7 DANA NA 4 RIJEKE: U predblagdanskoj kolumni – samo o ljepšoj strani karlovačkog sporta!

7 DANA NA 4 RIJEKE: U predblagdanskoj kolumni – samo o ljepšoj
strani karlovačkog sporta!

Kako ove godine više nećemo izići koristim prigodu svim sportašicama i sportašima te sportskim djelatnicima, i dakako svojim vjernim čitateljima, poželjeti sretan i čestit Božić, a u 2019. godini puno zdravlja i uspjeha na sportskom planu i uopće u životu.

Hrvatski rukometni klub Karlovac i igrači Mateo Radočaj, Ivan Rukavina i Juro Čakarić dobili su nedavno priznanje izborom u najbolju vrstu hrvatske juniorske i kadetske reprezentacije. Oni su, možda, slijednici Ogulinca Luke Cindrića, zasigurno najuspješnijeg rukometaša Karlovačke županije koji je (pre)kratko igrao i u dresu HRK Karlovca za koje je vrijeme bio i najbolji strijelac Premijer lige. Državno priznanje došlo je i u ruke bivše istaknute dubovačke rukometašice prof. Anđelke Badovinac, a i Lino Červar je dao svoj doprinos karlovačkom rukometu. O svemu tome, ljepšoj strani sporta, pišemo u ovoj predblagdanskoj kolumni.

IVAN RUKAVINA I JURO ČAKARIĆ

Dva igrača HRK Karlovca na glavnom su popisu izbornika Siniše Markote za okupljanje – pripreme hrvatske muške kadetske reprezentacije (selekcija 2000. godište) koje će se održati 9. siječnja iduće godine u Sesvetama. Radi se, naime, o talentiranim prvotimcima Karlovca Ivanu Rukavini i Juri Čakariću kojima ovo nije prvi poziv u spomenutu selekciju. Karlovčanin koji igra za HRK Goricu, Ivica Ljubić, pozvan je ali kao pričuvni igrač. Trener vratara te reprezentacije je nekadašnji vratar prvoligaške ekipe Karlovca, Čakovčanin Sanimir Radek, inače vlasnik sportskog portala Sportilusu (www.sportilus.com)

MATEO RADOČAJ

Golman prvoligaške momčadi HRK Karlovac Mateo Radočaj dobio je poziv izbornika muške juniorske rukometne reprezentacije Hrvatske Davora Dominikovića da se, kao pričuvni igrač priključi kontrolnom okupljanju, od 18. do 23. prosinca 2018. u Poreču. Na izbornikovom popisu je 20 igrača te još 6 pričuvnih igrača. Mateo Radočaj jedini je igrač koji je pozvan iz HRK Karlovca. Na glavnom popisu izbornika još su dva bivša karlovačka rukometaša koji više ne nastupaju u dresu svoga matičnog kluba – Tomislav Špruk (GRK Varaždin 1930) i Adrian Miličević (skopski RK Metalurg). Novi trener reprezentacije je Karlovčanin Dinko Đanković, aktualni trener RK Poreč.

LUKA CINDRIĆ

Ogulinac i bivši rukometaš Karlovca, skromni i marljivi Luka Cindrić, proglašen je za najboljeg rukometaša Hrvatske u 25. izboru Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti. Cindriću je ovo drugi uzastopni naslov najboljeg rukometaša Lijepe Naše. Rekorder s pet naslova je Ivano Balić, a s četiri ga slijedi Domagoj Duvnjak. U godini bez Duvnjaka, Cindrić je bio lider hrvatske vrste, a iz Vardara je preselio u Kielce. S Vardarom je nastupio na Final Fouru Lige prvaka, te slavio u SEHA ligi. Najbolji trener je Lino Červar kojem je ovo već deveta nagrada, a najbolji sudački par su 10. put Matija Gubica i Boris Milošević. Prošle godine sudili su finale europskog prvenstva između Španjolske i Švedske, završni turnir SEHA lige, domaće finale muškog Kupa, a bili su i gosti Američkog prvenstva na Grenlandu gdje su sudili susret odluke Grendland – Čile za nastup na SP-u u Njemačkoj i Danskoj.

ANĐELKA BADOVINAC

Anđelka Badovinac, profesorica Kineziologije i članica Udruge kineziologa Karlovca, primila je Zahvalnicu za uspješan dugogodišnji rad koje Hrvatski kineziološki savez dodjeljuje zaslužnim kineziolozima RH smatrajući da svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem promiče vrijednosti bavljenja tjelesnom aktivnošću i sportom mladih, posebno u Učeničkom domu Karlovac. Inače, Anđelka Badovinac bila je uspješna je rukometašica Dubovca, članica slavne dubovačke ekipe iz 80-ih godina prošloga stoljeća koja je 1984. osvojila prvenstvo Hrvatske na turniru regionalnih liga u Umagu. Godinu dana kasnije uspjeh je ponovljeni te su izborili “vizu” za Drugu ligu – sjever. Pored “Anđe” u toj su odličnoj ekipi Dubovca igrale: sestre Marijana, Anica i Štefica Žaja, Sanda Humjan, Natalija Barać, Inga Kristić, Katarina Vrbanić, Ksenija Ličina, Dragica Adamović, Dragica Borčić, Renata Grgas, Božica Šipuš, Ljiljana Nešev, Ivančica Žuljić, Ana Furlan, Đurđa Kurjančić, Andreja Ban, Indira Antolić, Bara Muić i druge.

LINO ČERVAR

Najtrofejniji hrvatski rukometni trener, legendarni Lino Červar napustio je klupu hrvatskog prvaka PPD Zagreba. Klupu hrvatskog prvaka Červar je preuzeo u lipnju 2018. godine, a sada odlazi nakon svega pet mjeseci provedenih na klupi. Vijest je to koja je odjeknula u hrvatskim medijima… Posvetiti će se hrvatskoj reprezentaciji koju čeka nastup na Svjetskom prvenstvu na kojem će loviti medalju. Inače, za one koji nisu znali Lino Červar je bio izbornik reprezentacije Italije koja je dvaput gostovala u Karlovcu i igrala sa RK Dubovac. Uspješan sparing – partner rukometnoj reprezentaciji Italije na parketu dvorane kraj Korane bili su rukometaši Dubovca 16. siječnja 1984. godine. Talijani su pobijedili 25:22. Bila je to i oproštajna utakmica dugogodišnjeg saveznog rukometnog suca Zlatka Šimeckog te igrača Miloša Đankovića i Miroslava Brakusa. U ŠSD je iste godine u prosincu gostovala ženska rukometna reprezentacija Italije kojoj su se suprotstavile igračice Dubovca. Pobijedile su žuto-zelene rezultatom 28:19.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest