KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nakon ovogodišnjeg prvenstva u mini rukometu, Hrvatski rukometni savez na popravnom

7 DANA NA 4 RIJEKE: Nakon ovogodišnjeg prvenstva u mini rukometu,
Hrvatski rukometni savez na popravnom

Gotovo 4.000 sudionika hodočastilo je u Karlovac u dvije travanjske preduskrsne nedjelje 19. Otvorenom prvenstvu Hrvatske u mini i super mini rukometu. Nećemo ponavljati imena pobjednika jer se o njima već na veliko sve zna. Spomenut ćemo nešto malo statističkih podataka a oni su fascinantni. O tome svjedoči već spomenuta brojka iz prve rečenice ovog teksta od gotovo 4.000 nazočnih natjecanju koje je prije 19 godina osmislio i pokrenuo rukometni entuzijast Miloš Đanković, bivši golman Dubovca a kratko vrijeme i Zagreba.

Upravo zahvaljujući radu i aktivnosti RK Škola rukometa Karlovac, iliti bivšoj Rukometnoj školi Karlovac, grad na osam obala imao je stabilnog premijerligaša punih 25 godina. Zašto seniorska ekipa Karlovca danas igra u južnoj skupini prve lige, odnosno drugom rangu hrvatskoga rukometa, a mjesto im je među elitom HR-rukometa, najmanje su krivi rukometni entuzijasti iz RKŠR Karlovac. Kako medalja ima dva lica krivica je naravno podijeljena između uprave kluba i politike. Oni moćniji, političari, nemaju petlje zagristi i reći kako je rukomet već desetljećima perjanica KA-sporta i da ga ne smiju ostaviti da se sam koprca u problemima, a oni drugi, uprava kluba, su konstantno u nemogućnosti doprinijeti puno više od onoga što im se servira iz gradske kase, proračuna Grada Karlovca. Tako se nažalost događa da seniorska momčad grca u problemima, tapka u mjestu ili tone u kvaliteti, unatoč dobrom radu i velikoj masovnosti u rukometnoj bazi – RK Škola rukometa Karlovac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ali to je tema o kojoj smo već nebrojeno puta pisali. Nažalost uzalud. A možda smo već mnogima i dosadni zbog toga. Vratimo se stoga nešto laganijim stvarima - statističkim podacima najstarijeg, najkvalitetnijeg i najmasovnijeg natjecanja najmlađih rukometaša u Lijepoj Našoj Hrvatskoj.

Nije bezazleno spomenuti da troškovi oba turnira organizacije OP Karlovca u mini i super mini rukometu iznose oko 230 tisuća kuna. Dužnosnici Škole su uspjeli sredstva namaknuti kroz kotizaciju od sudionika, kompenzaciju u robi zahvaljujući dobrim ljudima i prijateljima, i štošta još drugoga. Gubitaka nemaju!

Dakle, 180 ekipa s oko 2.000 djece sudjelovalo je na dva međunarodna turnira u mini i super mini rukometu igrano u tri karlovačke sportske dvorane. S vodstvima ekipa, organizacijskim odborom i ostalim pratećim osobljem bilo je oko 4.000 sudionika. Organizaciju turnira proveo je već uhodani Organizacijski odbor od čak 180 ljudi, iskusnih i vremešnih sportskih djelatnika u čak 38 komisija. Prigovora ovogodišnjoj organizaciji nije bilo, kao što ih nije bilo ni u posljednjih 19 godina. Štoviše, pohvale im pljušte sa svih strana, osim iz Hrvatskog rukometnog saveza, koji ih protokolarno podržava ali fizički nitko nije nazočan jer, kažu, natjecanje nije u Kalendaru HRS-a. Mnogi će se sjetiti da je neko vrijeme turnir nosio naziv: Prvenstvo Hrvatske u mini i super mini rukometu. Više ne! Tko je tome kriv? Karlovčani zasigurno nisu! Vrata pokroviteljima turnira širom su otvorena za Predsjednicu Republike Hrvatske, Središnji državni ured za šport ... Zašto onda ne bi bila otvorena i za Hrvatski rukometni savez! Čelništvo HRS-a bi svakako moralo preispitati odluku i karlovački turnir uvrstiti u svoj kalendar. Zašto nisu i zašto ga ne priznaju svojim? E, svašta bi se o tome moglo misliti, i napisati. Pustimo to sad do neke druge prilike, kolumne. A biti će je. Zaključimo ovo s konstatacijom da je HRS nakon ovogodišnjeg prvenstva na popravnom od godinu dana i bilo bi pošteno da do jubilarnog 20. turnira progledaju, analiziraju propuste i polože ispit, poprave sve ono što su proteklih godina propustili u odnosu prema OP Karlovca u mini i super mini rukometu.

A sad pila naopako!

U jednom uvaženom karlovačkom kafiću u blizini Senjske ulice uvjeravala me jedan dan grupa rukometnih provokatora da je Đanijev operativni tim koji već niz godina nosi organizaciju gore spomenutog rukometnog turnira najstariji organizacijski odbor, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu. Provokatori barataju činjenicom da staro -mladi penzionerski tim ima sveukupno godina koliko i pet stoljeća, ali da funkcioniraju besprijekorno poput najbolje vrtićke ekipe. Zato im je najstariji među njima, chief Đani, namijenio važne i odgovorne poslove: metlu da čiste i nose smeće, peru suđe nakon što zatvore ViP salon, raznose balone, raznose plastične čaše i papirnate tacne, toče vino i pivo, slažu laganije stolice koje nisu teže od 1 kg ... itd. Piti naravno moraju jer nikako ne smiju dehidrirati (za svaki slučaj u blizini su parkirana kola prve pomoći). Nebitno jer ih nitko od mlađih članica odavno već više i ne primjećuje. Samo se jedan iz te penzionerske branše ne uklapa jer nije u penziji – mladi radnik s funkcijom predsjednika RK Škola rukometa Karlovac, inače najpoznatiji vinar iz tog veselog društva.

Interventna momčad u mini i super mini rukometu djeluje u sastavu: golman Švajo, neznani sportaš Fifi, suprug bivše istaknute rukometašice Dubovca i bivši prosječni rukometaš kluba s Banije, umirovljeni poduzetnik Brna, novokomponirani penzioner Struki, profesor koji zaboravi doći na nastavu pa ga studenti traže u dotičnom kafiću da ih ispita i unese ocjenu u indeks, jedan umirovljeni policajac, mladi ratni penzioner Ljubić i nedefinirani Tiko. Trener: Đani, penzioner koji se pravi da još uvijek radi.

Svim sportašica, sportašima, sportskim djelatnicima i svojim čitateljima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Izdvojeno


Reci što misliš!