KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Opservacija Mire Brežana na stručnost trenerskog kadra u Karlovcu

7 DANA NA 4 RIJEKE: Opservacija Mire Brežana na stručnost
trenerskog kadra u Karlovcu

U jesen 1995. godine KŠZ uz suglasnost Gradskog vijeća donosi odluku o zaposlenju 9 trenera u 9 različitih sportskih grana iz 9 odabranih klubova. Uglavnom su to bili nositelji sportske kvalitete. Već početkom sljedeće godine, 1. siječnja 1996., imenovani treneri od strane klubova zasnovali su radni odnos te je time pokrenuta era ravnopravnosti između sporta i kulture koja je do tada povlačila više novca iz gradskog proračuna od sporta. Kao tada jedan od najtrofejnijih klubova u Karlovcu TKD Karlovac je dobio pravo predložiti osobu za profesionalni rad u klubu.

- U to vrijeme nije bilo lako naći stručnu osobu. Naime, članovi koji su posjedovali stručnost i znanje bili su u radnim odnosima ili su studirali. Znači, trebalo je naći nezaposlenu, punoljetnu osobu sa završenom srednjom školom i donekle osposobljenu da tehnički vodi klub – prisjeća se osnivač kluba i trener prof. Miro Brežan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Međutim, vrlo brzo, svatko od kandidata pokazao je koliko doprinosi razvoju i unapređenju rada u klubu i postizanju rezultatima. Uvjeti treniranja iz godine u godinu bili sve bolji i bolji, a rezultati nažalost sve slabiji. Vrijeme je otkrivalo da su treneri bez volje, želje, požrtvovnosti, znanja, stručnosti i ambicija te nisu činili ono što se od njih očekivalo. Iz godine u godinu klub je tako postajao više poligon socijalne pomoći od koga su najviše koristi imali upravo treneri. Usprkos svemu, klub je prkosno koračao svojoj 50 godišnjici koju je skromno proslavio.

- Oni nisu bili spremni na žrtvu, nisu su se školovali, niti educirali i napredovali u struci, nisu ulagali u svoje znanje. Zato, i zbog toga, podržavam Zakon o sportu jer u klubu trebaju raditi stručno osposobljen kadar koji se dodatno mora aktivno usavršavati putem organiziranih seminara i tečajeva u svom sportu. Naš će klub stoga i dalje biti rasadnik kvalitete, sportaša, trenera, sudaca, instruktora i dužnosnika jer njemu je to namijenjeno i to je uvijek spreman učiniti – naglašava Brežan.

mag. cif. Miroslav Brežan, prof. nositelj je najvećeg u taekwondo svijetu crnog pojasa 9 DAN Kukkiwon i WTE, IR S klase. Predsjednik je WTE odbora za mladež i studente, obnaša WTE dužnost supervizora za sva europska natjecanja. Itekako je zaslužan je za doprinos i razvoj taekwondoa u Hrvatskoj, Europi i u svijetu.

PROFESIONALNI TRENERI TKD KARLOVAC (1996-2017)

Željko Jurčić Mrva, Momir Jakšić, Hong seung Ki, Zlatka Horvat, Edita Zaborski, Martina Mijić, Željka Asoli, Branimir Pečko, Željko Jurjević i Petar Lukežić. Klub se zadnjih godina tehnički ojačao novim crnim pojasevima DAN i POOM zvanjima, koje su položili pred ispitnom komisijom Dan kolegija: Brigita i Barbara Barukčić položile za 2 DAN, Magdalena Ljubić, Leona Grubiša Đorđe Bunčić i Petar Pilja položili za 2 POOM a Dalija Bunčić položila za 1 POOM. Na ovogodišnjem trenerskom seminaru HTS-a licence su potvrdili: Miroslav Brežan i Davor Stipetić, 2 DAN, GOL WT/HTS, a Adam Mraović je upisao Sportsko učilište za trenera taekwondoa u Zagrebu. Sudačke licence su potvrdili: Tanja Škrak IR, Edita Trupković Zaborski IR, Sandra Halovanić 1. klasa, Adam Mraović 1.klasa i Maja Kaič 1.klasa za forme. Do sada je registrirano 60 natjecatelja koji su stekli HTS-u i WT GAL licence.

NOVI UGOVORI

Predsjednik Karlovačke športske zajednice Želimir Feitl potpisao je u ime KŠZ 1. veljače 2019. godine, Ugovore o radu na određeno vrijeme (5 ugovora) i Ugovore o djelu (5 ugovora), sve na pola radnog vremena do kraja ove kalendarske godine, s 10 novih trenera: Lorena Orešković (GK Sokol), Zoran Cicvara (KBK Tigar), Dražen Keča (RKŠR karlovac), Dragomir Požega (HRK Karlovac), Igor Gec i Alen Škrtić (NK Ilovac) te Nermin Mumirović, Zdravko Jakovac i Antonio Magdić (NK Karlovac 1919). Miroslav Brežan (TKD Karlovac) je bio službeno odsutan, na Malti je, pa će ugovor o radu na određeno vrijeme potpisati kad se vrati u Karlovac.

- Ovo je nastavak naše prakse koju smo prošle godine potpisali sa 6-7 trenera a kojima je sa zadnjim danom prošle godine istekao ugovor. Zahvaljujem se gradonačelniku sa suradnicima što imaju razumijevanje za sport. Na stanovištu sam da bez stručnog rada u klubovima nema uspjeha i ovo je naš mali doprinos tome – izjavio je Feitl.

Svaki trener dobivati će mjesečnu naknadu u iznosu nešto većem od 2.000 kuna neto. Sveukupno je iz proračuna Grada Karlovca a preko gradske krovne sportske institucije za tu svrhu izdvojeno cca. 250.000 kuna.

Izdvojeno


Reci što misliš!