7 dana na 4 rijeke: Beskućnici nakon 93 godine!

Uslijed znatnog oštećenja društvenih prostorija Planinarskog društva Dubovac poradi nedavnog požara u kući na Strossmayerovom trgu 2 koje je PD Dubovac punih 33 godine (od 1983.) koristio kao svoje prostorije, karlovački planinari postali su beskućnici ostavši bez krova nad glavom. Sastanci planinara održavati će se do daljnjega u maloj dvorani Školske sportske dvorane na Rakovcu (četvrtkom od 19,30 sati). Tako je jedan od najstarijih, a ipak vitalan 93-godišnjak, po članstvu najbrojnija karlovačka sportska udruga koja trenutno okuplja 421 člana s plaćenom članarinom, otišao u podstanare. U Društvu se nadaju da neće dugo biti u ŠSD već da će im gradska vlast (kako su to činile i prethodne vlasti u proteklih 100-inu godina) osigurati adekvatan prostor u gradu gdje bi se i nadalje mogli češće sastajati.

NAJBROJNIJA ČLANICA KARLOVAČKE SPORTSKE OBITELJI

PD Dubovac zasigurno spada u red najorganiziranijih članica u karlovačkoj sportskoj obitelji. Svoj rad godinama već organiziraju kroz odsjeke, sekcije i komisije, te područne ogranke i stanice na području županije. Tijekom godine organiziraju niz akcija od kojih su najbrojniji izleti, njih 30-ak, gdje se u prosjeku odazove između 35 i 40 članova – građana, a u pojedinim akcija ih je bilo i preko 100-njak. Pored društvenih izleta imaju i 15 samostalnih aktivnosti u manjim ekipama, 1 međunarodnu akciju, 2 akcije koje organiziraju povodom Dana grada Karlovca, a nedavno su obilježili i 25 godina hodanja. Bili su uspješni organizatori Dana hrvatskih planinara.

Tijekom 2010. godine sagrađena je i postavljena umjetna penjačka stijena unutar Školske sportske dvorane (ŠSD) koju koriste tri puta tjedno. To je dalo novi zamah, naročito mladoj populaciji, a što se odmah odrazilo na pomlađivanje članstva, a imaju i nekoliko članova koji sudjeluju na natjecanjima penjača. Na primjer, Matija Britvec nastupa u Bolder ligi i prvak je Hrvatske za 2015. godinu u disciplini slobodnog penjanja, dok je mlađa kadetkinja Anja Santini Nikolić na prvenstvu ove godine zauzela 6. mjesto u konkurenciji 38 vršnjakinja.

133 GODINE PLANINARSTVA U KARLOVCU

Prisjetimo se povijesti hrvatskog i karlovačkog planinarstva i istaknimo ovom prigodom da je prva planinarska organizacija kod nas osnovana 1874. godine. Prvi članovi Hrvatskog planinarskog društva bili su prirodoslovci i akademici. Među njima su bili i Karlovčani Ljudevit Rossi i Radoslav  Lopašić.

Godine 1883. godine osnovano je u Karlovcu Povjerenstvo za planinare koje je vodio prof. Rudolf Krušnjak, a 1898. osnivaju se prve planinarske podružnice. Vidan napredak u svojem radu planinari bilježe 1923. kada je došlo do osnivanja Planinarskog društva Martinščak.

Planinarstvo u Karlovcu ima značajnu povijest znajući da je Karlovac dao mnoge svjetske putnike kao što su Juraj Križanić, Albert Lukšić, Napoleon Lukšić, Janko Mikić, te nadaleko poznati istraživači Mirko i Stjepan Seljan. Prva žena alpinistkinja bila je Karlovčanka Dragojla Jarnjević. Njezini poznati usponi bili su na Martinšćak i Okić 1843. godine.

ZLATNE GODINE

Velikim zalaganjem Zvonimira Kellera i Ive Otta 10. kolovoza 1958. godine otvara se Karlovačka obilaznica koja povezuje Samoborsko i Žumberačko gorje. Otvaranjem Obilaznice koja je duga 76 km pojavljuje se potreba za planinarskim domom na zapadnom dijelu Žumberka. Planinarski dom na Vodicama počinje se graditi 1959. godine, a završen je 1962. godine. Godinu dana kasnije, 1963. godine, Općinska skupština Karlovac dodjeljuje Izletište Kalvarija (danas Planinarski dom “Zvonimir Plevnik”) na upravljanje PD Dubovac.

SPELEOLOŠKI I ALPINISTIČKI ODSJEK

Na inicijativu Karla Andraševića 1957. godine osniva se speleološki odsjek, a 1977. godine osniva se alpinistički odsjek. Od speleologa i alpinista PD Dubovac osniva se 1980. godine Gorska služba spašavanja stanica Karlovac. Povodom 100 godina organiziranog planinarstva u Karlovcu i 60. godina PD Dubovac otvara se Dubovački planinarski put, u dužini od 26 km koji povezuje stari grad Ozalj sa starim gradom Dubovcem.

Nakon Drugog svjetskog rata rad planinarske organizacije nalazi se u okviru Fiskulturnog saveza bivše države. Godine 1948. osniva se Podružnica Karlovac koje 50-ih godina podružnica prerasta u PD Dubovac koji je pravni slijednik PD Martinščak.

PLANINARSTVO NAKON DOMOVINSKOG RATA

U godinama nakon Domovinskog rata PD Dubovac postaje sve aktivnije. Speleološki odsjek prednjači aktivnošću i uspjesima. Prvih godina novog milenija osniva se Vodička sekcija koja daje novi zamah u aktivnostima i vođenju izleta. Bilježi se stalan rast broja članova i aktivnosti Društva. Ulaže se u planinarske domove, izletima raste kvaliteta i broj aktivnih sudionika i redovito se organiziraju  planinarske škole. Inicijativom nekoliko članova, 2008. godine osniva se Visokogorska sekcija koja u prve tri godine postiže vrijedne rezultate. Između zaista brojnih uspona ističu se osvajanja Mt. Blanca, Grossglocknera, Wildspitze, Gran Paradisa, Brithorna, Elbrusa i zimski usponi na Triglav…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest