7 DANA NA 4 RIJEKE: Stišana euforija, povratak u realnost je ipak najbolja opcija za hrvatski nogomet

7 DANA NA 4 RIJEKE: Stišana euforija, povratak u realnost je ipak
najbolja opcija za hrvatski nogomet

Završen je jesenski dio natjecanja u 1. i 2. županijskoj nogometnoj ligi. Prvaci županijskih liga bili su poznati već ranije, a u posljednjim utakmicama samo su potvrdili svoju jesensku dominaciju.

Kod prvoligaša Ogulin sa 7 bodova prednosti osvaja naslov jesenskog prvaka Ljestvica: 1. Ogulin 37 bodova, 2. Slunj 30, 3. Croatia 78 23, 4. Zrinski Ozalj 21, 5. Ilovac 19, 6. Duga Resa 1929 18 (-6), 7. Korana 18 (-10), 8. Dobra (SP) 15, 9. Vojnić 95 13, 10. Draganić 1.

Kod drugoligaša jesenski prvak je Vatrogasac, sa 5 bodova prednosti. Ljestvica: 1. Vatrogasac 35 bodova, 2. Krnjak Barilović 30, 3. Kupa 24, 4. Dobra (N) 23 (+18), 5. Oštarije 23 (+7), 6. Frankopan 20, 7. Vrlovka 17, 8. Cetingrad 16, 9. Šišljavić 15, 10. Mrežnica 13, 11. Mladost (R) 11 (-12) ,12. VOŠK 11 (-27), 13. Mladost (ZO) 8, 14. P. gora 5.

Nogometaši Karlovca 1919 opet su neugodno iznenadili domaćim porazom u pretposljednjem kolu 4. HNL – Središte. Bodove sa stadionu s desne obale Korane odnosi im pretposljednje Gradiće, nakon što ih je kolo prije već bila “potopila” Bistra. Karlovac 1919 nalazi se na 9. mjestu ljestvice od 16 klubova, a u posljednjem kolu gostuje kod petrinjske Mladosti. Koja sezona?!

Ali, vratimo se ljepšim stvarima iz područja “najvažnije sporedne stvari na svijetu”. “Vatreni” su protekli tjedan zaokupili sportsku javnost Hrvatske. Hrvatska je odigrala dvije posljednje utakmice Lige nacija od kojih nas je prva podigla u euforiju, a druga gurnula u depresiju.

Doživjeli smo poraz na Wembleyju protiv Engleske u posljednjoj utakmici skupne faze Lige nacija. Vatreni su prokockali vodstvo u nekoliko minuta. Petnaest predugih minuta dijelilo je Hrvate od prvog mjesta i Final Foura u Portugalu lipnja 2019. Englezi su se osjećali jednako, ali na suprotne datume.

Da smo pobijedili, išli bismo na Final Four, da smo izborili remi s pogotkom, bili bismo drugi u skupini i nastavili svoj put u ovom zapravo silno zanimljivom natjecanju Lige nacija. Skliznuli smo u drugi rang Lige nacija što znači da ćemo premijerno veliko finale gledati s TV ekrana, a potom za dvije godine startati u Ligi B, gdje će, čisto da nam poraz lakše padne, biti i Njemačka.

Ipak nešto, remijem Njemačke i Nizozemske dan kasnije, Hrvatska je osigurala status nositelja na skorašnjem ždrijebu skupina za EP 2020. Status nositelja imat će 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija, a Hrvatska će s 4 osvojena boda biti sigurno ispred Njemačke s 2 te Islanda koji je natjecanje završio bez bodova.

Nema razloga za nezadovoljstvo ali ima za tugu koja će trajati. Nama može biti utjeha što nas Englezi, zemlja koja je kolijevka nogometa, tretiraju velesilom. Nesretni što su izgubili polufinale SP-a a sada slave što su se u Ligu nacija provukli kroz ušicu igle. Polako, bit će još Liga nacija. Što ako sljedeći ciklus provedemo u drugoj jakosnoj skupini? Zbog toga je i upravo svršena jesenska avantura služila kao priprema za proljetni kvalifikacijski start.

U ovome času definitivno je za nas važniji ždrijeb kvalifikacija za EP 2020. koji će se održati 2. prosinca ove godine u Dublinu. U 5 skupina igrat će po 5 reprezentacija, a u 5 skupina po 6 reprezentacija. No još uvijek nije poznat status svih nositelja koji će dobiti 10 najboljih od 12 sudionika elitnog razreda Lige nacija.

Sveukupno, bez obzira na poraz od Engleske i na niz pokazanih slabosti u obrambenoj igri, kao i bez obzira na činjenicu da u premijernom izdanju Lige nacija nismo opstali u elitnom razredu, ipak se nakon onih 0-6 u Elcheu i mršavih 0-0 u Rijeci može naći niz pozitivnih detalja, koji nude optimizam za sljedeće ispite u kvalifikacijama za Euro 2020. A to je u prvom redu spoznaja da je u posljednje dvije utakmice proširen igrački kadar s mlađim snagama.

– Definitivno, meni je ova jesen ukazala da ovo što je dosad bilo, ova lutanja s pozivanjem igrača koji ne igraju, da toga više ne bi smjelo biti. I neće biti. Jednostavno, dolaze kvalifikacijske utakmice, u njima nemamo pravo na kiks i više nemamo mogućnosti nešto gledati, provjeravati ili kontrolirati. Gotovo je s tim. Oni koji će igrati u klubu bit će s nama. Trebaju nam ljudi koji stalno nastupaju i u formi su – najavio je dan poslije izbornik Dalić.

Bez prijateljskih utakmice, dakle u kvalifikacijama na SP i u Ligi nacija, dolazimo do podatka da je Hrvatska nogometna reprezentacija imala je najuspješniju godinu u povijesti i stoga Vatreni zauvijek ostaju ponos nacije, hrvatski navijači pamtit će 2018. za sva vremena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest