SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Ulaganje u sport iz gradskog proračuna u Karlovcu je znatno ispod hrvatskog prosjeka - slaba je i podrška gospodarstvenika

Ulaganje u sport iz gradskog proračuna u Karlovcu je znatno ispod hrvatskog prosjeka - slaba je i podrška gospodarstvenika

U Karlovačkoj županiji najviše za sport izdvajaju u Ogulinu (4 posto), a najmanje u Slunju (1,05 posto). Karlovac kao najveći i glavni grad u županiji iz svoga proračuna za sport izdvaja samo 1,75 posto, a Županija izdvaja 1,30 posto. Moglo bi više, zar ne?!

Trebalo bi više apelirati i na gospodarstvenike da što više ulažu u sport, da prepoznaju važnost trenutka za cijelo naše društvo. Osnova sporta je kolegijalnost, prijateljstvo, natjecanje. Grad i Županija morali bi pronaći model kojim bi se pridobilo privatnike i velika poduzeća da povećaju investicije u sport. Treba im ponuditi porezna rasterećenja, stimulirati ih za ulaganja u sport. 

IZDVAJANJA ZA SPORT U GRADOVIMA KARLOVAČKE ŽUPANIJE  Proračun Grada Karlovca za 2023. godinu iznosi 78.8 milijuna eura, a za sport se izdvaja 1. 300 milijuna eura što iznosi 1,75% proračuna. Proračun Grada Ogulina je 13.365 milijuna eura a izdvajanja za sport jesu 630.500 eura što je 4% proračuna. Grad Duga Resa iz svog proračuna koji je 9.677 milijuna eura izdvaja 2,4% sredstva što je 240.000 eura. Iz Grada Ozlja za sport izdvajaju 53.000 eura što iznosi 2% proračuna. Grad Slunj ima proračun u iznosu od 4.408 milijuna eura, za sport izdvajaju 78.300 eura što je 1,05% proračuna. Karlovačka županija preko svoje Zajednice športova za sport u županiji izdvaja 225.000 eura što je 1.30% proračuna Županije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz ovoga je vidljivo da u našoj županiji najviše za sport izdvajaju u Ogulinu (4 posto), a najmanje u Slunju (1,05 posto). Karlovac kao najveći i glavni grad u županiji iz svoga proračuna za sport izdvaja samo 1,75 posto, a Županija izdvaja 1.30 posto.  Zar ne bi trebalo više?!

HRK KARLOVAC NA „PROSJAČKOM ŠTAPU“  Karlovački sport u ovom trenutku ima četiri kluba koja su u najvišem rangu hrvatskog sporta: ŽOK Kelteks, BK Olimpija i HRK Karlovac. NK Karlovac 1919 nije u navišem rangu hrvatskog sporta već u najvišem rangu od karlovačkih nogometnih klubova. Bejzbolaši imaju stabilnu Upravu kluba i samim time financijsku potporu. Odbojkašice su nedavno potpisale ugovor sa svojim novim sponzorom čije ime nose. Koliko im je to dostatno vidjet će se uskoro kad im počne euro-natjecanje u koje su se plasirale nakon osvajanja drugog mjesta u Superligi. U sličnoj situaciji jesu nogometaši koji pronose ime grada a imaju sponzora/ulagača. No, to je nedostatno za njihove ambicije pa zato traže veće izdvajanje iz proračuna. I na kraju tu su još i rukometaši koji su se vratili u Premijer ligu. Nažalost, jedini su klub bez stabilnog sponzora. Njihov najveći sponzor još uvijek je Gradski proračun što je neodrživo za klub koji nas predstavlja u najvišem rangu hrvatskog rukometa. U odnosu na ostale premijerligaše HRK Karlovac je na „prosjačkom štapu“ pa je samim time ostanak kluba u Premijer ligi upitan.

Rukomet je od 80-ih godina prošlog stoljeća najstandardniji i kontinuirano najkvalitetniji popularni karlovački sport s najdužim stažem u najvišem rangu pa samim time zaslužuje tretman. Konačno, imaju i piramidu: 1 – 2 - 3. ligu, te ženski klub u 2. ligi.

USPOREDBA KARLOVCA S DRUGIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ  Grad Karlovac je s udjelom od 3,79% izdvajanja za sport iz gradskog proračuna u 2018. godini bio 30% ispod prosjeka izdvajanja svih gradova u Republici Hrvatskoj koji iznosi 5,42%. Sportski najrazvijenije sredine u Hrvatskoj poput Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Varaždina, Zadra i Osijeka izdvajaju od oko 2,5 do 6,5 puta više za sport po glavi stanovnika od Karlovca. Svi hrvatski gradovi u prosjeku izdvajaju približno 2,5 puta više za sport po glavi stanovnika od Karlovca.

Sredstva koja se izdvajaju u odnosu na druge hrvatske gradove u apsolutnom i još više u relativnom iznosu su niska i značajno ispod prosjeka RH. Time je sustav sporta u Gradu Karlovcu u značajno nepovoljnijoj situaciji od sustava sporta u većini hrvatskih gradova.  Dva do tri puta manji rast izdvajanja za sport u Karlovcu u odnosu na druge gradove predstavlja značajan rizik daljnjeg razvoja sustava sporta. Ukoliko se zabilježeni trendovi nastave i u narednom razdoblju doći će do daljnjeg smanjenja potencijala karlovačkog sustava sporta.

STRATEGIJA RAZVOJA SPORTA GRADA KARLOVCA 2021. – 2028.  Prihodi koje karlovački sportski klubovi ostvaruju od strane Grada Karlovca putem Programa javnih potreba u sportu su niski. Udio javnih izvora prihoda u ukupnim prihodima karlovačkih sportskih klubova je značajno niži u odnosu na prosjek Republike Hrvatske i u odnosu na druge usporedive gradove. U narednom razdoblju potrebno je značajno povećati iznos financijske potpore karlovačkim sportskim klubovima od strane Grada Karlovca koji se realiziraju putem Programa javnih potreba u sportu.

U strategiji razvoja sporta grada Karlovca do 2028. godine piše: „Kada bi Grad Karlovac izdvajao sredstva za sport koliko su u prosjeku izdvajali hrvatski gradovi 2018. (5,42% rashoda proračuna) iznos Programa javnih potreba u sportu Grada Karlovca u 2018. godini iznosio bi 11.266.213 kn. Kada bi Grad Karlovac izdvajao za sport po glavi stanovnika koliko su u prosjeku izdvajali hrvatski gradovi 2018. godine iznos Programa javnih potreba u sportu Grada Karlovca u 2018. godini iznosio bi 18.661.175 kn.
Nadalje, podaci o broju zaposlenih i plaći zaposlenih u karlovačkom sportu ozbiljna su
prepreka daljnjem razvoju sporta na području Grada Karlovca. Broj od 15 zaposlenih osoba u 43 analizom obuhvaćenih sportskih klubova predstavlja prosječno 0,35 zaposlenih osoba u sportskom klubu. Međutim, čak 81% karlovačkih sportskih klubova nemaju niti jednu profesionalno angažiranu osobu. Nedostatak profesionalnih kadrova u karlovačkom sportu i u trenerskom području, ali i u organizacijsko-upravljačkim strukturama klubova te vrlo niske plaće zaposlenih osoba koja su za 33% niža od prosječne plaće u RH najozbiljniji su problemi karlovačkoga sporta.“

SPORT – VELIKA PRILIKA HRVATSKOG GOSPODARSTVA  U organizaciji Večernjeg lista i HOO-a nedavno je održana konferencija Sport – velika prilika hrvatskog gospodarstva, u kojoj su uglednici iz gospodarskog, političkog i sportskog života raspravljali o važnosti sporta za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo i društvo. Razgovaralo se o potrebi poreznog rasterećenja za sve poduzetnike koji će ulagati u sport, ali i o nužnosti još većeg ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Ministrica sporta i turizma, Karlovčanka Nikolina Brnjac, otkrila je da su ulaganja države u sport narasla s 23 milijuna eura 2016. godine na trenutačnih 80 milijuna eura godišnje te najavila nova ulaganja u infrastrukturu u vrijednosti od gotovo 100 milijuna eura. 

Konferencija je dala odgovore o budućnosti hrvatskog sporta, o nužnosti poreznih olakšica za sve koji ulažu u sport. Zaključak je da su našem društvu, našoj djeci, potrebni novi idoli koje sport oduvijek stvara poput Petrovića, Modrića, Dalića ... I zato moramo još više ulagati u klubove, trenere, sportaše, infrastrukturu ...

Izdvojeno


Reci što misliš!