SPORT / VIJESTI IZ HOO

Inicijativa Hanza medije #ostajemdoma je najbolja opcija!

Inicijativa Hanza medije #ostajemdoma je najbolja opcija!

Hanza Media podržava inicijativu #ostajemdoma u kojoj prije svega apeliramo na zaštitu starijih od 65 godina, u koju svakim danom uključujemo sve više ljudi iz iste skupine, istaknute umjetnike, sportske, estradne, društvene radnike ...

- Prije dva dana sam se vratio iz SAD-a, tek se uključujem u ovu meni novu hrvatsku stvarnost. Nažalost, neki dan mi je preminula supruga i pokušavam organizirati pogreb. Cijeli ju je Bjelovar poznavao, svi poznaju mene i mnogi bi došli na njezin posljednji ispraćaj. Organizirat ćemo taj čin uz prisustvo samo najbližih ljudi. Teško mi je u ovom trenutku previše razmišljati o epidemiji, no pokušavam se pridržavati svih preporuka nadležnih institucija i izbjegavati društvo većeg broja ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trener svih trenera Miroslav Blažević (85) posebno je pogođen preporukom da ostane doma:

- Ovo je jedna viša sila, kojoj si se obavezan adaptirati. Svaki normalan čovjek mora shvatiti da je to svrsishodno i jedni način da se definitivno spasismo od jednog zla. Jer ovo je zlo za cijelo čovječanstvo – poručuje iz svog zagrebačkog doma u centru grada Ćiro, koji je nedavno izgubio svog igrača iz „generacije '82” Davora Brauna, u čijem je kafiću redovito pio kavu.

- Uvijek sam bio discipliniran, ali naravno da mi fali svakodnevno otići na kavu, druženje, sve sam si to uskratio i želio bih poručiti onima koji moraju ostati u karanteni da ne izigravaju mangupe! To im ne bi išlo na čast.

Bivši hrvatski izbornik i trofejni Dinamov trener nikad nije skrio svoja duševna stanja. - Jako sam zabrinut, ali sam i u velikoj nadi, barem što se Hrvatske tiče, jer vidim da je apsolutna mobilizacija, Vlade i ministra zdravstva. Oni jadni ne spavaju, a o doktorima, medicinskim sestrama i ostalim bolničkim službama da i ne govorim. Jako me dirnulo vidjevši naše političare kako su u nedjelju u podne pozdravili medicinsko osoblje, isto tako vatrogasci, svi, a i ja sam mahao sa svog prozora.

Unutar svog doma Ćiro nije čovjek od fotelje ili kauča i čitanja knjiga, ali zna si naći 'zanimaciju'. - Imam interesantnog štiva u ovoj knjizi koju sam napisao, pa sada to iščitavam i pregledavam, Jesam sam, ali nije mi dosadno – poručio je trener svih trenera 1998.

Željko Stinčić (69), legendarni golman Dinama i u penziji radi, vodi školu za vratare, koju je do prošle godine vodio s proljetos preminulim Zlatkom Škorićem 'Žogom':

- Mene osobno teško pogađa što moram ostati doma, jer još treniram i hoću biti vani, naučio sam biti vani i raditi s djecom, no situacija je takva da vjerojatno do daljnjega ostajemo doma. Zasad nama svima iz Dinama traje stanka do 23. ožujka, čekati ćemo daljnje upute - veli Stinčić, koji sad ima više vremena za gledanje televizije, sa suprugom, ali i za rad na programima treninga:

- Imam klince od 10 godina, ali i malo starije, sve do 17 i svako godište ima svoj program za treniranje.

'Stina' je prije mjesec dana došao iz Australije, tada još nije bila izbila pandemija, te je i te kako svjestan koliko je važno odgovorno ponašanje. - Što smo manje u fizičkom doticaju s ljudima, manje ćemo obolijevati. Stoga, ne treba izlaziti iz svojih domova osim u nuždi i držati se uputa nadležnih državnih službi, pratiti što nam govore Vlada i zdravstvo. Jedino tako možemo suzbiti širenje virusa - poručio je Stinčić.

Mladen Frančić (65) friški je penzioner, iako nogometni treneri nikad ne idu u mirovinu:

- Pratim razvoj pandemije i upute nadležnih uglavnom preko interneta i raznih aplikacija, jer bolje je spriječiti nego liječiti, kako kaže narodna poslovica. Dok se temperature ne dignu preko 23 ne treba ići šetati, van samo kad je nužno, dok ne prođu ovi najkritičniji tjedni - podvlači popularni Franta, prvi trener koji je sa Slaven Belupom svojedobno pobijedio Dinamo. Doma je u Koprivnici.

- Čitam sportske knjige, stručnu literaturu, gledam taktičke DVD-e s utakmica, uglavnom to. U večernjim satima si priuštim kakav film i vrijeme se prikrati – veli Frančić, inače redoviti posjetitelj svih utakmica Prve HNL u Zagrebu, Koprivnici, Varaždinu, Rijeci i Puli.

- Samo uživo trener može dobiti pravu sliku o suparniku i igračima.

Rato Tvrdić (71), legendarni košarkaš Jugoplastike:

- Meni je prilično teško, jer sam samac. Dođe mi sin, kćer Gorana je u Madridu s unukom, zet Žan Tabak u Poljskoj. Visim na mobitelu… Pođem prošetati, do lučice, vrtim se oko mojeg broda, ima tu posla. Čekam ljeto, kao i svi. Još nisam stavio 'mužarjoru' (izraz za gubicu za psa), morat ću i to.

PRENOSIMO www.hzsn.hr FOTO/CROPIX D. Krajač, N. Markičević, R. Goršić

Izdvojeno


Reci što misliš!