KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: U Americi je sve stalo zbog ženskog nogometa

7 DANA NA 4 RIJEKE: U Americi je sve stalo zbog ženskog nogometa

U finalu Svjetskog prvenstva nogometašica reprezentacija SAD je u Lyonu pobijedila Nizozemsku sa 2:0 obranivši tako naslov svjetskih prvakinja osvojen prije četiri godine u Kanadi. Amerikanke su prvenstvo završile sa 7 pobjeda i gol razlikom 26-3. Nikada ni jedna momčad na prvenstvu nije zabila više. Ovo im je četvrti osvojeni naslov prvaka, a njihova izbornica Jillian Ellis upisala se u povijest kao jedina koja je reprezentaciju odvela do dva velika trofeja. Amerikanke su slavile na prvom SP-u 1991. u Kini te 1999. i 2015. godine. Njemačke nogometašice imaju dva zlata, a po jednom su svjetsku titulu osvajale Norvežanke i Japanke. Amerikanke su ženska velesila nogometa na svijetu, nepobjedive vladarice. Viceprvakinjama Nizozemkama je ovo bilo prvo povijesno finale. Odigrale su ga točno 45 godina nakon što je njihova muška reprezentacija igrala svoje prvo veliko finale 1974. godine. U susretu za 3. mjesto Švedska je pobijedila Englesku sa 2:1. Šveđankama je to bilo treća bronca na svjetskim prvenstvima (1991, 2011, 2019), a najbolji plasman ostvarile su 2003., kada su bile srebrne. Reprezentacija Engleske je najbolji rezultat ostvarila na prošlom SP-u, kada je bila treća.

ŽENE U SVJETSKOM NOGOMETU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nogomet muškarci nazivaju „najvažnijom sporednom stvari na svijetu’“. No, to nikako ne znači da žene ne prate nogomet i ne navijaju. Žene su često i strastvenije navijačice od muškaraca, a posljednjih godina pronalaze i svoj put na nogometne terene. Upravo je Svjetsko prvenstvo u Francuskoj imalo prepune stadione, prikazana je odlična igra, spretnost, znanje ... I dok muškarac u ulozi trenera nekog ženskog nogometnog kluba nije nikakva novost, žena koja vodi glavnu riječ u muškom nogometnom klubu vijest je koju vrijedi istaknuti. Portugalka Helena Costa nedavno je pobudila pozornost kada je imenovana trenericom francuskog drugoligaša Clermonta. Postala je prva žena na mjestu trenera nogometnog kluba jedne od najjačih nogometnih liga na svijetu. Da joj je nogomet u krvi pokazala je treniranjem mlade momčadi Benfice te ženskih nogometnih reprezentacija Katara i Irana. Radila je i kao „skaut“ za škotski Celtic, a imenovanjem na mjesto trenera Clermonta otvorila je vrata i drugim ženama. Njen apel da ju se promatra „kao trenera“ i ocjenjuje na temelju njenih trenerskih uspjeha, pokazuje koliko su žene u muškom nogometu još uvijek „egzotične pojave“ i koliko se na žene gleda kao na „ukrase na stadionima“.

VELIKI PLANOVI

Ženski nogomet je sport koji većina svijeta nije shvaćala previše ozbiljno, barem ne do ovogodišnjeg SP-a. Stadioni su u Francuskoj bili puni navijača, polufinale Amerika - Engleska u Velikoj je Britaniji je najgledaniji televizijski program 2019. godine. U Americi je pak žensko finale gledalo 20 posto više ljudi nego mušku finalnu utakmicu Hrvatska-Francuska prošle godine u Rusiji. Istina da Amerikanci nisu nacija od nogometa, ali su izgleda nacija koja će promijeniti situaciju u ženskom nogometu. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino namjerava idući Mundijal nogometašica proširiti za dodatnih 8 ekipa, odnosno oformiti natjecanje u kojem bi nastupale 32 reprezentacije. Također i povećati nagradni fond sa postojećih 30 na 60 milijuna američkih dolara. Uz FIFA-inu pomoć planira se „podići standard“ u vidu milijarde dolara kroz sljedeće četiri godine kako bi “ženski nogomet zasjao na svjetskoj sceni”.

ŽENSKI NOGOMET U HRVATSKOJ

Hrvatsku ženska nogometna reprezentacija nije igrala ali je Hrvatsku na velikoj pozornici ženskog nogometa u Francuskoj predstavljala sutkinja Sanja Rođak Karšić. Prošle je godine sudila finale Lige prvakinja i Svjetsko prvenstvo U-20. Do prije dva desetljeća je bilo teško pronaći ženski nogometni klub u Hrvatskoj, a danas ih se u 1. Ženskoj nogometnoj ligi natječe čak osam. Slična je situacija i sa sutkinjama. Prema podacima HNS-a, u Hrvatskoj je registrirano 30 državnih sutkinja, a njih sedam nalazi se i na FIFA-inoj listi međunarodnih sutkinja te redovito sude međunarodne turnire i utakmice ženskih i juniorskih reprezentacija. Većina ističe kako su na travnjaku doživjele i lijepe i ružne trenutke, ali i da ih neugodne uvrede i provokacije s tribina ne diraju. Polako ali sigurno žene pronalaze svoje mjesto na nogometnim terenima. Naši Vatreni su aktualni viceprvaci ali nam ženski nogomet u Hrvatskoj nije na takvoj profesionalnoj razini. Što ne znači da jednoga dana možda neće i biti.

KARLOVAČKA BORBA S VJETRENJAČAMA

Nedavno smo na našem portalu objavili intervju s Marijom Goršić, predsjednicom jedinog ženskog nogometnog kluba u Karlovcu, koja nam je na pitanje koji su najveći problemi s kojima se susreću rekla: – Trenutni i jedini problem nam je nogometno igralište i svlačionice. Moram reći da stadion na kojem boravimo, iza Prirodoslovne škole na Gazi, koristimo ga zajedno s još jednom veteranskom ekipom koja se uopće ne natječe, u vrlo je lošem stanju. Jedinu brigu oko igrališta i okoliša vodimo mi, odnosno naš oružar. Tu nam ode dosta novca i vremena, stadion se poprilično uništi, a prijeko nam je potreban za odigravanje službenih utakmica i održavanje treninga. Prostorije ili svlačionice koje smo dosad koristili na Gazi su nam zabranjene, izbacili su nas nogometaši veterani iz razloga jer smo od Prirodoslovne škole tražili ugovor o korištenju stadiona kako bi mogli lakše ulagati u stadion i okoliš. Zamislite da je 40 djevojčica ostalo bez ‘doma’! Prirodoslovna škola omogućila nam je tada njihove svlačionice dok se ne snađemo. Dakle jedini problem i najveći je mjesto održavanja treninga i utakmica. Borimo se s vjetrenjačama ali znam i vjerujem da ćemo uspjeti i prepreke svladati kao i sve do sada – tako nam je kazala predsjednica ŽNK 4 rijeke.

Izdvojeno


Reci što misliš!