KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kako se 1971. godine u Karlovcu počeo igrati bejzbol

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kako se 1971. godine u Karlovcu počeo igrati
bejzbol

Karlovački bejzbolaši prošle su godine obilježili 35 godina djelovanja a nedavno su primili i godišnje priznanje KŠZ-a za najuspješniju momčad Karlovca u 2018. godini . Tim povodom im darujemo podatak za povijest bejzbola u našem gradu do kojega smo došli zahvaljujući prijateljima a po kojemu se o bejzbolu u Karlovcu raspravljalo puno ranije ...

NOVI PODACI ZA POVIJEST BEJZBOLA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grupa atletičara i karataša su na početku svojih sportskih karijera 1971. godine imali ideju da počnu s igranjem bejzbola u Karlovcu. Sastajali su se u Hotelu Stara Korana, danas Hotel Korana-Srakovčić, netko je donio i lopticu. Pali su i neki dogovori - kako dalje?

Procjenjivali su koliko se daleko može baciti ta loptica, može li se s njom prebaciti Korana. Procijenili su da bi „Žiga“ Feitl kao rukometaš/karatist bio najpogodniji za taj test. Pokušao je, ali loptica nije došla na drugu stranu, pala je vrlo blizu. Ipak u vodu. Išli su je tražiti ali je nisu pronašli. Potraga ipak nije bila uzaludna, - našli su bicikl!

Imali su kontakt s američkim konzulatom u Zagrebu. Pozvali su ih u Zagreb gdje im je konzul poklonio dio potrebne opreme. Dobili su i nekoliko palica i loptice, rukavice, zaštitnu opremu za hvatača i kape. Opremu su preuzeli atletičari Miroslav Došen, Vlado Perenčević, Zvonimir Laškarin i Ivan Ivičak. Još i danas postoji jedna loptica i dvije rukavice iz toga vremena. U ljetnom periodu, prije treninga, kao dio zagrijavanja, s nekim iz kluba bacali smo si lopticu i tako uživali.

Počeli su proučavati pravila i započeli s treninzima i igrom. Dolazila su dvojica Amerikanaca iz USA-konzulata u Zagrebu i pokazivali im kako se igra, finese ... Donijeli su i filmove i prikazivali trening i igru najboljih američkih klubova. U sjećanju je ostala slika kad četiri helikoptera lebde nad igralištem i tjeraju vodu/suše igralište prije utakmice. Ondašnji partijski rukovodioci u Karlovcu sugerirali su im da to sve nije najbolja ideja, da su ovi iz SAD ambasade špijuni.

S obzirom da bejzbolu treba veliko igralište našli su ga iznad koranskog mosta na Foginovom, preko puta Ribarske kuće. Polako smo su se oduševljavali s igrom te su vidjeli već uspješne igraće i klub u Karlovcu za koju godinu. Onda je uslijedio jedan kišni period. Korana je poplavila livadu i nisu imali gdje igrati. Uspješniji su bili u svojim osnovnim sportovima i bejzbol im više nije bio u prvom planu.

Onda je došla nova generacija koja je opet imala ideju i želju da se osnuje bejzbol klub u Karlovcu. Lopticu i rukavice date su Dubravku Golubiću kojem je to bila pomoć za realizaciju ideje „Bejzbol u Karlovcu“.

BK OLIMPIJA '83 DANAS

Pobjeda bejzbolaša u konkurenciji muških momčadi za najbolje u karlovačkom sportu u prošloj godini im nikako nije mogla izmaknuti jer su prošle godine ponijeli trostruku krunu. Zato to nikoga i ne čudi jer je bilo očekivano. Bejzbol klub Olimpiju '83 je Karlovačka športska zajednica nominirala i za najbolju momčad u 2018. godini u anketi koju provodi Zajednica športova Karlovačke županije.

Donedavni glavni tajnik Europske bejzbol federacije, Karlovčanin Krunoslav Karin, u narednom će mandatu obnašati dužnost generalnog tajnika nove udružene Europske baseball & softball federacije (World baseball and softball confederation Europe), funkciju na koju je izabrana prije tjedan dana na kongresu u Grčkoj. Malo je Karlovčana koji imaju tako značajne funkcije u nacionalnim i međunarodnim sportskim asocijacijama a ova Karinova je zasigurno jedna od najviših i najznačajnijih u njegovoj sportskoj karijeri. U sličnom elitnom društvu ima još Karlovčana sportskih dužnosnika ... Ima li KŠZ evidenciju o njima?

Bejzbol klub Olimpija ’83 jedan je od prvih klubova u Hrvatskoj. Prošle godine proslavili su 35. obljetnicu. Rezultati su fascinantni – 38 trofeja, 15 naslova prvaka Hrvatske, a 2006. čak je osvojen i europski kup. Višestruko su birani i za najbolji sportski kolektiv u gradu i županiji. U 35 godina iz Olimpije je izišlo nekoliko, u svjetskim razmjerima, kvalitetnih igrača. Trenutno u europskoj ligi igraju Antonio Horvatić i Kruno Gojković, a 90-ih je zvijezda kluba bio Damir Karin. KA-olimpijci imaju i zavidan pomladak, u maloj ligi gotovo stotinu igrača.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!