KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Gostovanje Dinama u Karlovcu prilika za generalnu proslavu 100-te godišnjice kluba

7 DANA NA 4 RIJEKE: Gostovanje Dinama u Karlovcu prilika za
generalnu proslavu 100-te godišnjice kluba

Tri tjedna odmora, tri tjedna bez pisanja kolumni. Ipak mi je to malo falilo. Navika, vjerojatno. Kolege iz redakcije umjesto su mene uređivali tekstove naših sportskih izvjestitelja. Ljeto je i sezona „kiselih krastavaca“ tako da i nije bilo previše posla. Za mene je to bio više radni nego pravi godišnji odmor. Tih tri tjedna proteklo mi je u finišu završnice nove knjige o 50 godina karatea u Karlovcu koja će svjetlo dana ugledati 11. listopada ove godine u Zorin domu. Sada je u rukama lektorice a potom slijedi grafička priprema. Ima tu još posla ... No najvažnije da je najteži dio završen. Malo sam se odmarao od tema lokalnog sporta i prikupljao energiju za jesenska sportska nadmetanja koja slijede. Informiran sam tek toliko da su Tanjini rukometaši počeli priprema s nikad mlađom postavom. Odlično krilo HRK Karlovca Tomislav Sudarić ipak odlazi „trbuhom za kruhom“ u Njemačku jer mu Uprava kluba nije osigurala posao u Karlovcu. A da je član HDZ-a ... ? S pripremama su započele i Kečine rukometašice. Bejzbolaši splitske Nade uzeli su Olimpiji naslov prvaka države, iako su Karlovčani ove sezone bili uvjerljivi favoriti. Nogometaši Karlovca su vrlo dobro startali u novu sezonu. Nakon pobjede u 1. kolu nad Trešnjevkom (5:1) i vrijedne kup pobjede u Senju protiv Nehaja (2:0), u 2. kolu 4. HNL Središte pobijedivši su Zelinu 1:0. U nastavku Kupa dolazi im zagrebački Dinamo. Biti će to i prilika za generalnu proslavu 100-te godišnjice kluba. Više sam se zanimao za sport na nacionalnoj razini tako da je ova prva poslijegodišnja kolumna tematski vezana uz Sinkoviće, Grgića i Dinamo - pojedince i klub koji su unatrag 7 dana a izvan 4 rijeke postigli sjajne uspjehe za hrvatski sport.

NEPOBJEDIVA BRAĆA

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Braća Martin i Valent Sinković obranili su u Linzu naslov svjetskih prvaka u dvojcu bez kormilara. Odveslali su suvereno ispred posada Novog Zelanda i Australije. Samim plasmanom u finale Sinkovići su već osigurali plasman na Olimpijske igre u Tokiju, ali tu nisu imali namjeru stati i dominaciju su potvrdili finalnom utrkom. Sve to izgleda tako lagano i jednostavno kada veslaju braća Sinković. Pomislih – još im treba naslov i u četvercu, ali samo ako ga sami odveslaju! I da, sada je to i službeno, plasirali su se i na Olimpijske igre u Tokiju. Naravno da nitko u to nije sumnjao, u Tokio vodi prvih 11 mjesta, a govorimo o ljudima koji od 2010. znaju isključivo za pobjednička postolja, bilo svjetska, bilo olimpijska. No trebalo je ulaznicu za Olimpijske igre i formalno potvrditi.

Ženska posada četverac bez kormilara u čijoj posadi je veslala i Karlovčanka Marcela Milošević, članica zagrebačke Mladosti, te Ivana i Josipa Jurković i Bruna Milinović zauzeo je 14. mjesto na svijetu ali nisu uspjele postići normu za OI Tokio 2020.

PRVI NAKON DRAGANJE

Nitko od danas najboljih plivaća na svijetu nije bio toliko brz u 16. godini kao dvostruki svjetski prvak Franko Grgić (16). Kad je krenuo u kvalifikacijski ciklus za Olimpijske igre samo nekoliko tjedana nakon 16. rođendana ostvario je norme za Tokio na 800 i 1500 slobodno. Svima iole upoznatima sa zakonitostima plivanja bilo je jasno da na splitskom Zvončacu raste nešto veliko. Franko Grgić je u Budimpešti uspio nadmašiti sam sebe, uvjerljivo iza sebe ostaviti sve Australce, Amerikance, Ruse, Francuze, Talijane ... Napraviti ono što je od naših plivača uspjelo samo Duji Draganji koji je tamo na početku ovog stoljeća rušio svjetske juniorske rekorde na 50 i 100 slobodno. Uglavnom, kad dođemo u ovu sferu, kad jednog još uvijek mlađeg juniora (Grgić je 2003. godište, a 2001. je izlazno juniorsko) usporedimo s najvećim hrvatskim plivačem svih vremena, uz Đurđicu Bjedov jedinim osvajačem olimpijske medalje u ovom sport - tu previše dileme nema!

POVIJESNA ŠANSA

Dinamo je izborio prolaz u skupine Lige prvaka nakon remija u Trondheimu protiv Rosenborga. Bilo je 1:1, što je s onih zagrebačkih 2:0 sveukupno 3:1 za Modre. Nenad Bjelica je tako postao najbolji Dinamov trener dosad, nadmašivši i legendarnog „trenera svih trenera“. Stabilizirao je stvari i nastavio ono što su svi oni započeli. Momčad je dobro posložio, odgojio, razvio, igrače dobro poznaje, ne mijenjaju se brzinom svjetlosti kao što je bio slučaj prijašnjih sezona i, što je najvažnije, s njima postiže rezultate. Od njih je napravio europske konkurente. Od Dinama je napravio instituciju koju su navijači ponovno počeli cijeniti, i to ponajviše zahvaljujući europskim uspjesima. Statistički je trener koji je s Dinamom najviše napravio u Europi. Vodio ih je u 20 utakmica, u 12 je slavio, u 5 bilo je neodlučeno, a 3 je izgubio. Učinak u Europi mu je zasad na 68 posto što je najviše od ostalih trenera plavih računamo li razdoblje od neovisnosti Hrvatske. Osim toga, Bjelica je 15. svibnja došao u Maksimir i od tada je Dinamo vodio u ukupno 69 utakmica u svim natjecanjima, a ostvario impresivne 52 pobjede, uz 11 neodlučenih rezultata, te 6 poraza.

Hajduk je dobio Dinamo u Poljudu (1:0) i zasjeo na prvo mjesto prvenstvene ljestvice. Od Damira Burića do Damira Burića trebalo je Bijelima 1400 dana za dobiti Modre i biti prvi. Slavio je Hajduk u utakmici koja se rasplamsala u drugom dijelu, orila se na kraju pjesma domaćih navijača iz grla čak 30 tisuća gledatelja poljudske ljepotice. Sjajna je to uvertira za tek započeto nogometno prvenstvo.

Izdvojeno


Reci što misliš!