KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Bila je to godina za pamćenje Planinarskog društva Dubovac!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Bila je to godina za pamćenje Planinarskog
društva Dubovac!

Planinarsko društvo Dubovac osnovano je 1923. godine i jedno je od najstarijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Svi članovi Društva su entuzijasti - volonteri koji kroz razno-razne planinarske aktivnosti djeluju u radu odsjeka, sekcija i komisija. Aktivni su u svim segmentima rada no ipak po aktivnostima od ostalih odskaču: Alpinistički odsjek, Vodička sekcija, Markacistička sekcija, Gospodarska komisija, Komisija za dodjelu priznanja i Penjački odsjek.

Pored već spomenutih aktivnosti održane su i već tradicionalne škole - Alpinistička škola, ljetna sa 7 polaznika, provodila se kroz mjesece travanj i svibanj - 27. Opća planinarska škola, sa 8 polaznika, provodila se od 10. travnja do 10. lipnja - Mala planinarska škola, sa 43 polaznika, provodila se od 9. rujna do 4. studenog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prema sveukupnim rezultatima prošla 2018. godina zasigurno je top godina Planinarskog društva Dubovac, počevši od broja članova kojih trenutno imamo 545 od kojih je 41 član do 25 godina starosti te 48 članova do 18 godina starosti – ističe Miro Palajsa, predsjednik planinarskog društva kultnog karlovačkog imena.

SEKCIJE DRUŠTVA

Vodička sekcija Društva trenutno broji 23 člana, a organizira u prosjeku tridesetak planinarskih izleta koji zadovoljavaju sve dobne skupine Društva. Ove godine izlete PD Dubovac pohodilo je oko 1.500 sudionika, članova i ostalih društava iz županije i šire.

Markacistička sekcija broji 14 markacista te 8 markacista pripravnika. Zadatak sekcije je briga o održavanju planinarskih putova: Karlovačke obilaznice (duljina 56 km), Dubovačkog planinarskog puta (duljina 31 km), Dragojline staze kroz Kozjaču i Satlerovog puta.

Gospodarska komisija se brine za kompletno održavanje dviju planinarskih kuća, „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji te „Vodice“ na Žumberku. Članove Društva organizira kroz radne akcije, a prošle godine je 55 članova PD Dubovac doniralo ukupno 1.173 radna sata na dobrobit Društvu i široj zajednici.

Komisija za dodjelu priznanja redovito prati rad, zalaganje i aktivnost članova kroz godinu te iste ima zadatak i zadovoljstvo predložiti Skupštini Društva kako bi se najzaslužniji mogli nagraditi sukladno tome.

Penjački odsjek vodi brigu o umjetnoj penjačkoj stijeni u Školskoj sportskoj dvorani na Rakovcu. Ovaj odsjek je važan kotačić PD Dubovca zato što najčešće privlači i okuplja najmlađe. Ima otvorena vrata triput tjedno, a po jednom terminu okupi se i do desetak djece. Članica Penjačkog odsjeka PD Dubovac, Anja Santini Mikulić, prvakinja je Hrvatske u penjanju po umjetnoj stijeni te članica Hrvatske kadetske reprezentacije u sportskom penjanju koje je jedan od sportova na Olimpijskim igrama.

SURADNJA S DRUGIM DRUŠTVIMA

Planinarsko društvo Dubovac odaziva i sudjeluje u svim događanjima grada Karlovca i šire. Dakako prema svojim mogućnostima, dok im organizacijskih sposobnosti ne nedostaje. Društvo djeluje i izvan granica Hrvatske pa tako 2018. godinu valja spomenuti i zbog odlične suradnje i organizaciju pohoda na Sv. Geru održanu u suradnji s Općinom Kostanjevac. Akciju „Hodanjem k zdravlju“ realizirana je u suradnji s Aquatikom, gradom Karlovcem, Karlovačkom županijom, Gradskim muzejom i ULAK-om. „Prečnice preko Šanca“ organizirane su u suradnji s Gradom Karlovcem, kao i „Sajma udruga“ kojem su planinari Dubovca dali svoj doprinos.

Pritom svakako treba naglasiti da su članovi PD Dubovac ostvarili i niz drugih pothvata od kojih naročito valja izdvojiti uspon na Damavand (5671 m) u Iranu, Everest 3 Passes Trek te uspon na Zimski Ankogel (3252 m).

OBLJETNICE DRUŠTVA

Planinari Dubovca proslavili su prošle godine značajne obljetnice: 95 godina neprekidnog djelovanja i 135 godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu. U galeriji SC-a postavljena je izložba „I nakon 95 godina Planinarsko društvo Dubovac, autora Ratimira Draganjca. Potom su odradili akciju hodanja – od Aquatike, preko Vile Anzić i Starog grada Dubovca do planinarskog doma na Kalvariji gdje je po tradicionalnim planinarskim običajima okončan jednodnevni službeni program obilježavanja spomenutih obljetnica.

Za dosadašnji uspješan rad i obljetnice, iz ruku predsjednika „Vlade HPS-a“ Vladimira Novaka primili su posebno priznanje Hrvatskog planinarskog saveza. Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, pokrovitelj manifestacije, odazvao se obilježavanju obljetnica „s jakim snagama gradskog magistrata“ – zamjenicima Ivanom Mrzljakom i Andrejom Navijalić te pročelnikom Upravnog odjela za opće poslove Vlatkom Kovačićem. A bio je nazočan i „prvi sportaš među jednakima“ – predsjednik gradske i županijske sportske asocijacije Želimir – Žiga Feitl.

Prošla godina biti će stoga godina za pamćenje u povijesti PD Dubovac, zabilježena krupnim slovima. Iz Društva poručuju da za to svakako treba zahvaliti susretljivim članovima Skupštine koji rukovodećoj strukturi PD Dubovac daju apsolutnu podršku. Istina je međutim, da izvršno vodstvo Društva nije agilno i da iza svog rada nema rezultata, vjerojatno tako ne bi bilo.

Izdvojeno


Reci što misliš!