KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Vatrena godišnjica – godina dana a kao da je bilo jučer!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Vatrena godišnjica – godina dana a kao da je
bilo jučer!

Prije godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija je ostvarila najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, izborila je plasman u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji. Naša Hrvatska je skoro postala prvak svijeta. Što vrijeme više prolazi sve smo uvjereniji u misao da je mogla biti i svjetski prvak da nije bilo argentinskog suca, ali doček kojeg je hrvatski narod pripremio junacima iz Rusije bio je vrijedan kao tri naslova svjetskog prvaka. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i ostali nogometaši tako su nadmašili podvig generacije iz 1998. od prije 20 godina kada je debitirala na SP-u u Francuskoj. Na pariškom Parku prinčeva pobijedila je Nizozemsku 2:1 i osvojila svjetsku broncu.

SVJETSKO ČUDO

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je to pravi spektakl na terenu i na tribinama. Ušli smo uz bok velikana i ulaskom u finale definitivno ušli u povijest. Ali kada pogledamo uvjete u kojima radimo i egzistiramo, onda smo svjetsko čudo i fenomen. Ali, imamo srce i ponos. Ovo je jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti hrvatske države. Imali smo i u drugim sportovima uspjeha, ali s obzirom na popularnost nogometa.

Hrvatski navijači diljem svijeta proslavili su ulazak Dalićevih Vatrenih u finale World Cupa. Cijela Hrvatska je otišla na ulice, a oni koji žive u Zagrebu vidjeti su Vatrene uživo. Kasnije kada su se razišli po Hrvatskoj imali su tu prigodu i ostali. Doista se može reći da je dan dočeka reprezentacije bio dan velikog zajedništva, praznik u Hrvata. Ludovalo se i u Argentini, SAD, Australiji, Njemačkoj, Irskoj… Taj doček - to se pamti za cijeli život. Kada sam pripremao ovaj tekst prisjetio sam se svega, a cijelim tijelom mi prolaze trnci ...

Biti će lošijih rezultata i kriza, ali to što su prije godinu dana napravili Dalić i njegovi izabranici ostaje nezaboravno. I nitko nam to nema pravo uzeti, a najmanje mi sami sebi. Neka nam ovaj uspjeh uistinu bude nadahnuće da svi budemo bolji.

PRISJEĆANJE NA SPORTSKU 2018.

Po službenim podacima Hrvatskog olimpijskog odbora, u nastupima na svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim i europskim kupovima, u raznim sportovima hrvatski su sportaši u 2018. osvojili 260 medalja.

Prošla godina bila je rezultatski najbolja godina u povijesti hrvatskog tenisa a kao kruna sezone stigao je trijumf Davis Cup reprezentacije koja je svladala Francusku sa 3:1 u posljednjem finalu igranom po originalnom formatu natjecanja starom 118 godina. Za utjehu, mala ali velika osveta naših tenisača za Vatrene. Mate Pavić postao je najbolji svjetski tenisač u igri parova.

Hrvatski vaterpolisti nastavili su i na EP-u u Barceloni s tradicijom osvajanja odličja na velikim međunarodnim natjecanjima. U utakmici za brončanu medalju pobijedili su Italiju i osvojili prvu europsku medalju nakon 8 godina i četvrtu ukupno na europskim prvenstvima.

Sandra Perković peti je put za redom osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska. Braća Fantela osvojila su zlato na SP u jedrenju u klasi 49-er, a braća Sinković su naslovu europskih prvaka dodali i naslov najboljeg veslačkog dvojca na svijetu. Najveći uspjeh hrvatske gimnastike u 2018. postigao je Robert Seligman koji je osvojio srebrnu medalju na konju s hvataljkama na EP-u u Glasgowu. Karataš Ivan Kvesić je tituli seniorskog svjetskog prvaka pridodao i srebro s EP-a, a karatišica Petra Nuić je na kadetskom SP-u osvojila broncu. Dino Sokolović osvojio prvu zlatnu medalju za Hrvatsku na Zimskim paraolimpijskim igrama ...

Luka Modrić postao je najbolji igrač svijeta, proglašen je za najboljeg igrača SP-a u Rusiji, za najboljeg igrača Europe u izboru UEFA-e, za najboljeg igrača svijeta u izboru FIFA-e, osvojio je i Zlatnu loptu France Footballa.

WIMBLEDON

Srpski tenisač Novak Đoković pobijedio je ove nedjelje u finalu Wimbledona Rogera Federera u 5 sati dugom nevjerojatnom meču u 5 setova i tako po 5. put osvojio naslov pobjednika londonskog Grand Slam turnira... Đoković i Federer odigrali su jedno od najuzbudljivijih finala ikad viđenih u Wimbledonu, a prvi igrač svijeta u 5 sati dugoj drami ipak je opravdao ulogu favorita protiv 37-godišnje legende. Hrvatski tenisači u karijeri Đokovića iznimno su važni - Nikola Pilić ga je stvorio, Goran Ivanišević mu je trener, a Mario Ančić je glumio Federera na treningu. Bivši hrvatski tenisač Ivan Ljubičić od 2016. je trener Švicarca Rogera Federera.

Hrvatski tenisač Ivan Dodig je s Tajvančankom Latishom Chan uspio nakon trijumfa prije mjesec i pol u Roland Garrosu osvojiti titulu ove nedjelje i u mješovitim parovima Wimbledona. U kombinaciji s Chan uspio je povezati dvije najprestižnije titule u ovoj teniskoj disciplini. Iskusni 34-godišnjak koji se posljednjih sezona specijalizirao za igru parova zajedno s Polašekom dogurao je do polufinala muških parova, a s Chan je otišao do kraja u mješovitima. Dodig - kralja mješovitih parova.

UMAG SLAVI 30. ROĐENDAN

Kao prije gotovo tri desetljeća kad su igrali i za bodove i kako bi pokazali da se u Hrvatskoj može organizirati svjetski turnir u predivnom ambijentu Istre, dva Gorana - Ivanišević i Prpić oduševili su publiku u Umagu. U reprizi finala iz 1990. Prpić je još jednom pobijedio Ivaniševića koji se ipak malo i čuvao jer ga u srijedu (17. srpnja) čeka još jedna repriza, onog kolosalnog, povijesnog finala Wimbledona s Rafterom.

Izdvojeno


Reci što misliš!