KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kakvu bi tek rukomet imao momčad da su svi igrači ostali u Karlovcu!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Kakvu bi tek rukomet imao momčad da su svi
igrači ostali u Karlovcu!

RUKOMETNA BUDUĆNOST HRVATSKE

Hrvatska juniorska reprezentacija do 21 godine osvojila je srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj nakon što je u finalu izgubila od Francuske sa 23-28. Imamo 8 pobjeda i samo 1 poraz, imamo MVP-a prvenstva Ivana Martinovića i člana udarne sedmorke Frana Miletu. Ovo je prva medalja sa svjetskih rukometnih prvenstava za hrvatske juniore.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dresu Hrvatske muške juniorske rukometne reprezentacije nastupila su i dva bivša igrača HRK Karlovca. Tomislav Špruk i Adrian Miličević, kapetan reprezentacije. Trener reprezentacije je bivši trener Karlovca Dinko Đanković, pomoćnik izborniku Davoru Dominikoviću.

Karlovački hostel u Selcu posjetili su prije odlaska na SP „mali kauboji“ koji su se za odlazak u Španjolsku pripremali u Delnicama, a snagu prikupljali na obližnjem 1100-metarskom planinskom vrhu Petehovac. Predlagač jednodnevnog izleta i opuštanja u Hostelu Karlovac bio je Dinko Đanković, a uobičajeno dobar domaćin rukometašima bio je direktor Hostela Dario Smojver, nekadašnji odličan tenisač i trener tenisa s međunarodnom licencom.

Davor Dominiković osvajač je najsjajnijih odličja u povijesti hrvatskog rukometa a sada i prvi je hrvatski trener koji je s juniorima osvojio medalju. Zanat je naučio u stožeru Line Červara. Izbornik je u mladom Karlovčaninu imao odličnog suradnika, stručnog i nenametljivog trenera, čiji je doprinos uspjehu srebrne reprezentacije gotovo isti kao izbornikov. Pamtimo ga i kao nesuđenog igrača RK Karlovačka banka s kojim su nekad pregovarali o dolasku iz Metkovića ondašnji predsjednik kluba Bursić i tajnik Kovačić. Nažalost taj transfer je ostao samo na obostranoj želji.

Mlađa kadetska reprezentacija Hrvatske, uzrasta do 17 godina, prvak je Europe na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Azerbajdžanu. To je druga medalja mlađih kadeta, prvu je prije dvije godine osvojila generacija Milete, Načinovića, Sirotića, Ivankovića… koju je vodio izbornik Boris Nemec. To je ujedno i četvrto zlato Hrvatske u mlađim uzrastima uopće.

Ovo su najuspješnije mlade generacije u povijesti hrvatskog rukometa. I zato moramo biti optimisti jer je to budućnost rukometa.

KARLOVAČKA RUKOMETNA BUDUĆNOST

Ovo nikako ne bi bila lokalna sportska kolumna ako se ne bi osvrnuli i na karlovački rukomet koji je, za razliku od mladih reprezentativnih selekcija, zadnje dvije godine u silaznoj putanji. HRK Karlovac je nedavno napustio ponajbolji igrač Ivan Šnajder (potpisao ugovor s njemačkim bundesligašom). Istom se klubu prije Šnajdera priključio i Denis Karić, bivši vratar Karlovca koji je zadnjih godinu dana nosio dres Poreča. Za njemački klub već godinu dana nastupa i bivši igrač Karlovca Andrej Obranović. U posljednje vrijeme Karlovac je napustila jedna solidna prvoligaška momčad. Pored već spomenutih i: Matija Perajica, braća Smojver, David Vojak, Luka Prezelj, Antonio Ljubić i Dorian Blašković ... Odlazak iz Karlovca nedavno je zatražio i kadetski reprezentativac Ivan Rukavina. „Trbuhom za kruhom“ odlazak u Njemačku najavio je i Tomislav Sudarić koji je ostao bez posla. Ne može rukometna škola proizvesti toliko igrača koliko ih može otići iz Karlovca.

Nakon svega Karlovčani ne mogu blagonaklono gledati na budućnost rukometa u svom gradu.

Zanimljivu informaciju mogli smo saznati nedavno iz SN koje su objavile listu odlazaka i dolazaka igrača PPD Zagreb. Saznajemo da dva Antonija Ljubića (koji je već član Zagreba) i Ćelića Zagreb posuđuje velikogoričkom klubu. Kako je uopće Ćelić (sin tajnice KŠZ) dospio iz Karlovca u Zagreb kad nam je rečeno da će pristupiti Gorici? Znači li to da mu je HRK Karlovac izdao ispisnicu za Zagreb, koju još nije dobio na primjer Ivan Rukavina, za kojega klub traži (pre)visoku odštetu?!

Čini se da svi nisu isti jer za sve ne važi isto pravilo? I još nešto za kraj - prvak Hrvatske besramno grabi sve mlade talente iz hrvatskih klubova ...

PITANJA BEZ ODGOVORA

Možete si zamisliti kakvu bi tek Karlovac danas imao momčad da su svi spomenuti rukometaši ostali i da je trener Dinko Đanković? Možda bi bili uz bok Zagreba i Nexea, opet najgledaniji klub u Premijer ligi ... Nažalost, nezainteresiranost Grada i nesposobna Uprava kluba doveli su do toga da iz Karlovca odlaze najtalentiraniji igrači. Ima li još kod odgovornih minimum snage osiguranjem boljih uvjeta za KA-rukomet zaustaviti odlazak igrača i tako spriječiti konstantan pad kvalitetnog sporta u gradu. Kako drugi mogu a Karlovac ne može? To je pitanje koje si poput papagaja postavljamo svake godine i gotovo uvijek na to nemamo odgovor.

Šef struke u HRK Karlovac Miloš Đanković nam je prije nešto manje od dva mjeseca rekao kako nije zabrinut odlaskom mladih igrača? Kaže se da "nema glupih pitanja već samo glupih odgovora" pa smo Upravi kluba prije mjesec dana (8. srpnja 2019.) uputili nekoliko standardnih novinarskih pitanja (1. Koliko je igrača HRK Karlovac podnijelo zahtjev za prelazak u ovom prelaznom roku, 2. Hoće li klub udovoljiti svim zahtjevima i pod kojim uvjetima, 3. S kojim igračkim kadrom ubuduće seniorska momčad može računati, 4. Koji su u tom smislu najveći problemi s kojima se klub suočavao, 5. Kad je planiran početak priprema) na koja još do danas nismo primili odgovor!?

Kakva je to Uprava kad nije u stanju u mjesec dana odgovoriti na pet novinarskih pitanja?

Izdvojeno


Reci što misliš!