SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

KAŠ četvrt stoljeća! Težnja slobodi pisanja i neovisnom novinarstvu bila je apsolutno primarna

KAŠ četvrt stoljeća! Težnja slobodi pisanja i neovisnom novinarstvu bila je apsolutno primarna

KAŠ će u subotu 16. rujna KAŠ obilježiti 25. rođendan. Prvi broj ondašnjeg tiskanog izdanja izašao je 16. rujna 1998. godine kao sportski prilog Karlovačkog lista. Današnja kolumna posvećena je do sad jedinom specijaliziranom sportskom portalu u Karlovačkoj županiji.

Nakon gašenja Karlovačkog lista od 2006. godine KAŠ nastavlja izlaziti u sklopu Novoga lista. Kako je ta potpora izostala nakon tiskanja broja s datumom 24. veljače 2010., KAŠ prestaje izlaziti od srijede 25. veljače 2010. Nakon samo mjesec dana pauze već od 1. travnja 2010. godine KAŠ dobiva svoj online oblik kao sportska rubrika na KAportalu – informativnom web portalu Karlovca i Karlovačke županije. Od 1. srpnja 2020. opet izlazi samostalno kao sportski web portal KASonline na adresi www.kasonline.eu

Naravno da KAŠ do danas nije pokidao veze s KAportalom. Dapače, ostaje sestrinski portal s najčitanijim portalom u Karlovačkoj županiji, pa i šire.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za najdugovječniji karlovački sportski portal trenutno piše samo 6 stalnih suradnika što nedvojbeno potvrđuje gdje nam je danas sportsko novinarstvo u Karlovcu. Nekada su gradski mediji bili ti gdje su se stvarali novinari za druge redakcije, i na nacionalnoj razini. Stoga su oni i najodgovorniji što nam je, općenito, novinarstvo u Karlovcu danas „knjiga od pet slova“ (Andriana Baćurin – Trend mediji, Branko Obradović – KT i HRK, Darko - Lisac – Kaportal, Gordan Tomičić – RM i autor ovih redaka – KAŠ).

Sportski novinari u Karlovcu mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Od 1998. niti jedan mladi novinar nije educiran u redakciji lokalnog medija! Dok je u tom istom gradskom mediju od 1993. do 1998. godine radila mlada ekipa sportskih žurnalista, a osobito dok je KAŠ izlazio u tiskanom obliku u Karlovačkom listu i Novom listu (1998.-2010.) čak oko 50 suradnika po peru dijelilo je entuzijazam i ljubav prema sportskom novinarstvu i lokalnom sportu. KAŠ je egzistirao i kao jedini sveobuhvatni notar dotičnih zbivanja, premda bi to trebala biti zadaća gradskih medija, bio primjer/putokaz radnog poleta i uređivačke koncepcije. Nitko se nije ustručavao pohvaliti, ali ni pokuditi u argumentiranom tekstu, komentaru, osvrtu, crtici. Sa samo jednim konačnim i nadasve našim ciljem – služiti dobrobiti karlovačkog i županijskog sporta. Težnja slobodi pisanja i neovisnom novinarstvu bila je apsolutno primarna i od toga se nije namjeravalo odustati. 

Novinari su sve više izloženi uznemiravanju i drugim oblicima pritiska, a mete su različite. Imaju ključnu ulogu u tome kako osigurati da društva budu spremnija za izazove s kojima se sada suočavamo, te  da budu sigurnija, bogatija i održivija. U lokalnim je sredinama, kažu, novinarima još teže. Svega toga nisu pošteđeni niti novinari koji pišu o sportu, a o čemu imamo primjere iz bliske prošlosti.

Ogromna je moć komunikacije. „Svjetski dan slobode medija odaje počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja. Ona je danas temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama. Rad novinara pak pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija. Unatoč novim rizicima i izazovima novinari i medijski djelatnici, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj rad. Svjedoci smo sve češćih isključivanja interneta i zatvaranja on-line stranica. Nema većeg šoka od blokiranja tih ključnih alata u situaciji kad nema rezervne varijante. Pogotovo zamislite kako je novinaru kojem je zabranjeno pisanje, istupanje, kojem cenzuriraju tekst pa se tako plasira štivo koje originalu nije ni slično“, napisao je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara povodom Svjetskog dana slobode medija (3. svibnja). 


 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!