KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sportaši u ozračju Martinja!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Sportaši u ozračju Martinja!

Početak tjednog osvrta na sportska događanja u proteklih 7 dana na 4 rijeke započinjemo jednom aktualnom zanimljivošću.

Vrijeme je Martinja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

pa su i brojni sportaši proslavili jedan od najpopularnijih hrvatskih blagdana. Pod geslom „Bolje da nestane sela nego običaja“ članovi SRK Pedala Laganini i ove su godine tradicionalno za Martinje organizirali klupsko druženje u prostorijama Obrtničkog centra u Haulikovoj ulici. Stol je bio bogat, jelo se pripremalo na tradicionalan i moderni način od ruku vrhunskih kuhara Ive motoriste, Mustre i Tice. Vino je bilo od poznatog vinara Ljube iz Vlaškovca, nešto mladoga crnog vina je stiglo s Jožine brajde, a kolače je spremila Mirjana, Pedalina već provjerena slastičarka. Glazbu je birao DJ Joža tako da je i ovogodišnja proslava protekla u pravom martinjskom ozračju.

Planinari Dubovca su pak Martinje proslavili na svoj specifičan način. Pedesetak članova PD Dubovac je u subotu, 9. studenoga 2019. godine, pješačilo šest sati, 20 kilometara, da bi Martinje proslavili u Vrhovcu pored Ozlja, u Seljačkom gazdinstvu Čulig. Održan je tradicionalni ritual krštenja mošta koji nakon krštenja postaje mlado vino. A na stolu je bilo svega i svačega - jelovnika prigodnoga blagdanu.

SJEĆANJE NA BRANITELJE

Oko 100-njak poklonika rekreacije u prirodi iz gotovo svih krajeva Hrvatske, među kojima su bile Karlovčanke i Karlovčani, trčalo je 8. po redu Memorijalnu utrku u spomen na 17 poginulih branitelja pripadnika 129 brigade, stazom od 17 kilometara. Startalo se kod današnje kapelice Svetog Križa u Mrzljakima, na mjestu na kojem je 1991. godine avionski raketirana baraka s pripadnicima brigade – 17 je branitelja tada poginulo, a još 20-ak je teže i lakše ranjeno. Uvjerljivo najbrži, s više od 5,5 minuta prednosti pred drugoplasiranim bio je Kristijan Sušilović iz AK Žumberak. Drugo mjesto osvojio je Zoran Jozić, a treće Kruno Bošnjaković (obojica pripadnici OS RH). U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Valentina Županić, pripadnica OS RH. Drugo mjesto pripalo je Karlovčanki Željki Cunić Milošević iz kluba RaN 047, dok je treća bila Nevia Frajzman iz Oružanih snaga RH.

Lijepo je prisjećati se naših branitelja a sportaši, na sreću, u tome prednjače.

JABUKA NE PADA DALEKO OD STABLA

Mlada stolnotenisačica dugoreškog Aquaestila Leeloo Vukelja, kćerka stolnotenisačice Han Xue i trenera Nikice Vukelja, osvojila je srebrnu medalju na OP Varaždina, takozvanom Memorijal 'Mirka Abramovića'. Ona je u konkurenciji najmlađih kadetkinja ubilježila sve tri pobjede u svojoj kvalifikacijskoj skupini i plasirala se u glavni ždrijeb. U osmini finala je nadigrala Nikolinu Pužek iz Dugog Sela, u četvrtfinalu Katju Žganec iz Maribora, a u polufinalu je slavila nad Frankom Miškić iz Šibenika. U finalu je poražena od Lane Benko iz zagrebačkog TIS-a.

Treba vjerovati narodnoj izreci koja kaže da jabuka ne pada daleko od stabla.

KOMUNIKACIJSKI SEMINAR

HOO i HZSN priredili su u Zagrebu treći komunikacijski seminar za predstavnike nacionalnih sportskih saveza, županijskih i gradskih sportskih zajednica te drugih udruga i pojedinaca iz sustava sporta. Osim edukativne svrhe, komunikacijski seminari imaju za cilj i animiranje dionika sportskog sustava (iz članstva HOO-a) za uključivanje u razmjenu vijesti posredstvom servisa Sportska Hrvatska, što bi se u skoroj budućnosti trebalo pokazati kao uspješan iskorak. Atraktivne teme: društvene mreže, digitalna fotografija i aktualni trenutak informativnog servisa Sportska Hrvatska - privukle su 40-ak sudionika, što je i najveći odaziv na komunikacijskim seminarima do sada.

Nakon pozdravne riječi glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa i predsjednika HZSN-a Jure Ozmeca, o važnosti društvenih mreža u sportu govorila je stručnjakinja za razvoj i upravljanje društvenim mrežama iz prestižne tvrtke Degordian Ana Marija Malić. Druga tema - Digitalna fotografija, s podnaslovom "sam svoj majstor - što i kako fotografirati, obrađivati, objaviti", imala je i praktičnu poduku, a autor je bio fotoreporterski brand iz Hine, službeni snimatelj naših sportaša na OI u Tokiju i višestruko nagrađivani majstor fotografije Damir Senčar. Od idejne kreatorice i urednice informativnog servisa Sportska Hrvatska, voditeljice HOO-ova Odjela za komunikaciju i multimedije Radice Jurkin, u završnom dijelu seminara saznali smo zašto biti aktivan ili aktivirati se na medijskoj platformi koja već sedam godina sportskoj javnosti distribuira vijesti iz nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica. Nakon njezina uvodnika, o statističkim pokazateljima i aktualnom trenutku servisa vijesti govorio je tehnički urednik Sportske Hrvatske i stručnjak za multimedijalnost Željko Erceg. Podučio je zainteresirane i tehničkim pretpostavkama za aktiviranje u ovom sustavu.

REKREATIVCI

Počelo je novo izdanje Rekreativne malonogometne lige grada Karlovca u kojoj ove sezone sudjeluje čak 18 momčadi - 17 karlovačkih i jedna momčad iz Barilovića. Nastupaju: Opća bolnica Karlovac, Autohrvatska, Čistoća Karlovac, HEP, Reta, Mladost, Karlovačka banka, Statiprom, Lana Grupa, Karlovačka županija, PU karlovačka, Venera Barilović, Heineken Hrvatska, HKoV, Javna vatrogasna postrojba, Ceste, INA i TTK.

Izdvojeno


Reci što misliš!