KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ove godine „kockasti“ u borbi za medalje na dva velika natjecanja – EP u rukometu u Hrvatskoj i SP u nogometu u Rusiji

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ove godine „kockasti“ u borbi za medalje na dva
velika natjecanja – EP u rukometu u Hrvatskoj i SP u nogometu u
Rusiji

Obično na početku kalendarske godine najavljujemo sportske događaje godine. Dakako ne sve već samo neke, po vlastitom subjektivnom sudu - važnije. Uvjereni smo da će poklonici sporta pronaći nešto u čemu će znati uživati.  

SIJEČANJ: EP U RUKOMETU

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godina počinje rukometom. U siječnju 2018. Hrvatska je domaćin Europskog rukometnog prvenstvo za muške. Počinje 12. a završava 28. siječnja. Hrvatska sve utakmice A skupine (Split) igra u 20:30 sati, a Europsko prvenstvo otvara 12. siječnja protiv Srbije. Druga utakmica na rasporedu je 14. siječnja protiv Islanda, a skupinu zaključuje 16. siječnja protiv Švedske. Utakmice u skupinama A (Split), B (Poreč) i D (Varaždin) počinjat će u 18:15 i u 20:30 sati, dok će jedino u skupini C (Zagreb) bilo malih promjena. Utakmice skupine C, u kojoj se nalaze Njemačka, Makedonija i Slovenija, tako će 13. siječnja počinjati u 17:15 i 19:30 sati. Ostale utakmice skupine na rasporedu su u 18:10 i 20:30 sati. U glavnoj fazi natjecanja utakmica će se igrati u 18:15 i 20:30, a 24. siječnja, na dan kada su tri utakmice, prva počinje u 16 sati. Utakmica za peto mjesto igra se 26. siječnja u 15:30 sati, a isti dan polufinala su na rasporedu u 18 i 20:30 sati. Finale je na rasporedu u nedjelju, 28. siječnja u 20:30 sati, dok je utakmica za treće mjesto u 18 sati.

„Na krilima pobjede“ službena je pjesma Euro 2018., poslušajte 

VELJAČA: ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Zimske olimpijske igre održavaju se od 9. – 25. veljače u korejskom Pjončangu. Natjecanja  će se, osim u Pjongčangu, održati i u Gangneungu te Jeongseonu. Na programu ZOI je 7 sportova i 15 sportskih grana - biatlon, bob (bob i skeleton), curling, hokej na ledu, sanjkanje, klizanje (umjetničko klizanje, brzo klizanje, brzo klizanje na kratke staze), skijanje (alpsko skijanje, skijaško trčanje, akrobatsko skijanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi i snowboard) Na Igrama se očekuje više od 90 zemalja – sudionica među kojima je i Hrvatska, preko 26.000 sudionika, od čega više od 6.000 sportaša i pratećih službenih osoba, 20.000 gostiju i pripadnika medija...

LIPANJ-SRPANJ: SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO

SP 2018. u nogometu igra se od 14. lipnja do 15. srpnja u Rusiji. Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D protiv ArgentineIslanda i Nigerije. Prema rasporedu utakmica SP-a 2018. Hrvatska će prvo igrati protiv Nigerije (16. lipnja u Kalinjingradu s početkom u 21:00 po hrvatskom vremenu). U 2. kolu Vatrene čeka Argentina (21. lipnja u 20:00 po našem vremenu u Nižnji Novgorodu), a u 3. kolu Island (26. lipnja, Rostov na Donu, također s početkom u 20:00). Ako Hrvatska osvoji prvo ili drugo mjesto u skupini, u osmini finala se križa sa skupinom C iz koje će joj za protivnika doći Francuska, Peru, Danska ili Australija. Bit će to peto SP za hrvatsku reprezentaciju. U svom premijernom nastupu 1998. godine u Francuskoj smo osvojili 3. mjesto, međutim na iduća tri SP-a, u Japanu i Južnoj Koreji (2002.), Njemačkoj (2006.) i Brazilu (2014.) nismo prošli skupinu, dok se u Južnu Afriku 2010. nismo niti plasirali.

U Karlovcu uglavnom ništa senzacionalno, što je i za shvatiti - bez para nema niti muzike. Najvažnije je da se održava tradicija, da se ne gase turniri i klubovi, da se opstaje unatoč problema koji postoje, koji su objektivni i stvarni, a bolja vremena… Valjda će i ona jednom doći!?

MEMORIJALNI TURNIRI – KARLOVAČKA TRADICIJA

Jedan od važnijih sportskih događaja u našem gradu je tradicionalni 26. Memorijal „Nebojša Parežanin - Pržo“ koji se igra (20. siječnja 2018.) u spomen na sve hrvatske branitelje, ali i u spomen na rukometaša RK Gaze koji je, proslavljajući priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine, poginuo na Turnju od snajperskog metka agresora. Turnir se tradicionalno igra u dvorani na Rakovcu na kojem će nastupiti i domaći premijerligaš. Kako je Požegina momčad u zadnjoj fazi priprema za nadolazeći nastavak prvenstva u Premijer ligi, ovaj turnir poslužit će HRK Karlovcu ujedno i kao generalna proba za nastavak natjecanja u kojem se karlovačka momčad nije proslavila u prvom dijelu te drži donji dio ljestvice (7. mjesto od 10 klubova).

Od memorijalnih turnira koji se tijekom godine održavaju još u spomen na sve hrvatske branitelje je i veteranski turnir Teniskog kluba Karlovac koji okuplja veteransku tenisku elitu iz svih krajeva Lijepe naše. NK Vatrogasac iz Gornjeg Mekušja u kolovozu organizira turnir koji je posvećen i dugogodišnjem predsjedniku kluba Vladimiru Tvrdiniću, a NK Šišljavić i NK Radnik nogometnim turnirima prisjećaju se svojih bivših članova. VK Korana u sklopu svoje tradicionalne regate organizira memorijalnu utrku kojom podsjeća na hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske, člana kluba Brunu Cetinjanina. Tu je još i „Čabin“ memorijal u streljaštvu… itd.

Tu su dakako još i međunarodni turniri koji se tradicionalno održavaju u gradu na četiri rijeke u bejzbolu, taekwondou, karateu, kickboxingu i ostalim borilačkim sportovima, "Karlovački cener"...

Kraj mjeseca (26. siječanj) rezerviran je za Veliki dan karlovačkog sporta. U hramu karlovačke kulture, Gradskom kazalištu Zorin dom (19 sati), Karlovačka športska zajednica (KŠZ) nagradit će laureate karlovačkog sporta za 2017. godinu. Nakon karlovačkog proglašenja najboljih pojedinaca, ekipa i momčadi slične svečanosti biti će održane i u ostalim gradovima Karlovačke županije, a na kraju će isto to učiniti i Savez športova Karlovačke županije (SŠKŽ).

Izdvojeno


Reci što misliš!