7 dana na 4 rijeke: 120 sportskih novinara jugoistočne Europe u Kukljici na Ugljanu

Novinar Jutarnjeg lista i dopredsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Nikola Lipovac i naredne dvije godine će obnašati dužnost predsjednika Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA).

Izabran je i novi Izvršni odbor SEESJA-e u kojem su, osim Lipovca,  Mađar Gyoergy Szoelesi, Dušan Jocić iz Srbije, Murat Agca iz Turske, te Bugarin Mihael Delev, koji je ponovno izabran za glavnog tajnika.

Lipovac je predsjednik SEESJA-e od osnivanja udruge 2014. godine, a na kongresu u Kukljici na otoku Ugljanu aklamacijom je dobio novi mandat čelnika udruge koja okuplja sportske novinare iz 11 zemalja jugoistočne Europe: Mađarske, Turske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Moldavije, Crne Gore, Srbije, BiH, Bugarske i Hrvatske.

HZSN, na neki način slijedeći i ideju slične udruge nacionalnih olimpijskih saveza, prvo je inicirao i sudjelovao u stvaranju SEESJA koja je osnovana na Ohridu 2014. godine. Delegati HZSN-a na ovom kongresu bili su predsjednik HZSN Jura Ozmec i glavni tajnik Marijan Bakić. Svi članovi Izvršnog odbora HZSN-a sudjelovali su u organizaciji kongresa.

Lipovčev izbor je ujedno i potvrda dobra rada u protekle dvije godine, te statusa HZSN-a, koji je vrlo aktivan u ovoj udruzi, ali i Svjetskoj udruženju sportskih novinara (AIPS). Na kongresu je istaknuto da gotovo isti problemi muče sportske novinare iz svih zemalja jugoistočne Europe, a najavljena je i aktivnija uloga SEESJA prema nacionalnim olimpijskim odborima i AIPS-u.

U sklopu kongresa održano je i predavanje na temu “Sportski turizam i sportsko novinarstvo“, na kojem je po prvi puta prezentiran jedinstveni koncept nazvan “Tournalist“, kojeg je osmislio Btravel, jedan od partnera HZSN-a. “Tournalist” je predstavio član uprave Btravela Belizar Zečić, a radi se o aplikaciji koja jamči najbrži pronalazak prijevoza i smještaja širom Europe i svijeta po garantirano niskoj cijeni, a koju bi uskoro mogao prihvatiti i AIPS.

Organizator 3. Kongresa i Izborne skupštine SEESJA (Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe) koji je održan od 30.9. do 4.10.2016. godine u Kukljici na otoku Ugljanu te tradicionalnog malonogometnog turnira (sveukupno je bilo nazočno 120 novinara) bio je HZSN u partnerstvu s Btravelom, te pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO). Smještaj je bio osiguran u apartmanskom naselju Zelena punta, gdje je bio i Kongres, a nogometni se turnir igrao na igralištu u Kalima.

MALONOGOMETNI TURNIR SEESJA-e

Hrvatska malonogometna reprezentacija sportskih novinara osvojila je drugo mjesto na tradicionalnom malonogometnom turniru “Mičmana kup” koji je održan u sklopu spomenutog kongresa Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA) u Kukljici na otoku Ugljanu.

Hrvatski novinari su osvojili srebrno odličje u konkurenciji ekipa iz Mađarske, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Nakon što su u nedjelju izgubili od Makedonije (2-4) i pobijedili Rumunjsku s 4-1, naši novinari su u ponedjeljak u polufinalu na sportskom terenu u Kaliju slavili protiv Moldavije s 2-0 pogocima Luke Petrinca i Marka Cvijanovića. U finalu su od hrvatskih malonogometaša bili bolji Crnogorci s 2-0, ali drugo mjesto ostaje najveći uspjeh reprezentacije hrvatskih sportskih novinara nakon trećih mjesta u rumunjskom Busteniju i bugarskom gradu Banskom.

Za Hrvatsku su igrali: Duje Bonačić (Splitski portal – www.split.hr.com),  Ante Župan (Media servis),  Dubravko Miličić (24 sata), Hrvoje Tironi (Goal.com/hr), Hrvoje Hrengek (HRT – HTV Sport), Mario Glavan (Arenasport TV), Luka Petrinec (HRT – HTV Sport), Nikola Komšić (Nova TV), Marko Cvijanović (Novi list), Milan Stjelja (Nova TV) i Gianluca Starčić (Sportske novosti), dok je trener i vođa momčadi bio Vedran Pavičić (HNTV)

Treće mjesto na turniru osvojila je Moldavija, četvrta je Bugarska, a potom slijede novinari iz Rumunjske, Makedonije, Mađarske, BiH i Srbije.

Najbolji igrač turnira Serghei Ursul iz Moldavije, najbolji vratar je Julian Cuibar iz Rumunjske, a najbolji strijelac je Uroš Radulović iz Crne Gore sa šest golova. Pokal za fair-play pripao je Srbiji, a uručio ga je predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora Vasil Tupurkovski.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest