SPORT / VIJESTI IZ HOO

Prvi čovjek hrvatskog rukometa iskreno o vrućim temama; zašto je pomilovao Manuela Štrleka, ostaje li Lino Červar izbornik, kako spasiti klubove ...

Prvi čovjek hrvatskog rukometa iskreno o vrućim temama; zašto je
pomilovao Manuela Štrleka, ostaje li Lino Červar izbornik, kako
spasiti klubove ...

Tomislav Grahovac, ugledni odvjetnik i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) govorio je za službeni portal o odgodi rukometnih natjecanja, pomilovanom Manuelu Štrleku, problemima zbog koronavirusa, izborniku Lini Červaru, uspjesima reprezentacija.

Odgoda svih natjecanja do 15. travnja ... - To je jedino moguće rješenje u ovom trenutku. Zdravlje i život svih nas je daleko najvažniji. Zapravo, samo poštujemo preporuku Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), u ovom trenutku nema uvjeta za treninge, otvorenih sportskih objekata, a samim time i natjecanja. Vidjet ćemo što, i kako dalje. Bilo bi sjajno da nakon toga roka možemo krenuti s natjecanjima, ali o tome odluku zapravo donose Državni stožer civilne zaštite i liječnici i dužni smo ih slušati. Napisati novu odluku najlakša je stvar na svijetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U mjerama hrvatske Vlade, pomoći gospodarstvu nigdje se ne spominje sport, a on će također biti na izdisaju, nakon ove krize? - Točno, ali morate znati da je većina klubova, osim možda Podravke koja je profesionalni klub, u nas registrirana kao udruga građana. Prema tome Vlada im nije ni mogla ponuditi pomoć. Ali SDUŠ je brzo reagirao i molio pomoć Vlade i sportu. Traži se rješenje da se spasi klubove, koji su ionako uglavnom teško preživljavali, jer bez njih nema sporta.

Međunarodni olimpijski odbor i Japan zajednički su donijeli odluku o odgađanju Olimpijskih igara i njihovom preseljenju u 2021. godinu? - Tu je sve jasno. To je jedina moguća razborita odluka u ovom trenutku. Zdravlje sportaša, gledatelja, ali i općenito svih je najvažnije. Nitko ne zna do kada će trajati ova kriza. Što je s drugim kontinentima, koje korona još nije zahvatila, a teško da će je izbjeći, poput Afrike, Južne Amerike. Isto tako, nitko nije mogao predvidjeti kada će se održati kvalifikacije u mnogim sportovima u kojima nisu održane, pa tako ni u rukometu. A zamislite kako bi se tek sportaši pripremili za to natjecanje. Ono je za mnoge san. Na kraju krajeva, nisu samo natjecanja važna. Upitno je kako uključiti i sačuvati milijune ljudi u cijeloj priči, organizirati njihov transport, sigurnost. Prema tome, odluka je apsolutno na mjestu.

Izbornik Lino Červar ima ugovor sa HRS-om da vodi reprezentaciju do Olimpijskih igara. Znači li to da ostaje do Tokija 2021. godine? - Znam da to sve zanima. I logično mi je. Gospodin Lino Červar je trenutačno naš izbornik. O tim novim okolnostima nismo razgovarali, jer odluka MOO i organizatora Igara donesena je prije dva dana. Ponovit ću još jedanput, najvažnije je da svi budemo zdravi. O svemu drugom ćemo razgovarati, bit će vremena, kada se vratimo 'normalnom' životu.'

Nedavno ste potpisali odluku po kojoj prihvaćate ispriku Manuela Štrleka da se ponovno stavlja na raspolaganje reprezentaciji. - Kao što znate, Manuel Štrlek je poslao molbu Upravnom odboru i Skupštini HRS-a, i ispričao se. Kako se bližio rok za prijavu igrača za olimpijske kvalifikacije u Parizu, koje su kasnije otkazane, a evo nedavno su i same Olimpijske igre odgođene, bilo je nemoguće u uvjetima prijetnje korona virusa koji je počeo kreirati naš život, sazvati sjednicu Upravnog odbora ili Skupštine HRS-a, a naš Statut mi dopušta tu mogućnost, ja sam naravno potpisao odluku o dopuštenju Manuelu Štrleku da se stavi na raspolaganje reprezentaciji. Sada je sve na izborniku Lini Červaru. Ukoliko bude trebao Manuela Štrleka, on će ga i pozvati. Inače jasno je svima, on je sjajan igrač i jako mi je drago da se cijela ta priča završila na ovaj način.

PRENOSIMO www.hzsn.hr FOTO Dalibor Urukalović/PIXSELL

Izdvojeno


Reci što misliš!