SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne ekonomske koristi pri čemu će prihodovati više od 2 milijarde eura

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne ekonomske koristi pri čemu će prihodovati više od 2 milijarde eura

Prema Transfermarktu, Hrvatska ima 12. najvredniju reprezentaciju, s 327,7 milijuna eura. Na vrhu je Engleska s igračima vrijednima 1,52 milijarde eura, a više od milijarde vrijede i Francuska (1,23) i Portugal (1,05), dok rumunjska momčad vrijedi svega 96,1 milijun eura.

Ispadanjem u skupini Hrvatska je propustila priliku i za dobru zaradu od nagradnog fonda završnog turnira, koji iznosi ukupno 331 milijun eura. Isti je to iznos kao i na prošlom izdanju koje je umjesto 2020. zbog pandemije koronavirusa igrano u ljeta 2021., a s obzirom na to da se od tada dogodila inflacija, koja se za mnoge stvari i usluge penje i preko 100 posto, može se reći da je UEFA ovoga puta odlučila “zatvoriti pipu”.

Pobjeda u skupini honorira se s milijun eura, dok remi donosi 500 tisuća eura. S obzirom na to da ima 2 boda iz 3 utakmice u skupini B Hrvatska će zaraditi točno milijun eura, a kako se za plasman na završni turnir dobiva 9,25 milijuna eura, ukupna zarada HNS-a iznosi 10,25 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da je ostvaren plasman u osminu finala, na konto bi im sjelo još 2 milijuna eura, odnosno, pola za pobjedu nad Italijom ili Albanijom, te 1,5 milijuna eura koliko dobivaju svi sudionici prvog kruga nokaut faze, njih 16. Plasman u četvrtfinale donosi 2,5 milijuna eura, polufinale 4 milijuna eura, poraženi u finalu dobiva 5 milijuna eura, a pobjednik i prvak Europe 8 milijuna eura plus ranije ostvarena zarada.

NAGRADNI FOND


Najbolja usporedba za Hrvatsku je zarada s prošla dva Mundijala, u Rusiji i Kataru, kad su Vatreni napunili blagajnu HNS-a rekordnim iznosima. Tako je 2022. za treće mjesto ukupno osvojeno 51,5 milijun eura nagrada, dok je skoro identični iznos bio i za drugo mjesto 2018. jer je distribucija novca bila ponešto drugačija. Odnosno, bila je veća razlika između prvaka i doprvaka nego 4 godine kasnije, kada je i trećeplasirani zaradio kao drugi u Rusiji, što je bila Hrvatska u oba slučaja. Više od 100 milijuna eura su u te 4 zlatne godine u blagajnu HNS-a donijeli Dalićevi izabranici, tako da se ovih nešto više od 10 milijuna iz Njemačke sada čine kao sitniš kojeg je dobrim dijelom pojela i inflacija.

Ima za to i objašnjenje u velikom povećanju nagradnog fonda u Ligi prvaka i ostalim klupskim natjecanjima, kao i brzo rastućem ženskom nogometu, koji se kao sport najmasovnije širi zadnjih godina. Tako su reprezentacije na ovom Euru ostale pri istoj mogućnosti zarade kao i prije 3 godine kad je europski prvak Italija osvojio maksimalni iznos od 28,25 milijuna eura. Talijani to mogu zahvaliti činjenici da su imali svih 7 pobjeda jer su u skupini svladali Wales, Švicarsku i Tursku, pa još 4 rivala u nokaut fazi (Austrija, Belgija, Španjolska, Engleska).

Ako se sadašnji nagradni fond usporedi s ranijima, ipak je rekordni, a glavni skok dogodio se 2016. kad se u Francuskoj prvi put igralo s 24 reprezentacije na završnom turniru najboljih europskih reprezentacija. Tada je 301 milijun eura podijeljen sudionicima, dok je 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kada ih je bilo 16, dijeljeno 196 milijuna eura. Hrvatska je svoj prvi nastup imala 1996. u Engleskoj kad je izborila četvrtfinale, a svi sudionici raspodijelili su samo 57 milijuna eura.

HRVATSKA DOBILA NAJVIŠE KAZNI NA EURU

Hrvatska je odnijela za sada najveći iznos u kaznama. Za 3 odigrane utakmice Hrvatski nogometni savez morat će platiti čak 220.875 eura. Druga i treća na listi najboljih "osvajača kazne" su Albanija i Srbija sa 171.375, odnosno 166.625 eura ...

Hrvatska je svoj „impresivan“ zbroj započela protiv Španjolske s 87.875 eura. U dvoboju s Albanijom dodali su "samo" 28.000 eura, dok je susret s Italijom nadmašio sva očekivanja i zadao čak 105.000 eura težak udarac. Prema vrsti prekršaja, 199.375 eura odlazi na kazne zbog bacanja predmeta, 71.500 zbog paljenja baklji i 30.000 zbog neprimjerenog ponašanja navijača. 

"HNS osuđuje bilo kakav poziv na mržnju i diskriminaciju. Imali smo primjedbi delegata na nekoliko baklji i čaša koje su bačene, hvala svim našim navijačima. Okupiti 100.000 navijača na jednoj utakmici velika je stvar", napisali su iz HNS-a.

IZRAČUN ANALITIČARA

Euro 2024 će Njemačkoj donijeti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, pri čemu će prihodovati više od 2 milijarde eura, izračun je analitičara platforme za trgovanje Freedom24.

“Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3 posto, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od 2 milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti”, ističe se u analizi.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!