SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Veslač Korane Luka Hajdin, tekvondaš Prane Oscar Kovačić i Pandaš Lucio Matuzić u hrvatskoj reprezentaciji

Veslač Korane Luka Hajdin, tekvondaš Prane Oscar Kovačić i Pandaš Lucio Matuzić u hrvatskoj reprezentaciji

Ovo je lijepa sportska vijest za mlade karlovačke sportaše koja je pristigla u grad Karlovac u proteklih 7 dana na 4 rijeke. Dokaz je to i da u pojedinačnim sportovima naš grad ima talente koji mogu konkurirati, zasad za hrvatski dres u juniorskoj i mlađe seniorskoj reprezentaciji, a sutra možda i u seniorskoj ...

VESLANJE  Veslač VK Korana Luka Hajdin odlukom izbornika Hrvatske veslačke juniorske reprezentacije Darka Mikšića nastupit će na Europskom juniorskom prvenstvu u sastavu četverca na pariće za juniore A: David Medica (Istra, Pula), Luka Hajdin (Korana, Karlovac), Bartol Medić (Krka, Šibenik), Nikola Kontrec (Mladost, Zagreb).

Podsjetimo još da je ista ta posada četverca nedavno nastupila u Münchenu na Munich International Junior Regatta gdje su zauzeli 3. mjesto u B finalu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvenstvo koje se održava u gradu Brive la Gaillarde u Francuskoj (19. do 21. 5. 2023.). Europsko juniorsko prvenstvo uvedeno je 2011. godine, a od tada su hrvatski veslači osvojili ukupno 12 medalja od čega 3 zlatne i 9 brončanih medalja.

TAEKWONDO  U Sarajevu je održan međunarodni G1/E2 turnir European Multi Games 2023. Ovaj turnir bio je od iznimne važnosti jer je omogućio kadetima, juniorima i mlađim seniorima izravne plasmane-kvote na predstojeća prvenstva kao što su EP za kadete i za mlađe seniorsko koje će se održati u Rumunjskoj. 

Pranovac Oscar Kovačić, unuk dugogodišnjeg tajnika HRK Karlovca Ferdinanda Kovačića,  nastupio je u kategoriji JM -78 kg. Osvoji je zlatnu medalju za prvo mjesto čime je ispunio kvotu za predstojeće mlađe seniorsko prvenstvo Europe (U-21) gdje će se sa svojih 16 godina po prvi puta iskušati u seniorskoj konkurenciji. 
Podsjetimo još i da je član TKD Prana Oscar Kovačić prošle godine osvojio brončanu medalju u Sofiji na Svjetskom juniorskom prvenstvu u taekwondou.

Odlazak na EP osigurao je i Pandas Lucio Matuzić u kategoriji juniora do 63 kg.

NOGOMET  Pobjedom nad NK Segestom iz Siska NK Karlovac 1919 zaključio je 31. kolo 3. NL Centar. Nakon ove pobjede karlovački plavo-bijeli i dalje su uvjerljivo u vodstvu na ljestvici sa 78 bodova, 17 bodova više od drugoplasiranog Maksimira. Četiri kola prije kraja Karlovac je i matematički osigurao prvo mjesto. 

Tijekom prvenstva karlovački plavo-bijeli svojim igrama i rezultatima opravdali su ulogu favorita. Sada im predstoji teži posao a to su kvalifikacije za Jedinstvenu 2. HNL. Kroz jednomjesečne pripreme trener s igračima treba postići top formu za važne susrete koji će biti igrani 10. i 17. lipnja. Kvalifikacije igraju četiri prvaka regionalnih liga i 14. iz sadašnje 2. HNL.

Cilj Uprave i ulagača svakako je Jedinstvena liga. Klub po struci, postojećim i eventualno novim igračima ima sve to, čak i bolje od mnogih konkurenata. Grad Karlovac, pak, po veličini, budžetu i nogometnoj infrastrukturi zaslužuje viši i kvalitetniji rang svog nogometnog kluba koji nosi ime grada. 

MLADI VATRENI  Mlada hrvatska U-15 reprezentacija pobjednik je petog izdanja Međunarodnog turnira 'Vlatko Marković' nakon što je u finalnom susretu bila uspješnija od Belgije poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Peto izdanje turnira „Vlatko Marković“ održano je  od 10. do 14. svibnja u organizaciji HNS-a i pod pokroviteljstvom FIFA-e. na kojemu je sudjelovalo 8 reprezentacija. Turnir je podržan kroz program FIFA Forward 3.0.

Dvije utakmice trebale su se odigrati na stadionu „Branko čavlović Čavlek“ u Karlovcu, uz HNS suorganizatori karlovačkog dijela turnira su bili Grad Karlovac i NK Karlovac 1919. Izbornik hrvatske reprezentacije je bivši trener Karlovca Sreten Ćuk.

Na turniru koji nosi ime bivšeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza natjecali su se igrači do 15 godina starosti, a naslov pobjednika branila reprezentacija Hrvatske, koja je u prošlogodišnjem finalu u Varaždinu pobijedila BiH 2:0. 

SPORTSKI NOVINARI  Dokumentarni film o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji "Hrvatska: Definiranje nacije" redatelja Louisa Mylesa dobio je nagradu Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) kao najbolji sportski dokumentarni film u prošloj godini. Nagrađen je na petom izdanju AIPS Sport Media Awards u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, gdje je održan i ovogodišnji kongres AIPS-a.

Nažalost, na takav dokumentarac prije Hrvata dosjetio se Englez, a mogao je i Hrvat, zar ne ... ?!

"Hrvatska: Definiranje nacije" je dugometražni dokumentarni film o nogometu koji je ujedinio Hrvatsku u 90-ima, a u kojemu ikone hrvatskog nogometa iz prve ruke dijele sjećanja tog potresnog perioda nogometne i političke povijesti. Priča je ispričana kroz intervjue s nekolicinom bivših nogometaša hrvatske reprezentacije koji su postali sinonimi ovog perioda nogometne i političke povijesti, uključujući razgovore sa Zvonimirom Bobanom, Igorom Štimcem, Robertom Prosinečkim, Davorom Šukerom, Slavenom Bilićem i drugima. Ovaj dokumentarac je objavljen prije godinu dana na platformi FIFA+, besplatnoj digitalnoj platformi koju je kreirao Međunarodni nogometni savez.

Inače, AIPS je ove godine nagradio sportske novinare u 8 kategorija - u pisanom novinarstvu, zvuku, fotografiji i videu, a ukupno je razmatrano 1830 prijava iz 138 zemalja, ocjenjivanih u pet faza glasovanja do pobjedničkog postolja. 

Ljetovalište Santa Susanna (Španjolska) smješteno oko 70 km od Barcelone i 30 km od Girone, najavljeno je kao domaćin sljedećeg kongresa AIPS-a koji će se održati u godini koja označava veliku prekretnicu u povijest globalnog tijela sportskih novinara. Naime, u boksačkom ringu u Parizu 1924. godine, Međunarodno udruženje sportskih novinara (AIPS) sljedeće će 2024. godine proslaviti 100. obljetnicu postojanja. Stotinu godina borbe za prava sportskih novinara diljem svijeta i zaštite načela profesije.

Posljednji put kongres AIPS-a u Španjolskoj održan je 1997. godine u Oviedu. Prije toga Madrid je bio domaćin 1962., Torremolinos 1974. i Barcelona 1986.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!