7 DANA NA 4 RIJEKE: Učenik, profesor, učitelj i pedagog, animator, fotoamater, novinar …

Ovo je tek kratka priču o čovjeku koji je tehničkoj kulturi posvetio čitav svoj život. Zasigurno nije klasična sportska priča, iako se u pojedinim ograncima (nazovimo ih tako) tehničke kulture članovi klubova sportski nadmeću. No, svakako je to priča koju vrijedi zabilježiti i u redovima ove tjedne kolumne.

Ovogodišnji dobitnik Plakete Grada Karlovca za 2019. godinu je i prof. Miljenko Ožura, dugogodišnji član i dopredsjednik te član Izvršnog odbora Zajednice tehničke kulture Karlovca i Karlovačke županije, čovjek koji je više od 50 godina svoga života posvetio tehničkoj kulturi. Predlagač je bilo Društvo pedagoga tehničke kulture Karlovačke županije, a prijedlog su podržali još i Zoran Kušan, glavni urednik časopisa ABC tehnike te Zajednica tehničke kulture Karlovca i Karlovačke županije. “Svojim dugogodišnjim radom kao pedagog, animator tehničke kulture i voditelj raznih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture i klubova mladih tehničara, dugogodišnji voditelj Stručnog aktiva učitelja tehničke kulture Karlovca i županije umnogome je pomogao da se vrijednosti tehnike i tehničke kulture sprovode u svakodnevnom životu, u školi i slobodnom vremenu naših učenika i mladeži u našem Gradu …”, piše između ostaloga u obrazloženju prijedloga.

ODUVIJEK ZALUĐEN TEHNIKOM

Kao Dubovčak susjeda Miljenka Ožuru s Borlina poznajem cijeli svoj život i znam da je oduvijek bio zaluđen tehnikom. Ne treba sumnjati da sve svoje znanje, vrijeme i trud nije uložio u svoj životni poziv. Nisam zbog toga subjektivan, dapače, potpuno sam siguran da ovogodišnje javno priznanje Grada Karlovca koje mu je dodijeljeno povodom 440. rođendana Karlovca dolazi u prave ruke. Priznanje je to i za karlovačku Zajednicu.

Mnogi koji su radili s prof. Ožurom mogli su se uvjeriti da je kao učitelj i pedagog, a kasnije i učitelj savjetnik, svojim radom na osnovnim školama Banija i Dubovac pokrenuo niz radova za boljitak i nenametljivo prihvaćanje rada i tehničkih aktivnosti djece kroz klub mladih tehničara, natjecanja, smotre te izložbe inovacija u Hrvatskoj i šire. Kao dugogodišnji novinar-suradnik časopisa ABC tehnike svojim je prilozima naglašavao stalan rad s djecom i pri odabiru budućih tehničkih zanimanja. Tako da su uz natjecanja i uz prikladne tekstove i radove djeca Karlovca bila često isticana kao primjer dobrog rada i suradnje škola, Hrvatske zajednice tehničke kulture i njenih udruga. Posebno je za istaći uspješne nastupe njegovih učenika na smotrama inovacija u Karlovcu, Zagrebu, Biogradu na moru i drugim hrvatskim gradovima.

Klub mladih tehničara OŠ Dubovac jedan je od prvih klubova na području Karlovca koji je osnovan na samom početku organiziranja predmeta tehničke kulture još 1963. godine.

– Moj prvi učitelj i voditelj bio je g. Rudolf Brozović. Sjećam se da su organizirane bile elektrostrojarska sekcija, modelari i maketari, fotoamateri te prometne aktivnosti. Uz vodstvo ondašnjeg učitelja fizike g. Josipa Vukovića povremeno su radili i radioamateri. Postavljane su zapažene i za danas uzorne školske izložbe radova. Naši mladi tehničari nastupali su na ondašnjim gradskim, kotarskim i saveznim manifestacijama – prisjeća se Miljenko Ožura svojih đačkih dana u staroj OŠ “Janko Mendiković” podno Starog grada Dubovca i župne crkve Majke Božje Snježne.

NEKADAŠNJI ĐAK PA PROFESOR NA ISTOJ ŠKOLI

Međutim, izrazit rad i aktivnost kluba zapažena je preseljenjem 1979. godine u današnju školsku zgradu u Primorskoj ulici. Od siječnja 2004. godine u OŠ Dubovac na mjestu učitelja i voditelja Kluba mladih tehničara zapošljava se profesor tehničke kulture Miljenko Ožura, nekadašnji đak i mladi tehničar dubovačke škole. Ubrzo se okupljaju suradnici za pojedine aktivnosti… Nastupa se na natjecanjima, smotrama i izložbama. Klub djeluje uz povremenu materijalnu potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture Karlovac i Grada Karlovca. Zahvaljujući prof. Ožuri na Dubovcu je bilo sjedište Stručnog vijeća učitelja tehničke kulture Karlovačke županije. Škola je bila uključena i u IPA (Instrument for Preaccession Assistence) pomoć u tranziciji i jačanju institucija. Program Europske zajednice za popularizaciju i širenje tehničkih saznanja.

– Rad kluba nastavlja se uglavnom iz područja prometa, fotografije i povremeno elektronike… Sve to uz vrle i marljive učitelje te zahvaljujući novoj školskoj zgradi i radionici opremljenoj po svim standardima. Škola je bila domaćin dijelu natjecanja i Republičkoj smotri 1979. godine – kaže Ožura i dodaje:

– Učitelji su imali dugogodišnju stalnu podršku od nekadašnjeg ravnatelja Ilije Kordića te sadašnje ravnateljice Irmeline Sablić. Praćen je razvoj tehnike te se stalno pomalo obnavljao i nabavljao suvremeniji alat i uređaji. Radionica je i danas skromno opremljena, ali ipak služi za primjer drugim ravnateljima. Povremeno se izvode i ogledna predavanja te vođenje pripravnika. Izvodi se i pokusna nastava tehničke kulture – ističe Ožura.

Učitelji i učenici škole sa Dubovca bili su nositelji razvoja informatičkih sadržaja i početaka uvođenja programa u redovitu nastavu. Svojim su radovima bili suradnici u časopisu ABC tehnike. Za uspješan rad dodijeljena im je Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture, Priznanje Hrvatske zajednice tehničke kulture Karlovačke županije i Državna nagrada “Faust Vrančić” kao jedinoj osnovnoj školi u Hrvatskoj. Ožurin doprinos u tome je nemjerljiv.

PRIZNANJE JE TO I ZA ZAJEDNICU

Zajednica tehničke kulture grada, krovna je organizacija u Karlovcu, prošle godine je obilježila 70 godina svog rada. Evocirana je važnost i kvaliteta članova i udruga. Veliki jubilej je dostojno obilježen. U 2018. godini članstvo je povećano, tako da sada ima 18 udruga članica sa više od 5.800 članova među kojima su vrlo aktivni natjecatelji iz Aerokluba (AK Karlovac), Aero-modelarski klub (AMK Karlovac), Klub za podvodne aktivnosti (KPA Karlovac), Roniteljski klub Zrinski (RK Zrinski), Speleološko društvo (SD Karlovac), Sportski moto klub (SMK Karlovac) i drugi. Nagradu Grada Karlovca dobio je Albert Gajšak, mlad inovator i dugogodišnji član Zajednice koji je, kao elektroničar ili kao robotičar, postigao zapažene rezultate, te je sada mlad poduzetnik sa vlastitim proizvodima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest