovcu trebaju razmišljati o tome da Premjer liga nije drugi rang natjecanja, mačji kašalj, da tu vladaju neka druga pravila i moći. Momčadi je neophodno kadrovsko ekipiranje na svim razinama, štogod to značilo!

NOVI U UPRAVI DINAMA  Karlovčanin Danijel Tomačić novi je član Uprave, a Zagrepčanin Darko Podnar je u Karlovac 1919 doveo investitore.

Danijel Tomačić direktor je Lana grupe, jednog od vodećih Dinamovih sponzora. Rođen je 12. travnja 1979. u Karlovcu, a uz poslovnu pozadinu ima i bogato iskustvo u samom nogometu. Nakon igračke karijere bio je nogometni sudac, pa instruktor, delegat na utakmicama, povjerenik za suđenje, djelatnik Županijskog nogometnog saveza, član desetak različitih komisija, član Uprave NK Karlovac 1919. U Upravi Dinama participirati će u odlučivanju o temama za koje nije izravno zadužen, ali i uže određena područja što ponajprije uključuje cijelu stadionsku infrastrukturu, članstvo, sigurnost, prodaju ulaznica 

„Poznajem ih obojicu. Podnar je prije dvije i pol godine doveo investitore u NK Karlovac 1919 koji i danas izvršavaju svoje obaveze, a Tomačić je u klubu bio član IO, te je i član Izvršnog odbora Županijskog nogometnog saveza. Radi se o odličnim sportskim djelatnicima. Biti član Uprave hrvatskog prvaka je kao da si u najvećoj tvrtki svijeta zato im je Dinamo velik izazov i priznanje. Vjerujem da su obojica sposobni za uloge koje su im dodijeljene i da će to u budućnosti dokazati.“, kaže Neven Šprajcer, predsjednik Nogometnog saveza Karlovačke županije.

Izdvojeno


Reci što misliš!