7 dana na 4 rijeke: Tjedni olimpijski pregled iz Brazila

Za vrijeme održavanja Olimpijskih igara izvještavati ćemo tjednim pregledom o nastupima svih naših sportaša na OI Rio 2016 koristeći se informacijama i fotografijama dobivenim svakodnevno od PR službe Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i šefa Hrvatske olimpijske kuće na Igrama u Brazilu Jure Ozmeca, predsjednika Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN). Hvala im na tome!

U Olimpijskom selu 17.950 sportaša i pratećih osoba

Samo nas dva dana dijele od svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju, a u Olimpijskom selu je većina od 3.604 apartmana popunjena. Do početka Igara u Selu će se smjestiti 17.950 sportaša i pratećih osoba.

Najbrojnije su delegacije SAD-a s 560, Brazila s 477, Njemačke s 432 i Australije s 428 sportaša. Brojku od 400 sportaša prelaze i kineska i Francuska delegacija, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski odbori Velike Britanije, Japana, Kanade, Španjolske i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske odbore Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.

Selo se sastoji od 31 novoizgrađene stambene zgrade, dugo je 1,5 kilometar a na njegovoj izgradnji radilo je oko 18.000 radnika. Delegacijama su na raspolaganju biciklističke staze, sprave za vježbanje na otvorenom, ogromna teretana te restoran koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Može primiti 5.000 osoba istodobno a u njemu se dnevno posluži 60.000 obroka. Osim sportaša i pratećih osoba, u Selu se zadržava i 13.000 volontera i raznih djelatnika.

Što se hrvatske olimpijske delegacije tiče, sutra se očekuje dolazak boksača Filipa Hrgovića i Hrvoja Sepa te njihovog trenera Leonarda Pijetraja. U Selo se sutra s priprema u Salvadoru vraća i Hrvatska vaterpolska reprezentacija. U narednim danima delegaciji će se priključiti plivačica Matea Samardžić i jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, zatim svi atletičari, hrvač Božo Starčević, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović te Filip Grgić kao i dizač utega Amar Musić.

Dobrodošlica Hrvatskoj olimpijskoj delegaciji

Članovi Hrvatske olimpijske delegacije okupili su se 1. kolovoza na trgu zvanom Olympic Plaza u Međunarodnoj zoni Olimpijskog sela gdje im je brazilska košarkaška zvijezda Janeth Arcain, gradonačelnica Olimpijskog sela, službeno poželjela dobrodošlicu, a zatim je na jarbol podignuta hrvatska zastava i svirana Lijepa naša.

Svečanost je započela s plemenskim plesom a nakon njega uslijedila je šarena mješavina brazilskih ritmova uključujući forro, sambu i bossa novu. Pjesme pokojnih brazilskih glazbenika Raula Seixasa i Tima Maie izmiješali su se s najnovijim karioka hitovima.

– Olimpijski sport predstavlja bolji svijet, svijet mira i jedinstva među ljudima. Veliko je zadovoljstvo vidjeti Olimpijsku zastavu kako se vijori u Riju – rekla je Arcain, osvajačica srebra na OI Atlanta 1996. i bronce na OI Sydney 2000. te prva brazilska košarkašica koja je zaigrala u američkoj ženskoj profesionalnoj košarkaškoj ligi WNBA.

Na trgu Olympic Plaza postavljen je i Zid olimpijskog primirja (Olympic Truce Wall) na kojem se sportaši i prateće osobe potpisuju za vrijeme svog boravka na Igrama.

U Riju 102 člana Hrvatske olimpijske delegacije

Dan nakon dolaska Hrvatske vaterpolske reprezentacije u Rio je sletjelo 65 članova Hrvatske olimpijske delegacije. Time se broj hrvatskih stanovnika u Olimpijskom selu u Riju povećava na 102.

U Selu trenutno stanuje više od 2.000 sportaša i pratećih osoba, a među stanovnicima je od 28. srpnja i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, osvajač zlatne medalje na OI Montreal 1976. godine.

U jedriličarskom selu smješteni su Tina Mihelić, treneri Jozo Jakelić i Dario Kliba te vođa ekipe Marko Mišura, a pridružili su im se i ostali jedriličari, dok svi ostali stanuju na 5., 6. i 7. katu zgade u kojoj su im prvi susjedi nacionalni odbori Grčke i Angole.

U međuvremenu je iz Sao Paula stigao i tenisač Marin Draganja. Tu su strijelci, rukometaši, vaterpolisti, veslači, judašica Barbara Matić, gimnastičari Ana Đerek i Filip Ude, tenisačica Ana Konjuh, stolnotenisač Andrej Gaćina, biciklisti Matija Kvasina i Kristijan Đurasek te plivač Mario Todorović.

Vaterpolisti će od 30. srpnja do 3. kolovoza izbivati iz Sela, jer će u brazilskom gradu Salvadoru odigrati utakmicu s reprezentacijom Brazila. Dan prije njihovog povratka delegaciji će se u Riju pridružiti i Hrvatska košarkaška reprezentacija koja se trenutno priprema u Argentini.

Broj hrvatskih predstavnika brojniji za još dva člana te je sada 88

Delegaciji će se 6. kolovoza pridružiti i dizač utega Amar Musić s trenerom Boškom Čavkom. Svjetska dizačka federacija obavijestila je 29. srpnja Hrvatski olimpijski odbor kako je Amaru Musiću omogućen nastup na Olimpijskim igrama u kategoriji do 85 kilograma, nakon što su zbog dopinga suspendirana petorica ruskih dizača utega. Kvote su se preraspodijelile na Hrvatsku, Belgiju, El Salvador, Mongoliju i Srbiju. Hrvatsku će tako u Riju predstavljati 88 sportašica i sportaša.

Prvi hrvatski sportaš na OI Rio testiran

Damir Martin je 31. srpnja kao prvi hrvatski sportaš na OI Rio podvrgnut dopinškom testiranju, o čemu je obaviješten šef medicinskog tima Hrvatske olimpijske delegacije Dinko Pivalica.

Za očekivati je da će dopinška testiranja biti sve češća s početkom natjecanja 6. kolovoza. Svi nacionalni olimpijski odbori obavezni su organizatoru Igara predati popis iz kojeg je vidljivo u kojim su sobama sportaši smješteni. Na temelju tog popisa licencirani dopinški kontrolori Svjetske antidopinške agencije (WADA) dolaze po sportaše koji su odabrani za testiranje te ih odmah odvode u laboratorij.

Marin Čilić stigao je u Rio

Tenisač Marin Čilić se 31. srpnja priključio Hrvatskoj olimpijskoj delegaciji u Riju kao 68. sportaš. Doputovao je iz kanadskog Toronta gdje je igrao ATP Masters 1000 turnir.

U popodnevnim satima, po lokalnom vremenu, stigao je i Borna Ćorića, a dan kasnije trener i vođa ekipe Željko Krajan čime je naša teniska ekspedicija kompletna, jer su Ana Konjuh, Marin Draganja i trenerica Iva Majoli već u Olimpijskom selu.

Spomenimo i to da biciklisti Kristijan Đurasek i Matija Kvasina do 4. kolovoza treniraju u 110 kilometara udaljenom Porto Real Resortu gdje su uvjeti puno bolji nego u Rio de Janeiru.

Sportašima na OI Rio mobitel na dar

Sve sportaše na Olimpijskim igrama U Riju sponzor Međunarodnog olimpijskog odbora Samsung odlučio je iznenaditi vrijednim poklonom – mobitelom Samsung Galaxy S7 edge, uz koji dobivaju slušalice i karticu s brazilskom telefonskim brojem.

Informacija o našim sportašima

Aktualizirani raspored natjecanja na OI u Riju možete naći i na mobilnoj aplikaciji HOO – RIO 2016, a kada 6. kolovoza počnu natjecanja najpouzdanije informacije o satnicama naći ćete u rubrici “Najave” te aplikacije.

Informacije o našim sportašima i njihovim uspjesima na Olimpijskim igrama možete pratiti i na društvenim mrežama: Facebook: https://www.facebook.com/Hrvatskiolimpijskiodbor/ Instagram: https://www.instagram.com/hrvatski_olimpijski_odbor/ Twitter: https://www.twitter.com/hrv_olimp_odbor/

IZVOR Hrvatski olimpijski odbor

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest