7 DANA NA 4 RIJEKE: Sportska 2018. bila je nevjerojatna godina, zahvaljujući sportašima dugo će se pamtiti!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sportska 2018. bila je nevjerojatna godina,
zahvaljujući sportašima dugo će se pamtiti!

U životima svakog od nas ponekad je teško pronaći mjerilo za uspješnost, ali u sportu je to uvijek vrlo lako. Rezultat nas čini prosječnima, boljima ili lošijima od drugih, a hrvatski sportaši u 2018. godini u većini su slučajeva bili bolji od konkurencije. Tijekom 26 godina svog postojanja Hrvatska je obilježila sjajne sportske uspjehe.

VATRENI

Prošlo je točno 20 godina od najvećeg uspjeha naših nogometaša kad su Vatreni u Francuskoj osvojili brončanu medalju. U Rusiji su otišli korak dalje i plasirali se u veliko finale osvojivši srebrnu medalju. Nema apsolutno nikakve sumnje – plasman u finale SP-a i srebrna medalja najveći je uspjeh u povijesti hrvatskog sporta. Nakon što je Luka Modrić ove godine već pokupio čitav niz priznanja – najbolji igrač SP-a u Rusiji, najbolji igrač svijeta u izboru FIFA-e, najbolji nogometaš svijeta u izboru Goala, premoćno je osvojio i Ballon d’Or, a na isteku 2018. izabran je i za najboljeg sportaša Hrvatske u anketi SN i HOO.

DAVIS CUP Nevjerojatan pothvat napravio je Goran Ivanišević 2001. godine kada je s pozivnicom stigao na turnir u Wimbledon, na kraju u finalu srušio Australca Raftera i podigao trofej. Postao je tako igrač s najnižim rankingom u povijesti (125.) i prvi s pozivnicom koji je osvojio ovaj turnir. Na novi veliki pojedinačni uspjeh čekali smo punih 13 godina, sve do 2012. godine i trenutka kada je Marin Čilić osvojio US Open. Između dva velika Grand Slama tenisači su uspjeli osvojiti Davis Cup. U Bratislavi (2004.) uspjeh je to koji će također ostati zabilježen u povijesti hrvatskog sporta. Osvajanje svjetskog naslova u Francuskoj naše Davis Cup reprezentacije, posljednjeg u dosadašnjem formatu, ostati će zabilježeno zlatnim slovima u povijesti svjetskog tenisa.

OLIMPIJSKE IGRE Hrvatska košarkaška reprezentacija stigla je do srebra u Barceloni na prvim ljetnim Olimpijskim igrama nakon samostalnosti 1992. godine predvođeni legendarnim kapetanom Draženom Petrovićem. Na Olimpijskim igrama u Atalanti 1996. godine rukometaši su stigli do zlata – prvog u povijesti Hrvatske. Za rukometnu reprezentaciju nastupila su i dva karlovačka igrača – Valner Franković i Vladimir Šujster. Ponovno su nas učinili ponosnima u Ateni 2004. godine kada su ponovili uspjeh iz Atlante i još jednom Hrvatsku odveli na tron. Velika Janica Kostelić nas je nebrojeno puta učinila ponosnima. Ukupno je tijekom karijere osvojila 6 olimpijskih medalja, a njena priča je počela u Salt Lake Cityju gdje je pokazala nevjerojatnu dominaciju i u Hrvatsku se vratila s 3 zlata – kombinacija, slalom i veleslalom i jednim srebrom iz superveleslaloma. Hrvatska je bila prvak svijeta u vaterpolu postala 2007. godine u Melbourneu. Pet godina kasnije Barakude su otišle i korak dalje i osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Londonu.

KRALJICE Splićanka Blanka Vlašić je godinama dominirala skokom u vis, a kolekcija svih njenih uspjeha i osvojenih medalja je uistinu nevjerojatna. U svojoj bogatoj kolekciji ima olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. godine i broncu iz Rio de Janeira 2016. godine, dva svjetska zlata iz Japana 2007. i Njemačke 2009. godine, dva svjetska srebra, zlato s EP-a u Barceloni 2010. godine, uspjesi na dvoranskim prvenstvima, pobjede u Dijamantnoj ligi, a posebno se pamti skok iz 2009. godine kada je skočila 2,08 metara i postavila drugi najbolji rezultat svih vremena. Blanku je uspjela nadmašiti Sandra Perković koja već godinama sa svojim diskom ‘mete’ konkurenciju, a najveći uspjesi su joj zlata na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. godine, četiri zlata na europskim prvenstvima (Barcelona 2010., Helsinki 2012., Zürich 2014., Amsterdam 2016.), a osvojila je i deset Zlatnih i Dijamantnih liga u nizu. Najduži hitac Sandre Perković letio je 2014. godine 71,08 metara i to je najbolji rezultat na svijetu od 1989. godine.

TOP LISTA 1. Svjetsko srebro nogometaša, 2. Janičine olimpijske medalje, 3. Rukometno olimpijsko zlato, 4. Osvajanje Davis cupa, 5. Olimpijsko srebro košarkaša, 6. Osvajanje teniskog Grand Slama, 7. Vaterpolsko olimpijsko zlato, 8. Atletske olimpijske i svjetske medalje, 9. Veslačke svjetske i olimpijske medalje, 10. Mavrović za svjetski tron, Hrgoviću olimpijska medalja

Sportska 2018. bila je nevjerojatna godina i zahvaljujući hrvatskim sportašima još će se dugo pamtiti. Još sretnija vam bila 2019. godina!

KARLOVAČKI SPORT Još uvijek aktualni laureati karlovačkog sporta za 2017. (do 25. siječnja 2019. i izbora laureata karlovačkog sporta za 2018.) jesu karataš Dino Povrženić, gimnastičarka Petra Furač, rukometaši i odbojkašice. U 2018. godini KA-sport se baš i ne može pohvaliti nekim većim uspjesima u ekipnim sportovima osim možda bjezbolaša i rukometašica koje su otišle u rang više. Rukometaši su ispali iz Premijer lige, košarkaši Šanca potonuli u treći rang, odbojkaši su nažalost u raspadu … Bilo je ponekog pojedinačnog bljeska (Petra Furač je ove godine bez jače konkurencije) te, na primjer, najboljeg karlovačkog veslača Dominika Šutala koji je godinama u samom vrhu ali dosad nije imao naklonost glasača. Sad ili nikad – ponadati se treba trećoj sreći! U nadolazećem izboru bi mu se konačno trebalo posrećiti. Što nam je preostalo?

IN MEMORIAM Nažalost u 2018. oprostili smo se i od nemalog broja velikana hrvatskoga sporta. Napustili su nas stolnotenisač Dragutin Šurbek, boksač Marijan Beneš, nogometni trener Stanko Poklepović I košarkaški trener Boško Božić … Novinari Zvonimir Magdić i Predrag Lucić. U Karlovcu bivši košarkaši i košarkaški treneri Ivan Dobranić i Vladimir Đukić, kapetan proslavljene petorke Željezničara Ivan Jeličić – Čipi, sportski djelatnik Josip Rogoz, jedan od najuspješnijih karlovačkih veslača Želimir Nejak, dugogodišnji dopisnik nekih gradskih medija Željko Gvozdić, kazališni redatelj i nekadašnji košarkaš Željezničara Georgij Paro.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest