KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nacionalni i europski put dugoreških stolnotenisačica

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nacionalni i europski put dugoreških
stolnotenisačica

Duga Resa je već proglasila laureate sporta za 2018. godinu a STK Aquaestil je proglašen opetovano za najuspješniju sportsku udrugu grada stolnog tenisa. Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) u petak, 22. veljače u Ogulinu (18 sati u sportskoj dvorani OŠ Ivana Brlić Mažuranić) proglasit će najbolje u sportu županije. STK Aquaestil ima velike izglede da zasjedne i na tron najboljih u Karlovačkoj županiji. Ovo zasigurno nije reklama i lobiranje za naj-ekipu zato jer su najbolji već odabrani a rezultati tog odabira biti će obznanjeni na ogulinskoj svečanosti županijskog sporta.

Ovo je primarno tekst o klubu koji je uz karlovačku BK Olimpiju '83 (najbolju momčad Karlovca za 2018.) koja, kao i dugoreški klub, ima šanse potvrditi naslov najboljih u 2018. i u Karlovačkoj županiji. Oni su definitivno najistaknutiji predstavnici kolektivnog sporta iz Karlovačke županije na međunarodnoj sportskoj sceni. Evo u zašto?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad na Mrežnici mnogi su znali zvati još i najsportskijim gradom a taj im je epitet donio sport – 'pingić', među ostalima i velikan stolnog tenisa legendarni Antun Tova Stipančić. Ženski stolni tenis u Dugoj Resi također je u prošlosti imao velikih uspjeha. U novije vrijeme zasluge za uspjeh ženskog stolnoteniskog kluba pripadaju treneru Nikici Vukelja, ali i dugoreško-ozaljskoj tvrtka Aquaestil koja je prepoznala kvalitetu i potencijal tog kluba te se odlučila uložiti u taj sport. STK Duga Resa preimenovana je u ime sponzora, u STK Aquaestil. Od tada ovaj klub postaje jedan od najjačih ženskih stolnoteniskih klubova u državi.

EUROPSKI PUT

Povijesni dan za STK Aquaestil zbio se prije 17 godina (16. svibnja 2002.) kada stolnotenisačice trenera Vukelje osvajaju prvenstvo Hrvatske. Tog povijesnog četvrtka svjedoci osvajanja naslova odigranog u središtu Duga Rese bili su Duganić i Kovačić, Capan i Mačešić, “Boba” Poljak i Sanda Škrtić… Taj prestižni naslov osvojen je s Corneliom Vaidom, Cai Shan Shan, Stanom Smuk, Ivanom Malobabić i Matejom Magličić. Nedugo iza toga je najbolji švedski stolnotenisač i reprezentativac Kanade, koji se bavi menadžerskim poslovima, Aqueastilu ustupio jednu od svojih najboljih igračica – Kineskinju Han Xue. Bila je to nova kineska akvizicija kluba koja je uspješno zamijenila Cai Shan Sha… S novim igračicama i naravno postojećom kadrom koji je u klubu, cilj ovoga dream teama bio je Kup i Liga europskih prvaka te da kroz nekoliko godina dostigne plan kojem teže – postati najbolja ženska stolnoteniska ekipa u Europi! Od tada je STK Aquaestil redoviti je sudionik europske Lige prvaka, postaje vrlo bitan faktor na međunarodnoj - europskoj, ali i nacionalnoj stolnoteniskoj sceni.

U gotovo 75-godišnjoj povijesti dugoreškog stolnog tenisa (STK Pamučna industrija osnovan je 1945.) naslov hrvatskog prvaka stolnotenisačice donose u grad na Mrežnici. To čak nije uspjelo ni velikanima dugoreškog “pingića” Antunu i Ivici Stipančiću, Đurđi Duganić i Zlatici Kovačić iz tzv. zlatne ere dugoreškog sporta celuloidne loptice. Štoviše, pet su puta uzastopce osvajali naslov juniorskih prvaka Jugoslavije a kad je trebalo osvojiti ekipni seniorski naslov sva ta poznata stolnoteniska imena su se razišla. “Tova” i Ivica su pristupili Vjesniku, Đurđa Duganić je potpisala za Mladost, a Zlatica Kovačić je pristupila Maratonu.

NACIONALNI PUT

STK Aquaestil je na kraju posljednje sezone (2017/2018.) osvojio 2. mjesto iza stolnoteniske vrlo jake i bogatije ekipe „Dr. Časl“. Stekao je time i pravo nastupa u Europskom stolnoteniskom kupu. Sve bolje igre rezultirale su i osvajanjem prvog mjesta u polusezoni (2018/2019.) Superlige, uz 9 pobjeda iz svih 9 prvenstvenih utakmica te maksimalnih 18 osvojenih bodova. U Zagrebu su pobijedile najbolju ekipu Europe “Dr. Časl”. Uz dobar sparing iskusnih igračica - dugoreške snahe Kineskinje Han Xue Vukelja i Ivane Malobabić, s godinama stručnog i napornog rada okupila se opet odlična ekipa koja je budućnost ženskog stolnoteniskog kluba u Duga Resi. Ta je ekipa bila nadmoćna u Hrvatskoj u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Marta Vukelić, treća je kadetkinja na svijetu. Zatim, sestre Stepinac, juniorska ekipu okupljena oko Eme Marn i Ane Trbušić, 'strankinje' u dresu Aqueastila - Opatijka Karla Franović, Varaždinka Andrea Pavlović, Crikvečanka Marta Vukelić.

PODMLADAK

Juniorke Aquaestila ostvarile su također velike rezultate na prvenstvu Hrvatske, u konkurenciji parova. Andrea Pavlović je u paru s Martom Vukelić osvojila prvo mjesto, a još je Andrea Pavlović i u mješovitom paru s Ivorom Banom osvojila prvo mjesto, dok Marta Vukelić i Jakov Jakelić ostaju drugi. Andrea Pavlović je u paru s Klarom Cokol osvojila prvo mjesto još i u konkurenciji mlađih seniorki (U-21), dok su Leona Šantek i Klara Franović druge. Marta Vukelić i Klara Bardač u paru su treće. U pojedinačnoj konkurenciji, u juniorskoj kategoriji, dugoreškim stolnotenisačicama nema tko stati na put pa nije ni čudo što čine okosnicu Hrvatske juniorske reprezentacije. Jedan od važnih uspjeha kluba u prošloj godini je nastup Andrea Pavlović na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu u Argentini, a na samom kraju godine ušla je u šesnaestinu završnice Svjetskog juniorskog prvenstva u Australiji. Napomenut treba još i da su učenice Srednje škole Duga Resa osvojile treće mjesto na Malti, na Svjetskom prvenstvu srednjih škola, stolnotenisačice STK Aquaestil.

Potencijala u svakom slučaju ima ali do uspjeha treba puno rada i strpljenja. U STK Aquaestil su pokazali da znaju kako strpljenjem doći do uspjeha.

Izdvojeno


Reci što misliš!