7 DANA NA 4 RIJEKE : Svi podjednako ne razumiju probleme karlovačkog streljaštva

7 DANA NA 4 RIJEKE : Svi podjednako ne razumiju probleme
karlovačkog streljaštva

STRIJELCIMA STRELJAŠTVO

Na Izbornoj godišnjoj skupštini Streljačkog kluba Karlovac izglasano je novo rukovodstvo. Predsjednik je postao Davor Trbušić, dok su potpredsjednici Siniša Kotur i Ivan Brozović. Sve redom aktivni strijelci! Dobili su jednodušnu podršku članstva. U Izvršni odbor su opet izabrani strijelci – Boris Ramušćak, Miško Kokalović i Damir Miholić te streljačica Jasmina Svilić. Strijelci koji su sada izabrani natječu su se na serijskoj zračnoj puški i pištolju, kao i u međunarodnom programu – MK serijskoj puški i pištolju te VK serijskom i standard oružju – puški i pištolju.

Na skupštini je opetovano ogorčenje na otežan rad zbog ograničenja uporabe strelišta u Luščiću, kako za treninge tako i za administrativan rad. Novo rukovodstvo kluba konstatiralo aktualne probleme. Kažu da raspored i vrijeme treninga određuju birokrati KŠZ-a i tvrtka Mladost d.o.o.. Nije ponuđeno rješenje za najaktualniji problem – angažiranje u privlačenju mladih s naznakom da zgrada strelišta postane predmet njihovog okupljališta a ne zdanje koje je samo na nekoliko sati pristupačno, a sve ostalo vrijeme utvrda neiskorištenosti i promašaj svojoj svrsi. Za iznalaženje boljeg rješenja založio se i Mladen Kuka, predstavnik “sportske vlade” na streljačkoj skupštini.

Pojedinci bi morali shvatiti da se treba prilagoditi vremenu. Mladima ponuditi zanimljive sadržaje a tek onda očekivati rezultate. ‘Ljudi koji na razini grada skrbe o karlovačkom sportu prvi bi to trebali razumjeti i pomoći te sudjelovati u rješavanju spomenutih problema, a ne sakrivati se iza događaja i financijskih kalkulacija’ – poručuju strijelci sa svoje Izborne skupštine.

USPJESI U SJENI

Podsjetimo da karlovački strijelci već godinama imaju zapaženih rezultata, niz odličja i s posljednjeg prvenstava države. Pojedinačno je Nikola Grčić ovogodišnji državni prvak na serijskoj MK puški u ležećem položaju, kao i kadetski sastav za koji nastupaju Tvrtko Vrcić, Marko Rebrović i Dino Plavetić. Među najuspješnije ubraja se i Ivan Hrebac koji je jedan od najsvestranijih streljačkih veterana Hrvatske a natječe se na serijskom revolveru gdje se okitio zlatnom kolajnom u C kategoriji. Do brončanog odličja za ovu godinu došao je i Siniša Gorup, u disciplini PAP, kao i njegova ekipa Grčić, Kokalović, Kotur. Nesalomljivi majstor – strijelac, Marijan Tončić, unatoč već poodmaklim godinama za aktivnog sportaša još mu nije “zahrđalo oko”. Zasjao je u srebrnom sjaju na vojničkoj puški 7,9 mm.

U Hrvatskoj ligi seniorski sastav SK Karlovac je ove sezone treći na serijskoj zračnoj puški, a pucali su Grčić, Kotur i Trbušić. Karlovački juniori, Leon i Petar Svilić te Karlo Bićak, u istoj disciplini osvajanjem brončane medalje pokazali su da su dostojni slijednici svog seniorskog sastava. Valja istaći i kadete, a naročito o Tvrtku Vrciću, koji je u nadmetanju 93 strijelaca na PH na serijskoj zračnoj puški u kvalifikacijama zauzeo prvo mjesto, da bi u finalu nažalost bio četvrti, što je također lijep uspjeh. Tu su još i ostali strijelci iz momčadi – Dino Plavetić i Marko Rebrović. Posebnu pohvalu zaslužuje streljačica, “kraljica KA streljaštva” Jasmina Svilić, koja je majstorica na serijskoj MK puški, a na PAP-u je među 37 strelkinja zauzela 18. mjesto na prvenstvu Hrvatske. Uspjesi su to koji su u sjeni takozvanih popularnijih sportova.

OPĆA DOBROBIT

Za pohvalu je što kakvu-takvu masovnost nastupa na turnirima ostvaruju na dobrobit općeg karlovačkog streljaštva postignutim sporazumom da se u duhu pravila “posuđuju” strijelci klubovima: Dubovac, Pivovara, Lola Ribar, Kupa i Bastion.

Uočljivo je, međutim, da karlovačkom streljačkom klubu nedostaju streljačice (kao što i nedostaju sportašice karlovačkom sportu), da su kadeti premalo zastupljeni i da gadno “šepaju” na međunarodnom i olimpijskom programu. Da sve ne bude u ovom stilu pobrinuli su se pištoljaši koji su svojim (ne)nastupima potpuno zasjenili dosadašnje uspjehe.

Nažalost, ili na sreću, u širim društveno političkim krugovima – među političarima, ne postoji interes za sudjelovanje u radu ovog tradicionalnog i poprilično uspješnog karlovačkog sportskog kolektiva. Nije to nogomet, jer da jeste možda bi bilo drugačije? A i inače, političari u zadnje vrijeme bježe od sličnih obveza iz više razloga, da sad ne ponavljamo nešto što je odavno već dobro poznato. Lijepo je čuti poruku “sport sportašima” ali… Nikako je uskladiti za boljitak obiju strana – ako političari jesu uključeni nije dobro, a ako ih nema opet nije dobro! U karlovačkom sportu ih je sve manje, nema onih iz prvih redova. Opekli su se na košarci, nogometu i rukometu pa sad pušu i na hladno. Prebacili su odgovornost na svoje niže članove… I sve se tako vrti u krug!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest