7 DANA NA 4 RIJEKE: Nakon plasmana Vatrenih na Euro 2020, nogometna javnost s nestrpljenjem očekuje utakmicu Dinama u Milanu

Utakmica 5. kola skupine C UEFA Lige prvaka Atalanta BC – GNK Dinamo je na rasporedu za tjedan dana (utorak, 26. 11. 2019.) u Milanu s početkom u 21,00 sat.

Zlatko Dalić jasno je nakon trijumfa na Rujevici poručio da će voditi Hrvatsku na Euru 2020. godine. To i nije bilo upitno, bez obzira na basnoslovne ponude iz Kine, Saudijske Arabije ili Emirata. Hrvatskom nogometnom savezu sada je prvi zadatak i prioritet u pripremi za Euro zadržati izbornika i za sljedeći ciklus, za kvalifikacije i Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Kako ga HNS može zadržati? Bilo kako, ali na prvom mjestu sigurno je sređivanje stanja u HNS-u, gdje zasad između dva vodeća čelnika Marijana Kustića i Davora Šukera nema ni slike ni tona.

Nakon plasmana Vatrenih na Euro 2020. sada s nestrpljenjem očekujemo plasman prvaka države, GNK Dinamo, u osminu finala Lige prvaka. Dinamo je nizom nesretnih okolnosti izgubio prednost protiv Šahtara u završnici utakmice. To je u već viđenom Dinamovu stilu. No, događalo se to i drugim klubovima … Modri još uvijek imaju realne šanse plasirati se u drugi krug, ništa još nije gotovo. Dinamo je uzeo bod koji ga još uvijek drži u realnoj igri za prolaz dalje. Treba vjerovati i boriti se do kraja.

MOGUĆI SCENARIJI

Dinamu je put do osmine finala nakon maksimirske utakmice neusporedivo teži. City drži čelnu poziciju skupine s 10 bodova. Ukrajinci su skočili na drugo mjesto s 5 bodova, koliko ima i Dinamo. Razlog je bolji međusobni omjer, odnosno gol više postignut u međusobnim ogledima u gostima. Atalanta je na začelju s jednim bodom.

Ostala su još dva kola u skupini, a raspored izgleda ovako: U idućem kolu Manchester City dočekuje Šahtar, a Dinamo ide u goste Atalanti. U posljednjem kolu City gostuje na Maksimiru, a Atalanta u Ukrajini. S obzirom na to da je previše kombinacija još u igri, za potrebe ovih kalkulacija računajmo na najrealniji ishod u ove četiri preostale utakmice a to je da će City pobijediti Šahtar kod kuće. Englezi bi time osigurali prvo mjesto u skupini, a Dinamu bi, s pobjedom u gostima kod Atalante, u posljednjem kolu bio dovoljan i bod protiv rasterećenog Citya za drugo mjesto. Odigra li Dinamo neodlučno u Milanu, preskače Šahtar za bod, eliminira mogućnost da ga Atalanta preskoči, ali mu i dalje pobjeda protiv Cityja na Maksimiru sigurno donosi prolazak u 1/8 finala. U tom bi slučaju Atalanta u posljednjem kolu u Ukrajini još imala motiv Europske lige, pa bi Modri uz pomoć Talijana mogli i bez pobjede do prolaska dalje. Izgubi li, pak, hrvatski prvak od Atalante, dodatno si komplicira situaciju, jer mu onda za prolazak skupine uz pobjedu nad Cityjem treba i da Atalanta ostane neporažena u Ukrajini.

Puno je kombinacija, no sigurno je jedino da Dinamo u posljednja dva kola mora osvojiti više bodova od Šahtara ako želi u 1/8 finala Lige Prvaka. Čak i Atalanta još ima šanse za prolazak, ali samo u scenariju u kojem i ona i City upišu pobjede u oba preostala kola. Dinamu na ruku ide činjenica da bi City mogao u Maksimir doći u šarenom sastavu. Osim što bi do tada trebao osigurati prvo mjesto u skupini, susret s Dinamom dolazi mu između prvenstvenih derbija s Manchester Unitedom i Arsenalom pa je za očekivati da će Guardiola odmarati najbolje igrače. Ali, i bez njih je City prilično jak. Ne uspije li hrvatski prvak doći do drugog mjesta, važno je da ostanu treći u skupini jer ih to vodi u 1/16 finala Euro lige, mjesto koje su do prošle godine čekali gotovo pola stoljeća. No, europsko proljeće u Ligi prvaka ipak je nešto što si i Nenad Bjelica i njegovi igrači žele.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest